**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Τα 3 Α ξαναχτυπούν με άρθρο για τις εκλογές στην ΕΑΑΣ




26.02.2014 | 00:22
Οι Ακομμάτιστοι Απόστρατοι Αξιωματικοί ξαναχτυπούν. Με άρθρο τους σχολιάζουν τα αποτελέσματα των εκλογών στην ΕΑΑΣ και προβλέπουν την επόμενη μέρα. Είναι βέβαιο ότι το άρθρο τους θα προκαλέσει με κάποιες παρατηρήσεις του αντιδράσεις από τους θεσμικούς,τις απαντήσεις των οποίων ευχαρίστως θα φιλοξενήσουμε.

Το άρθρο των απόστρατων:

Διαβάσαμε στην ιστοσελίδα του Παραρτήματος Λάρισας της ΕΑΑΣ, βασικά στατιστικά στοιχεία, τα οποία προφανώς επεξεργάσθηκε ο ιδιαίτερα δραστήριος και από προχθές εκλεγμένος πρόεδρος του Παραρτήματος, άξιος συνάδελφος, κος Απόστολος Παπαπαρίσης.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, ψήφισαν περίπου 7.500 συνάδελφοι, από τους 22.500 εγγεγραμμένους.  Οι εγγεγραμμένοι όμως είναι σαφώς λιγότεροι από το σύνολο των αποστράτων, που καταβάλουν υποχρεωτικά κρατήσεις, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, υπέρ της ΕΑΑΣ, άρα είναι εν δυνάμει μέλη. 


Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο του συναδέλφου Δημητρίου Σούκερα MBA(ER) Άνχη (ΑΣ) ε.α, το σύνολο των καταβαλλόντων κρατήσεις υπέρ της ΕΑΑΣ, ανέρχεται σε 72.000. Δηλαδή περίπου το 70% (!) των αποστράτων απαξιοί ακόμη και να λάβει την ταυτότητα του αποστράτου και να «εγγραφεί» στην ΕΑΑΣ!

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ακριβή στοιχεία, ούτε βέβαια να κάνουμε αναλύσεις για το πόσοι εξ αυτών προέρχονται από το Σ.Ξ. και πόσοι από την ΕΛ.ΑΣ. Σε κάθε περίπτωση όμως, οι διαφορές είναι τεράστιες και μοιραίο είναι να εγείρεται ακόμη ένα τεράστιο θέμα δημοκρατίας, σχετικά με το πώς είναι δυνατόν, κάποιος να καταβάλει κρατήσεις μέλους, αλλά ο φορέας να μην τον αναγνωρίζει ως μέλος!

Δεν όφειλε η ΕΑΑΣ, που τους γνωρίζει από τα στοιχεία του ΜΤΣ, μέσω του οποίου καρπώνεται τις κρατήσεις, να τους εγγράψει αυτοδίκαια σαν μέλη της, να τους πλησιάσει και τουλάχιστον να τους ενημερώσει για τα δικαιώματά τους ως μέλη; Γιατί δεν το κάνει αυτό; Γιατί δεν την ενδιαφέρει! Από τη στιγμή που εισπράττει τις κρατήσεις τους και νομιμοποιείται να λειτουργεί μέσα σε ένα αντισυνταγματικό και αντιδημοκρατικό νομικό πλαίσιο, το οποίο δεν αποδίδει σε όλα τα μέλη τα ίδια δικαιώματα στο «εκλέγεσθαι» και το οποίο δεν αναγνωρίζει στους απόστρατους το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής στο να ανήκουν ή να μην ανήκουν σε έναν φορέα, ουδείς λόγος υπάρχει να «σκαλίζει τη στάχτη».

Η ΕΑΑΣ λειτουργούσε παραδοσιακά με το σκληρό πυρήνα των συναδέλφων που συναθροίζονται στα παραρτήματα τα οποία λειτουργούν ως «ΚΑΠΗ στρατιωτικών συνταξιούχων», με πρέφα, τάβλι, «πολεμικές συζητήσεις» και κανένα ουζάκι ή τσίπουρο. Τα τελευταία χρόνια δε που αισθανθήκαμε τη σφαλιάρα, πολλοί συνάδελφοι προσέτρεξαν να ενεργοποιηθούν στις τάξεις, για πολλούς και διάφορους λόγους. Λόγους όμως, που δεν έχουν απαραίτητα σχέση με την προάσπιση, υπεράσπιση και διεκδίκηση δικαιωμάτων των αποστράτων. Άλλωστε στο νόμο που διέπει την ΕΑΑΣ αυτές οι λέξεις δεν υπάρχουν! Υπάρχει μόνο η λέξη «επιμέλεια»!

Αυτή όμως η ροή «νέου αίματος», έφερε μοιραία συζητήσεις, τουλάχιστον σε επίπεδο «προεκλογικών» δηλώσεων υποψηφίων, περί αναγκαιότητας αλλαγής του νομικού πλαισίου, επί το δημοκρατικότερο. Του νομικού πλαισίου, το οποίο όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι απαιτεί την ΕΚΔΟΣΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΔΣ που εξελέγη! Αν δεν εκδοθεί αυτή η υπουργική απόφαση, το νέο εκλεγμένο ΔΣ, δεν θα εκτελέσει την εντολή των εκλογέων του! Δηλαδή ο υπουργός, ο κάθε υπουργός, της κάθε κυβέρνησης είναι ο κατά Νόμο προϊστάμενος της ΕΑΑΣ! Με άλλα λόγια, η ΕΑΑΣ είναι υφιστάμενη του υπουργού, του κάθε υπουργού, της κάθε κυβέρνησης! Ο κάθε δε υπουργός, είναι λογικό να «επιτρέπει» τη δράση και λειτουργία της ΕΑΑΣ εντός εκείνων των ορίων που δεν του δημιουργούν πρόβλημα. Παραδείγματα δε των «ορίων» αυτών, υπάρχουν πολλά, με πιο γνωστό, εκείνη την «εξομολόγηση» του απερχόμενου προέδρου της ΕΑΑΣ, παρουσία πλήθους συναδέλφων, στην περίοδο των κινητοποιήσεων του περασμένου έτους, ο οποίος μετέφερε την «ανησυχία» του υπουργού για την ασφάλεια των κινητοποιήσεων! Ανησυχία του υπουργού, η οποία εξελίχθηκε στη γνωστή διάσπαση των κοινών κινητοποιήσεων ε.ε. και ε.α. στρατιωτικών, λόγω του θέματος της στολής! Ο υπουργός, σαφώς δεν ήθελε στρατιωτικούς με στολή σε κινητοποιήσεις και το πέτυχε!

Μπορεί πολλοί από εμάς να συμφωνούμε ή να διαφωνούμε με το αν οι εν ενεργεία στρατιωτικοί, έχουν το δικαίωμα της συλλογικής εκπροσώπησης, καθώς και το δικαίωμα της συμμετοχής σε κινητοποιήσεις με στολή! Εκεί όμως που δεν μπορούμε, παρά να συμφωνούμε όλοι, είναι το ότι Ηγεσία του Στρατεύματος, αποδείχθηκε τουλάχιστον ελλειμματική στο να υπερασπίσει τα δικαιώματα του Προσωπικού της! Αντίθετα, μία ομάδα εν ενεργεία συναδέλφων, που τιμωρήθηκε και κυνηγήθηκε από την Ηγεσία και προδόθηκε από την ΕΑΑΣ, τόλμησε, διεκδίκησε και νίκησε, υπέρ και αυτών που τη λοιδόρησαν, την κυνήγησαν και την πρόδωσαν! 

Η επόμενη μέρα στην ΕΑΑΣ, κατά πάσα πιθανότητα, θα είναι ίδια με την προηγούμενη για πάρα πολλούς λόγους. Το «νέο αίμα» που μπήκε, δεν μπορεί να αλλάξει το DNA! Το μόνο που μπορεί να προσδοκά κάποιος, είναι 2 με 3 άνθρωποι που μετέχουν για πρώτη φορά στο ΔΣ, να τιμήσουν το λόγο και την ιστορία τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου