**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2013

Μνήμες απελευθέρωσης της Μακεδονίας μέσα από έκθεση κειμηλίων του αγώνα 1912 - 1913


Τα εγκαίνια στο Διεθνές Ίδρυμα Μ.Αλεξάνδρου πραγματοποίησε ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου

  Με την παρουσία του Υπουργού Μακεδονίας - Θράκης κ. Θεόδωρου Καράογλου, του Πρόεδρου του Διεθνούς Ιδρύματος Μ.Αλεξάνδρου κ. Διονύση Πασχάλη, σημαντικών εκπροσώπων αρχών και Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και πλήθους επισκεπτών εγκαινιάστηκε η έκθεση «Κειμήλια Απελευθέρωσης Μακεδονίας - Βαλκανικοί Πόλεμοι 1912 - 1913», το πρωί της Κυριακής 1 Δεκεμβρίου, στο Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου (Δ.Ι.Μ.Α.). 



Την έκθεση, που θα διαρκέσει έως το Σάββατο 14 Δεκεμβρίου, διοργανώνει το Υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης σε συνεργασία με το Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου, το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, το παράρτημα Θεσσαλονίκης του Πολεμικού Μουσείου και το Γ' Σώμα Στρατού.
Κατά το διάστημα αυτών των δύο εβδομάδων, το Δ.Ι.Μ.Α. θα παρέχει τη δυνατότητα σε πολίτες, σχολεία και φορείς να επισκέπτονται τα πολύτιμα εκθέματα, καθημερινά από τις 9.00 το πρωί έως και τις 5.00 το απόγευμα.
Η εκδήλωση
Η εκδήλωση των εγκαινίων άρχισε με έπαρση της σημαίας υπό τους ήχους της φιλαρμονικής του Δήμου Δίου - Ολύμπου, με το καθιερωμένο κόψιμο της κορδέλας στην είσοδο της έκθεσης, με τμήμα χορωδίας της Εστίας Πιερίδων Μουσών υπό τη διεύθυνση του Ευθύμη Μαυρίδη καθώς επίσης και με παραδοσιακούς χορούς και μακεδονίτικα τραγούδια.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Οικονομίκος εκ μέρους του Τοποτηρητή της Ι. Μ. Κίτρους Σεβ. Λαρίσης κ. Ιγνατίου, ο Δήμαρχος Δήμου Δίου - Ολύμπου κ. Γεώργιος Παπαθανασίου, ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, ο Βουλευτής Πιερίας κ. Δημήτρης Χριστογιάννης και ο Γ.Γ. της Ανωτάτης Αρχής του Δ.Ι.Μ.Α. κ. Στέλιος Κυριμλής.
Ομιλία από τον Φιλόλογο - Συγγραφέα κ. Ιωάννη Καζταρίδη
Ομιλία για την απελευθέρωση της Μακεδονίας την περίοδο 1912 - 1913 πραγματοποίησε ο Φιλόλογος, Ιστορικός, Συγγραφέας, Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Πιερίας αλλά και Αντιπρόεδρος του Δ.Ι.Μ.Α. κ. Ιωάννης Καζταρίδης. Επίσης, σύντομη ομιλία πραγματοποίησε, στην αρχή της εκδήλωσης, και ο Ομ. Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., Αντιπρόεδρος του Δ.Ι.Μ.Α. και Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας κ. Επαμεινώνδας Φαχαντίδης.
Η Πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής του Δ.Ι.Μ.Α. κ. Νίνα Γκατζούλη
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε και ζωντανή σύνδεση (με ήχο και εικόνα, μέσω Skype) με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, όπου η Πρόεδρος της Ανωτάτης Αρχής του Δ.Ι.Μ.Α. κ. Νίνα Γκατζούλη, Καθηγήτρια Πανεπιστημίου, απηύθυνε χαιρετισμό.
Η κ. Γκατζούλη, που είναι και συντονίστρια όλων των Παμμακεδονικών Ενώσεων της Υφηλίου, έστειλε αγωνιστικούς χαιρετισμούς εκ μέρους της Ελληνικής Ομογένειας.
Ευχαρίστησε τον Υπουργό Μακεδονίας - Θράκης κ. Καράογλου για την έκθεση κειμηλίων απελευθέρωσης της Μακεδονίας που μεταφέρθηκε στο Διεθνές Ίδρυμα Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά και για «το πάντρεμα της αρχαίας ιστορίας με τη νεότερη ιστορία: να συναντηθεί ο Αλέξανδρος με τον Παύλο Μελά, τον Κώττα, τον Καρατάσο, τον Γερμανό Καραβαγγέλη, τον Επίσκοπο Κίτρους Νικόλαο, τον Κοροβάγγο» αλλά και «με τους αγωνιστές των Βαλκανικών Πολέμων».
Επίσης, ευχαρίστησε το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, το Πολεμικό Μουσείο και το 3ο Σώμα Στρατού, που συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της εκδήλωσης».
Επιπλέον, επαίνεσε τον κ. Διονύση Πασχάλη για το «άνοιγμα» του Διεθνούς Ιδρύματος Μ.Αλεξάνδρου και για τις εκδηλώσεις που γίνονται εκεί, θέμα που νωρίτερα είχε ήδη σχολιάσει με πολύ θετικά λόγια και ο Δήμαρχος κ. Παπαθανασίου ενώ και άλλοι ομιλητές ανέφεραν ότι όσα δεν έγιναν όλα τα χρόνια από τότε που ιδρύθηκε το Διεθνές Ίδρυμα Μ.Αλεξάνδρου, έγιναν μέσα σε ελάχιστο χρόνο.
Ακόμη, η κ. Γκατζούλη διαβεβαίωσε ότι όλοι οι Παμμακεδόνες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά έως την Ευρώπη, την Αυστραλία και αλλού, βρίσκονται στο πλευρό του Προέδρου κ. Διονύση Πασχάλη και τον στηρίζουν στο μεγάλο του έργο.
«Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα το Αλεξάνδρειο έχει πάρει ζωή», είπε η κ. Γκατζούλη και συνέχισε λέγοντας: «Παρά τις δύσκολες εποχές που διανύουμε, το Αλεξάνδρειο έχει ανοίξει τις πύλες του και εκπέμπει ενέργεια και δραστηριότητα και μας ενώνει όλους. Και αυτό χάρη στον τεχνοκράτη Πρόεδρο, κ. Πασχάλη και στην τέλεια συνεργασία και αλληλοϋποστήριξη μεταξύ Ανωτάτης Αρχής και Εκτελεστικής Γραμματείας.
Το μήνυμα έχει πλέον δοθεί: όλοι μας ενωμένοι για τον τόπο μας, για τη Μακεδονία, για την Ελλάδα. Δεν περισσεύει κανένας, τώρα ξεχνούμε τα «εγώ» και παραμένουμε στο «εμείς». Οι Απανταχού Μακεδόνες από ΗΠΑ, Καναδά, Ευρώπη, Αφρική και Αυστραλία, στηρίζουμε το έργο που επιτελεί ο κ. Πασχάλης και τον ευχαριστούμε για τον δυναμισμό του και την αγάπη του προς την πατρίδα».
Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Μ.Αλεξάνδρου κ. Διονύσης Πασχάλης
Στον λακωνικό χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Μ.Αλεξάνδρου, κ. Διονύσης Πασχάλης, ανέφερε τα εξής: «Πανοσιολογιότατε, κύριε Υπουργέ, εκλεκτοί εκπρόσωποι πάσης αρχής και εξουσίας, αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, η παρουσία σας εδώ σήμερα, δεν τιμά μόνο το Διεθνές Ίδρυμα Μ.Αλεξάνδρου, αλλά και την ανδρεία, το εθνικό φρόνημα των ηρώων μας, που θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Θα ήθελα επίσης να τονίσω, ότι μόνο μέσα από τη μνήμη και τα διδάγματα του χθες, θα μπορέσουμε να κρατήσουμε ζωντανό το σήμερα, για να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο. Σας ευχαριστώ».
Ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ομιλία του Υπουργού Μακεδονίας - Θράκης κ. Καράογλου στην οποία αναφέρθηκε με εμπνευσμένο τρόπο στα γεγονότα της απελευθέρωσης της Μακεδονίας ενώ μίλησε και για την ενότητα του Ελληνισμού σε δύσκολες στιγμές.
Ο κ. Καράογλου, μετά το πέρας της ομιλίας του, τίμησε τον κ. Διονύση Πασχάλη για την ήδη μεγάλη προσφορά του κατά τους λίγους μήνες που βρίσκεται στην προεδρία του Διεθνούς Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου ενώ τίμησε και τον Δήμαρχο κ. Παπαθανασίου, παλιό συμφοιτητή του στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Στην συνέχεια, έγινε ξενάγηση επισήμων και πολιτών στην έκθεση κειμηλίων.
Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση που δόθηκε από το Δ.Ι.Μ.Α προς όλους τους παρευρισκόμενους, συνοδεία μελωδικών ήχων από τον πιανίστα κ. Μιχαήλ Καρυοφυλλίδη και σολίστ τον βαρύτονο κ. Δημήτριο Χώνο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το «παρών» στα εγκαίνια έδωσε το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου «Φίλοι του Αλεξανδρείου», το οποίο εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, καθώς επίσης και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Δυτικομακεδόνων κ. Γ. Τζούλης. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ολόκληρη η εκδήλωση μεταδόθηκε ζωντανά μέσω διαδικτύου, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου