**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Δευτέρα 21 Απριλίου 2014

Το Στρατηγείο της Λάρισας ΄΄βλέπει΄΄ Αφρική



Για τους περισσότερους Ευρωπαίους, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (ΚΑΔ) είναι ακόμα ένα σκοτεινό σημείο στον χάρτη. Η πρώην γαλλική αποικία απασχόλησε την κοινή γνώμη μόνο τη δεκαετία του ’70, λόγω του σκανδάλου με τα διαμάντια που δώρισε ο δικτάτορας Μποκάσα στον τότε Γάλλο πρόεδρο Ντ’ Εστέν. Η χώρα επανήλθε βίαια στο παγκόσμιο προσκήνιο τον Νοέμβριο του 2013. Ο δεκάχρονος εμφύλιος είχε αποκτήσει και τη διάσταση αντιπαράθεσης χριστιανών και μουσουλμάνων. Ο ΟΗΕ σήμανε συναγερμό για τον κίνδυνο της γενοκτονίας.
Οι Ευρωπαίοι δεν ήθελαν να ασχοληθούν. Πολλές χώρες δεν είχαν συμφέροντα...
και ούτε καν διπλωματικές αντιπροσωπείες, όπως η Ελλάδα που εκπροσωπείται εκεί μέσω της πρεσβείας στο Ζαΐρ. Οι Γάλλοι, όμως, έχουν χειροπιαστά συμφέροντα. Η ΚΑΔ διαθέτει σημαντικό ορυκτό πλούτο και προμηθεύει με ουράνιο τους γαλλικούς πυρηνικούς αντιδραστήρες. Το Παρίσι ενεπλάκη στρατιωτικά τον Δεκέμβριο του 2012 σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η αφρικανική ειρηνευτική δύναμη. Η επιδείνωση της κατάστασης ανησύχησε τους Γάλλους, που άρχισαν να πιέζουν για μια ευρωπαϊκή ειρηνευτική δύναμη (EUFOR) σε όλα τα επίπεδα.
Ευκαιρία
Τον Νοέμβριο του 2013 οι Γάλλοι παρουσίασαν τις ανάγκες τους σε άνδρες και υποδομές. Η Αθήνα διέγνωσε μια ευκαιρία να κάνει «κάτι» για το Παρίσι. Η επιχείρηση θα είχε ανάγκη από ένα στρατηγείο και οι Γάλλοι δεν είχαν κανένα διαθέσιμο. Η Ελλάδα διέθετε όμως ένα, το Ευρωπαϊκό Στρατηγείο της Λάρισας. Κατά τύχη, μάλιστα, το στρατηγείο αυτό βρισκόταν σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, αφού είχε προγραμματιστεί «stand by» το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Η απόφαση να παραχωρηθεί το Στρατηγείο της Λάρισας ήταν πολιτική, την έλαβαν οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλος και Δ. Αβραμόπουλος. Τον Δεκέμβριο του 2012, κατόπιν συνεννοήσεων με την πολιτική ηγεσία, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκος ενημέρωσε τους Γάλλους ότι η Ελλάδα ήταν έτοιμη να συνεισφέρει στην EUFOR για την ΚΑΔ, υπό τρεις όμως όρους. Πρώτον, ότι προσφέρει μόνο το στρατηγείο, δεύτερον, ότι ουδείς Ελληνας στρατιωτικός θα μεταβεί στο θέατρο των επιχειρήσεων και τρίτον ότι η Ελλάδα είχε κάθε στιγμή το δικαίωμα να αποσυρθεί αν θα είχε οικονομικό κόστος.
Αυτός ήταν και ο λόγος που στο στρατηγείο δεν τοποθετήθηκε Ελληνας διοικητής, αν και αρχικά είχε συζητηθεί το ενδεχόμενο. Επιχειρησιακά, ωστόσο, δεν θα ήταν δυνατόν να μη μεταβούν ο διοικητής και το στενό του επιτελείο στο θέατρο των επιχειρήσεων και έτσι ανέλαβε (εύλογα) Γάλλος στρατηγός, ο Φιλίπ Ποντιέ, τη διοίκηση των επιχειρήσεων. Ελληνας όμως είναι ο επιτελάρχης στη Λάρισα, ο ταξίαρχος Χρ. Δρίβας. Από τη συνολική δύναμη των 110 ατόμων του στρατηγείου, οι 58 είναι Ελληνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ποντιέ έμεινε πολύ ικανοποιημένος από τη δουλειά που έκαναν στα πρώτα επιχειρησιακά σχέδια, που υιοθετήθηκαν χωρίς καμιά αλλαγή.
ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
Πηγή : kranos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου