**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2013


Κυριακή, 11 Νοεμβρίου 2012

Βασικός μισθός Γερμανού λοχία για τον Έλληνα αρχηγό ΓΕΕΘΑ!

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ-ΣΟΚ ΣΤΙΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Αναδρομικό «γκρέμισμα» για τις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων φέρνει η ψήφιση του νέου επώδυνου πακέτου μέτρων. Οι μειώσεις μεσοσταθμικά κυμαίνονται κοντά στο 14%, ενώ με την κατάργηση και των «εικονικών» οδοιπορικών από αρχές του 2013 προσεγγίζουν... το 24%, με το τοπίο ταυτόχρονα να είναι «θολό» για τις μισθολογικές προαγωγές.

Ο βασικός μισθός του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, που είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια των συνόρων της χώρας, θα είναι πλέον 1.873 ευρώ. Όσος, δηλαδή, ο βασικός μισθός Γερμανού λοχία, ενώ θα υπολείπεται σημαντικά του λοχία βορειοευρωπαϊκών κρατών, όπως το Βέλγιο και η Δανία. Οι αξιωματικοί από το βαθμό του ταγματάρχη και κάτω θα λαμβάνουν βασικό μισθό μικρότερο των 1.000 ευρώ, ενώ ο βασικός μισθός του ανθυπολοχαγού θα είναι 875 ευρώ, από 899 που ήταν έως τώρα.

Οι περικοπές-σοκ έγιναν διά της μείωσης των συντελεστών, ενώ «μαχαίρι» μπήκε και σε όλα τα επιδόματα, μεταξύ των οποίων και αυτό του χρόνου υπηρεσίας, που λαμβάνουν οι στρατιωτικοί. Καταργούνται επίσης τα «εικονικά» οδοιπορικά που δίδονταν για την υπερωριακή απασχόληση ή και για τις μετακινήσεις και αποτελούσαν σημαντικό βοήθημα.

Οι μισθοί των στρατιωτικών, έτσι όπως διαμορφώνονται από τις αρχές του Αυγούστου, μπορούν πλέον να συγκριθούν με χώρες όπως η Πολωνία και οι βαλκανικές που διαθέτουν Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες δεν τυγχάνουν καμίας σύγκρισης με τις ελληνικές τόσο από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού όσο και εξοπλισμών, αλλά και κινδύνων άμυνας και ασφάλειας, που απορρέουν από τη στρατηγική θέση της χώρας μας.

Οι στρατιωτικοί θεωρούν πως εμπαίχθηκαν από την κυβέρνηση, αφού και την τελευταία στιγμή ελάμβαναν διαβεβαιώσεις πως οι περικοπές θα ήταν περιορισμένες και δίκαια καταμερισμένες όσον αφορά στα ειδικά μισθολόγια, καθώς έχουν πληγεί σημαντικά από τις μέχρι πρότινος μειώσεις, ενώ το οικονομικό επιτελείο άφηνε να εννοηθεί πως τα οδοιπορικά θα ενσωματώνονταν στο βασικό τους μισθό (όπως ισχύει για τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας). Κάτι βέβαια που δεν έγινε.

Σημειώνεται πως βάσει του Μνημονίου 2 θα έπρεπε να γίνουν μειώσεις μεσοσταθμικά 12% στα ειδικά μισθολόγια, ενώ ο υπουργός Οικονομικών είχε μιλήσει για περικοπές της τάξεως του 6% στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Αντ' αυτού, το «κούρεμα» φτάνει μεσοσταθμικά το 14% μαζί με τα δώρα που κόβονται εντελώς και εκτινάσσεται στο 24% λόγω κατάργησης από το 2013 των «εικονικών» οδοιπορικών. Παράλληλα, παραμένει «ανοιχτό» το ζήτημα των μισθολογικών προαγωγών, που βρίσκονται στην... κατάψυξη από το 2010.

Κατόπιν αυτών τίθενται μείζονα ερωτήματα για το πώς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις καθημερινές ανάγκες τους, όταν το στρατιωτικό περιβάλλον επιβάλλει μεταθέσεις ανά τακτά χρονικά διαστήματα, 24ωρες υπηρεσίες, ασκήσεις και άλλη υπερωριακή εργασία η οποία δεν πληρώνεται.

Σε κίνδυνο η εθνική άμυνα

ΕΠΙΤΕΛΕΙΣ του Πενταγώνου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την άμυνα της χώρας, καθώς το ηθικό των στελεχών μετά και τα νέα μέτρα έχει ισοπεδωθεί, όταν μάλιστα οι αμυντικές δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι ανύπαρκτες και οι λειτουργικές είναι σε οριακό σημείο. Συντήρηση των οπλικών συστημάτων δεν μπορεί να γίνει όπως τουλάχιστον απαιτείται, για νέους εξοπλισμούς ούτε λόγος, κονδύλια για εκπαίδευση του προσωπικού δεν υπάρχουν, ενώ τα προβλήματα των καυσίμων και των λιπαντικών είναι υπαρκτά και απασχολούν σφόδρα την ιεραρχία.

(«ΤτΚ» 11/11/2012 – ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΟΥΤΡΑΣ - akoutras@e-typos.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου