**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Η δικαίωση των Στρατιωτικών



Την καθαρογραμμένη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές του μνημονιακού νόμου 4093/2012, οι οποίες επιβλήθηκαν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 σε μισθούς, επιδόματα και συντάξεις, αναμένουν... ακόμα τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, εν ενεργεία και απόστρατοι.

Το ίδιο περιμένει και το υπουργείο Οικονομικών, με τη διαφορά, όμως, ότι αυτό δεν δείχνει να βιάζεται προκειμένου να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου και να αναπροσαρμόσει τις αποδοχές των στρατιωτικών, μισθολογικές και συντάξιμες, στα επίπεδα που είχαν καθοριστεί πριν από τις τελευταίες περικοπές.

Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις, όπως και οι μισθοί, θα συνεχίσουν να καταβάλλονται μειωμένες. Μέχρις ότου προωθηθεί (άγνωστο πότε) η νέα ρύθμιση και να εφαρμοστεί (άγνωστο σε ποιο ακριβώς βαθμό) η απόφαση του ΣτΕ.

Τότε και μόνο τότε θα μπορέσουν να ενημερωθούν και οι ενδιαφερόμενοι που αγωνιούν για το πώς ακριβώς θα «μεταφράσουν» το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης οι αρμόδιοι του υπουργείου Οικονομικών, με δεδομένους τους περιορισμούς που θέτει ο Προϋπολογισμός, αφού θα πρέπει να βρεθεί από πού θα αντληθούν τα χρήματα που θα δοθούν.

Σε κάθε περίπτωση, η εκδίκαση των προσφυγών των αποστράτων συνιστά μια δικαίωση για τους ανθρώπους αυτούς που υπηρέτησαν ή εξακολουθούν να υπηρετούν τις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, φυλάσσοντας «Θερμοπύλες».

Αν ληφθεί υπόψη ότι οι απόστρατοι έχουν υποστεί συνολικά εννέα περικοπές στις συντάξεις τους, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του Μνημονίου 3, γίνεται αντιληπτό ότι η απόφαση του ΣτΕ δίνει την ευκαιρία για μερική τουλάχιστον άρση των αδικιών που έγιναν σε βάρος των στρατιωτικών, σε σχέση και με άλλους εργαζομένους του δημόσιου τομέα.

(Ε.Τ. 03/02/2014 – ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ - jevagelidis@e-typos.com - Σ.Λ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου