**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Πονοκέφαλος στην κυβέρνηση από την απόφαση του ΣτΕ


Σύμφωνα με την ιστοσελίδα real.gr σαν «βόμβα» έσκασε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η απόφαση της ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας να κρίνει ως αντισυνταγματική την μείωση που είχαν υποστεί στους μισθούς και τα επιδόματά τους οι στρατιωτικοί και οι άνδρες των σωμάτων ασφαλείας.

ΣτΕ: Αντισυνταγματικές οι μειώσεις στους στρατιωτικούς
Ο Γ.Στουρνάρας κάλεσε τους νομικούς συμβούλους να εξετάσουν τρόπους να αναστείλουν αυτή την απόφαση. Προς το παρών κρατούν χαμηλούς τόνους περιμένοντας την καθαρογραφή της. «Δεν μπορούμε να πούμε προς το παρών τίποτα ακόμα» τόνιζε στο Real.gr ανώτατος οικονομικός παράγοντας δείχνοντας τον έντονο προβληματισμό που επικρατεί στο οικονομικό επιτελείο.

Διαβάστε τι προέβλεπε ο νόμος για τις περικοπές στους μισθούς και τα επιδόματα
Η απόφαση αυτή εφόσον ισχύσει υπάρχει κίνδυνος να τινάξει το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής στον αέρα λίγες ημέρες πριν από την έλευση της τρόικας.

Πρόκειται για την πρώτη αμφισβήτηση μνημονιακής απόφασης από δικαστήριο της οποίας είχε προηγηθεί «μπαράζ» προσφυγών από ενώσεις και ομοσπονδίες εν ενεργεία και εν αποστρατεία στρατιωτικών και ενώσεις των σωμάτων ασφαλείας.

Η διάσκεψη
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣΤΕ) σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε ότι οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων όλων των Σωμάτων (στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, κ.λπ.), που έγιναν σε εφαρμογή του Μνημονίου ΙΙ (Ν. 4093/2012) αντιμετωπίζουν Συνταγματικά προβλήματα.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας της Ολομέλειας, σχεδόν ομόφωνα, διαπίστωσαν τα συνταγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περικοπή των αποδοχών των ενστόλων και θα ακυρώσει τη σχετική υπουργική απόφαση που τις προβλέπει. Αναλυτικότερα, η έκταση της αντισυνταγματικότητας των περικοπών θα καθοριστεί με την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ η οποία αναμένεται να δημοσιευθεί μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

Τι σημαίνει αυτό
Η απόφαση της ολομέλειας του ΣτΕ αναμένεται να δώσει τη δυνατότητα σε στρατιωτικούς και άνδρες των σωμάτων ασφαλείας να ζητήσουν αναδρομικά. Με βάση το Ν. 4093/2012 στρατιωτικοί και άνδρες των σωμάτων ασφαλείας είχαν υποστεί περικοπές από 2,5% έως 20% στους μισθούς τους ενώ «κουρεύτηκαν» και όλα τα επιδόματα που εισέπρατταν (εξομάλυνσης, επικινδυνότητας, ειδικών συνθηκών) και παράλληλα καταργήθηκαν με τον ίδιο νόμο οι αυτόματες μισθολογικές ωριμάνσεις επηρεάζοντας και τις συντάξεις.

Η απόφαση αυτή για την κρίση των περικοπών ως αντισυνταγματικών, όταν δημοσιευθεί μπορεί να ανοίξει το δρόμο για διεκδικήσεις αναδρομικών και αυτό το γεγονός θα σημάνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αναζητήσει ένα κονδύλι για την καταβολή αυτών των αναδρομικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου