**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Τρίτη 3 Ιουνίου 2014

΄΄Ένστολοι΄΄. Κακοήθεια ή αμάθεια?



Πηγή : staratalogia

Γράφει ο
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΝΤ. ΣΚΑΡΜΑΛΙΩΡΑΚΗΣ
Αντιστράτηγος ε.α.


Τα τελευταία 2 χρόνια διαβάζουμε ή ακούμε από πολλούς πολιτικούς και δημοσιογράφους τον όρο «ένστολος».

Αν ανατρέξουμε στο Ελληνικό «Λεξικό της Ελληνικής Γλώσσης» του Σκαρλάτου Δ. του Βυζαντίου, που εκδόθηκε το 1852 (στην καθαρεύουσα), θα δούμε ότι... η λέξη «στολή» σημαίνει «φορεσιά, ενδυμασία και (επί στρατιωτικών), αρματωσιά». Στο ίδιο λεξικό, η λέξη «ένστολος» δεν υφίσταται.

Στην Ελληνική εγκυκλοπαίδεια «ΠΑΠΥΡΟΣ-ΛΑΡΟΥΣ», που εκδόθηκε το 1964 (στην καθαρεύουσα), θα δούμε επίσης ότι η λέξη «στολή» σημαίνει «ένδυμα, ενδυμασία, φορεσιά», (ειδικώς) δε, «διακριτικόν ένδυμα φερόμενον ομοιομόρφως υπό των ανηκόντων εις τινά τάξιν, οργάνωσιν ή ωρισμένον επάγγελμα…». Στην ίδια εγκυκλοπαίδεια, η λέξη «ένστολος» επίσης δεν υφίσταται.

Στο Ελληνικό «νέο Λεξικό της Γλώσσας μας», του Κώστα Ιωαννίδη που εκδόθηκε το 1992 στη δημοτική γλώσσα και μονοτονικό, θα δούμε και πάλι ότι η λέξη «στολή» σημαίνει «ενδυμασία// ομοιόμορφη φορεσιά που φορούν όσοι ανήκουν σε μια τάξη, οργάνωση κτλ». Στο ίδιο λεξικό, η λέξη «ένστολος» και πάλι δεν υφίσταται.

Πρέπει κάποιος να ανατρέξει στο ξενόφερτο «ΒΙΚΙΛΕΞΙΚΟ» (2007) για να βρει ότι η λέξη «ένστολος, -η, -ο» ως επίθετο μεν, σημαίνει «που φοράει στολή, επίσημη ομοιόμορφη ενδυμασία που φοριέται από τα μέλη μιας ομάδας κατά τις ώρες εργασίας τους», ως ουσιαστικό δε, σημαίνει (ειδικότερα) «που υπηρετεί στο στρατό ή τα σώματα ασφαλείας». Μάλιστα, στις «Σημειώσεις» αναγράφεται επί λέξει «Η λέξη πρωτοαπαντά(;) στο Λεξικόν Γαλλελληνικόν των Μ.Γ. Σχινά και Ι.Ν. Λεβαδέως, τ. Β’, 1861, σελ. 186: ένστολοι δούλοι, ως απόδοση του γαλλικού gens de livree»!!!!!!!!!!! Με λίγα λόγια «κάποιος ξένος», (για λόγους συντομίας;) «εφεύρε» το ουσιαστικό «ένστολος» για να αποφύγει τη φράση «Όσοι υπηρετούν στο Στρατό ή τα Σώματα Ασφαλείας».

Και ερχόμαστε τώρα να δούμε ποιές είναι οι κατηγορίες των πολιτών που φέρουν «στολή», δηλαδή των «ενστόλων»:

Φυσικά οι Στρατιωτικοί των 3 Κλάδων (Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας) και οι Υπηρετούντες στα λεγόμενα Σώματα Ασφαλείας (Αστυνομία, Πυροσβεστική και Λιμενικό).

Έπονται οι Ιερείς και οι Μοναχοί, αφού φέρουν άμφια, δηλαδή «στολή».

Ακολουθούν οι Δικαστές, αφού φέρουν «τήβεννο», δηλαδή «στολή».

Οι Ιατροί, αφού και αυτοί φέρουν τη γνωστή σε όλους μας «λευκή ενδυμασία» ή την αντίστοιχη «πράσινη του χειρουργείου».

Οι Αδελφές Νοσοκόμες του Ερυθρού Σταυρού, οι Νοσηλευτές/Νοσοκόμες, οι Μαίες, οι Φαρμακοποιοί, με τις γνωστές «ενδυμασίες».

Τα πληρώματα των Αεροπορικών εταιρειών (Κυβερνήτες, Συγκυβερνήτες, Αεροσυνοδοί, Συνοδοί εδάφους, που φέρουν ομοιόμορφες στολές.

Οι Αξκοί και Υπάλληλοι ναυτιλιακών εταιρειών/εμπορικού στόλου.

Οι Σωφρονιστικοί Υπάλληλοι/Δεσμοφύλακες.

Οι ανήκοντες στις διάφορες Εταιρείες Security.

Το προσωπικό των Συμφωνικών Ορχηστρών/Συναυλιών.

Οι ανήκοντες στις διάφορες Μουσικές Μπάντες, ιδιωτικές ή Δημοτικές.

Οι ανήκοντες σε διάφορες Χορωδίες που φέρουν ομοιόμορφες στολές.

Οι ανήκοντες σε Χορευτικά Συγκροτήματα (Κρητών, Μακεδόνων, Θρακιωτών κλπ).

Οι ανήκοντες σε διάφορους Πολιτιστικούς Συλλόγους (Μακεδοναμάχων, Ποντίων κλπ).

Οι Θυρωροί, οι Γκρούμ, το Προσωπικό Υποδοχής κλπ των Ξενοδοχείων.

Οι Σερβιτόροι των πολυτελών Ξενοδοχείων, Εστιατορίων Catering κλπ.

Οι «Σέφ», οι «Μπάτλερ», οι «Σωματοφύλακες».

Οι «Σωφέρ» των λιμουζινών.

Το προσωπικό των Διοδίων.

Το προσωπικό του ΜΕΤΡΟ.

Οι Υπάλληλοι Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας.

Οι Πωλητές μεγάλων ή επωνύμων Καταστημάτων (Super Market, Εμπορικών Εταιρειών κλπ).

Οι Κρεοπώλες.

Τα Πληρώματα γιώτ ή άλλων πολυτελών σκαφών.

Οι Μαθητές ορισμένων Ιδιωτικών Σχολείων/Σχολών.

Οι Σπουδαστές Κολλεγίων/Πανεπιστημίων κατά την αποφοίτησή τους.

Οι Μαθητές κατά τις Παρελάσεις.

Οι Νύφες, όταν φέρουν νυφικό.

Οι Αθλητές των Ομάδων, είτε ομαδικών είτε ατομικών αθλημάτων (Ποδοσφαίρου, Μπάσκετ, Βόλλεϋ, Τέννις, Ξιφασκίας, Ιππασίας, Στίβου κλπ).

Οι Διαιτητές των προαναφερθέντων αθλημάτων.

Οι Αθλητές των Ολυμπιακών Ομάδων όλων των Κρατών.

Όπως διαπιστώνουμε με τα προαναφερθέντα παραδείγματα, ο ξενόφερτος όρος «ένστολος» περιλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, πλέον των Στρατιωτικών και των Υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας.

Συνεπώς τίθεται το εύλογο ερώτημα, γιατί πολιτικοί και δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν πλέον τον όρο «ένστολος», όταν αναφέρονται στους Στρατιωτικούς και στους συναδέλφους των Σωμάτων Aσφαλείας;

Μήπως για λόγους Κακοήθειας; Μήπως για λόγους Αμάθειας; Μήπως για κάποιον άλλο λόγο, που μόνον εκείνοι γνωρίζουν; Πάντως, η δήθεν αιτιολογία, ότι χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο «για λόγους συντομίας», δεν είναι πιστευτή από τους Στρατιωτικούς.

Όποιος λοιπόν και αν είναι ο λόγος, είναι καιρός πλέον να πάψουν να χρησιμοποιούν τον όρο «ένστολος» και να χρησιμοποιούν τον ορθό όρο «Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας», όσο μακροσκελής και αν είναι αυτός.

Η συνέχιση του αδόκιμου και ξενόφερτου όρου «ένστολος», θα θεωρηθεί ότι γίνεται εκ του πονηρού και συνεπώς ΠΡΕΠΕΙ να μας βρίσκει τελείως αντίθετους.
(ΕΘΝΙΚΗ ΗΧΩ ΜΑΙΟΣ 2014 ΣΕΛΙΔΑ 6)
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου