**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Κυριακή 9 Μαρτίου 2014

Ο υπαξιωματικός που μπαίνει στα ανώτατα κλιμάκια της ηγεσίας

Πηγή : staratalogia


Ποια θα είναι τα καθήκοντα του υπασπιστή διοικήσεως, θεσμού που καθιερώνεται στα Γενικά Επιτελεία και στις διοικήσεις των μείζονων σχηματισμών και που υπάρχει εδώ και καιρό σε συμμαχικές χώρες
Με στόχο να αφουγκράζεται η στρατιωτική ηγεσία τον παλμό των κατώτερων κλιμακίων του Στρατεύματος, καθιερώνεται στα Γενικά Επιτελεία και στις διοικήσεις των μειζόνων σχηματισμών μια... ανώτατη θέση υπαξιωματικού ο οποίος, σύμφωνα με τη σχετική διαταγή που σύντομα θα περάσει από το ΣΑΓΕ (Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων), θα ονομάζεται υπασπιστής διοικήσεως.

Πρόκειται για θεσμό, αντίστοιχος του οποίου υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες σε συμμαχικές χώρες με μεγάλη πείρα σε πολεμικά μέτωπα, οι οποίες ταυτοχρόνως έχουν επιδείξουν σημαντική επιτελική εργασία στους τομείς της οργανώσεως και της υποστηρίξεως.

Στην Αμερική

Ο θεσμός υπήρχε από πολύ παλιά στις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, στις οποίες οι υπαξιωματικοί έχουν σημαντική υπόσταση, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει αυτόματη προαγωγή τους σε αξιωματικούς, όπως γίνεται στην Ελλάδα.

Ο αντίστοιχος υπαξιωματικός του Αμερικανικού Μεικτού Επιτελείου (Sergeant Major of the Armed Forces) είναι πάντα μια πολύ ισχυρή φυσιογνωμία στο Πεντάγωνο. Βασικότερα από τα καθήκοντά του περιγράφονται η μέριμνα για την ευημερία των «στρατιωτών του» και η συμβολή στη διατήρηση ισορροπημένων σχέσεων στις τάξεις του στρατεύματος.

Θέση υπαξιωματικού διοικήσεως λειτουργεί ήδη πιλοτικά στο ΓΕΕΘΑ και σύντομα θα δημιουργηθούν αντίστοιχες στα τρία Γενικά Επιτελεία των Κλάδων, στην 1η Στρατιά, στο Γ’ και το Δ’ Σώματα Στρατού, στην ΑΣΔΥΣ (Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Υποστηρίξεως), στην ΑΣΔΕΝ (Ανωτάτη Στρατιωτική Διοίκηση Εσωτερικού Νήσων), στο Αρχηγείο Στόλου, στη Γενική Επιθεώρηση του Πολεμικού Ναυτικού, στη Διοίκηση Ναυτικής Εκπαιδεύσεως, στη Διοίκηση Διοικητικής Μερίμνης Ναυτικού, στο Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, στη Διοίκηση Αεροπορικού Υλικού και τη Διοίκηση Αεροπορικής Εκπαιδεύσεως.

Οι θέσεις αυτές θα καλύπτονται από υπαξιωματικό βαθμού αρχιλοχία ή ανθυπασπιστή κατά προτίμηση προερχόμενο από τις τάξεις των Εθελοντών Μακράς Θητείας, αφού οι μόνιμοι υπαξιωματικοί που προέρχονται από τις αντίστοιχες σχολές είναι στην ουσία στελέχη μεσαίας βαθμίδας για το Στράτευμα.

Πολύ σύντομα προάγονται σε αξιωματικούς και μπορεί να εξελιχθούν σε βαθμούς που τους επιτρέπουν να γίνουν μέχρι υποδιοικητές μονάδων. Ο υπασπιστής διοικήσεως πρέπει να υπηρετεί στις Ένοπλες Δυνάμεις για τουλάχιστον 15 έτη, εκ των οποίων τα 10 σε επιχειρησιακή μονάδα. Επίσης να έχει παρακολουθήσει όλα τα σχολεία της ειδικότητάς του, να έχει στις εκθέσεις αξιολογήσεως όλων των ετών βαθμολογία τουλάχιστον λίαν καλή και να μην του έχει επιβληθεί οποιαδήποτε πειθαρχική ποινή κατά την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της στρατιωτικής ηγεσίας, η καθιέρωση της θέσεως υπασπιστού διοικήσεως θα συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία των υπασπιστηρίων και θα καλύψει την ανάγκη για εκπροσώπηση του σώματος των υπαξιωματικών σε θέσεις πλησίον της ηγεσίας.

Ο υπασπιστής-υπαξιωματικός, μεταξύ των άλλων, θα προτείνει μέτρα για την εξέλιξη, τη σταδιοδρομία και τη μέριμνα προσωπικού.

Η πείρα

Θεωρείται βέβαιο ότι η πείρα των στελεχών που θα καλύψουν αυτές τις θέσεις θα αποτελέσει ιδιαίτερα επωφελές «εργαλείο» του εκάστοτε προϊσταμένου τους. Προϋπόθεση είναι η πείρα αυτή να έχει αποκτηθεί με πολυετή υπηρεσία σε μονάδες που έχουν αυξημένες απαιτήσεις και σημαντικές ιδιαιτερότητες, ώστε να υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα, με μια διαφορετική ματιά από αυτήν ενός αξιωματικού. Αυτό είναι άλλωστε και το ζητούμενο στο οποίο αποσκοπεί η δημιουργία αυτών των θέσεων.

Κανείς δεν αρνείται ότι σε πρώτη φάση τουλάχιστον μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις στο γεγονός ότι δημιουργείται μια παράλληλη πρόσβαση στην ανώτατη ηγεσία, δίπλα στην κανονικά στρατιωτική ιεραρχία. Εκτιμάται όμως ότι σύντομα θα φανούν τα ευνοϊκά αποτελέσματα αυτής της αποφάσεως.

(ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 09/03/2014 – ΕΥΘΥΜΙΟΣ ΠΕΤΡΟΥ - e.p.petrou@gmail.com - Σ.Λ.)
  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου