**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Πως φθάσαμε στη νέα μείωση του μερίσματος ΜΤΣ. Τι πρεπει να γίνει από τουδε και στο εξής !



του Απόστολου Παπαπαρίση
Επειδή όλοι μας δικαιούμαστε να γνωρίζουμε, πως φθάσαμε στη νέα μείωση του μερίσματος του ΜΤΣ κατά 20% για τους τελευταίους 3 μήνες του 2014 [ή 4,κάτι% αναδρομικά από τον Ιανουάριο του 2014 (πληρωτέα σε 3 δόσεις, Οκτ – Νοε – Δεκ 2014)], παραθέτω μία σειρά από γεγονότα, που καταδεικνύουν κατά τον καλύτερο τρόπο, ότι υπάρχει ευθύνη όσων δεν έπραξαν το αυτονόητο για τα συμφέροντα χιλιάδων οικογενειών αποστράτων. Ήταν εύκολη δουλειά και προαποφασισμένη. Μία τροποποίηση εμβόλιμη σε ένα από τα πολλά νομοσχέδια που ψηφίσθηκαν στη Βουλή από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα και η μείωση θα είχε αποφευχθεί. Ας παραθέσουμε όμως τα γεγονότα, αφού επισημάνω ότι ουδείς αισθάνεται την ανάγκη να μας ενημερώσει επισήμως για το ακριβές ποσοστό της μείωσης του μερίσματος του ΜΤΣ.
ιστοσελίδα του ΜΤΣ: «Ενημερώνουμε τους μετοχομερισματούχους μας ότι υπογράφηκε από το Υπουργείο Οικονομικών και θα προωθηθεί για ψήφιση στη Βουλή η τροπολογία με την οποία επανακαθορίζεται το ύψος της υποχρέωσης δημιουργίας αποθεματικού του ΜΤΣ από το ισχύον 20% των ετησίων ακαθαρίστων εσόδων του (άνω των 30 εκ. ευρώ) σε 20 εκ. ευρώ. Τα ως άνω προέκυψαν κατόπιν της συνάντησης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα με τον αρμόδιο Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Αθανάσιο Δαβάκη. Με την υπόψη τροπολογία εκτιμάται ότι θα αποδεσμεύεται ποσό περίπου 10 εκ. ευρώ ετησίως, υπέρ του ποσού που αναλογεί στη χορήγηση του μερίσματος.» Η ανάρτηση αυτή κατέβηκε μετά από εντολή του Διευθυντή του γραφείου του ΥΠΕΘΑ ζητώντας παράλληλα την παραίτηση του τότε προέδρου του ΔΣ του ΜΤΣ Αντγου ε.α. κ. Σιδηρόπουλου Μιχαήλ, όπως ανέφερε ο δεύτερος σε μεταγενέστερη επιστολή του. Ακούστηκε ότι έγινε αυτό επειδή η ανάρτηση έγραφε για συμφωνία Δαβάκη - Σταϊκούρα και όχι Αβραμόπουλο – Σταϊκούρα, λες και τυχόν «επίτευγμα» του υφισταμένου «μειώνει» τον προϊστάμενο.
Όπως ήδη γνωρίζουμε, ο κ. Σιδηρόπουλος, λίγο αργότερα, αποδομήθηκε χωρίς ποτέ κανείς να αισθανθεί την ανάγκη να εξηγήσει τους λόγους. Στον ανασχηματισμό που ακολούθησε, αντικαταστάθηκε και ο ΥΦΕΘΑ κ. Δαβάκης μη καταφέρνοντας να κλείσει χρόνο στη θέση αυτή. Ταυτόχρονα ο συνάδελφος Ιωάννης Κοτσαρίδης σύμβουλος του τέως ΥΦΕΘΑ που ως οικονομικός αξιωματικός έκανε προτάσεις - εισηγήσεις προς το συμφέρον των αποστράτων και μάλλον ενοχλούσε, δεν …συνέχισε τη συνεργασία. Εγώ ως πρόεδρος του Παραρτήματος Λάρισας της ΕΑΑΣ, ο πρόεδρος της ΠΟΣ, ο πρόεδρος των αποφοίτων της ΣΣΑΣ και μερικοί ακόμα, συνεχίζαμε με τον δικό του τρόπο ο καθένας, να προειδοποιούμε ότι θα επέλθει και νέα μείωση στο μέρισμα του ΜΤΣ αν δεν προωθούσε ο κ. Υπουργός την τροπολογία για ψήφιση. Είχα φθάσει μάλιστα να γράψω σε άρθρο μου, απευθυνόμενος στον κ. Υπουργό, το εξής: «Αν αυτό δε συμβεί, αν δηλαδή δεν ενταχθεί (η τροπολογία) άμεσα σε κάποιο νομοσχέδιο, θα έχουμε περαιτέρω μείωση του μερίσματος. Και θα φταίτε αποκλειστικά εσείς.». Δυστυχώς Υπουργός, ΜΤΣ και ΕΑΑΣ ολιγώρησαν.
Τα υπόλοιπα είναι γνωστά. Η τροπολογία δεν κατατέθηκε ποτέ. Η νέα μείωση και μάλιστα 20% είναι γεγονός. Όταν ζήτησε, στις 6 Αυγούστου 2014, εξηγήσεις ο πρόεδρος του Παραρτήματος Πιερίας της ΕΑΑΣ κ. Χατζημαλής, από τον πρόεδρο του ΔΣ της ΕΑΑΣ Υπτγο ε.α. κ. Δανιά Ευάγγελο, απάντησε ότι δεν γνωρίζει τίποτε επειδή δεν είναι αυτός μέλος του ΔΣ του ΜΤΣ αλλά ο Υπτγος ε.α. κ. Παπαδόπουλος Απόστολος!!! Ο δεύτερος απάντησε και πάλι τηλεφωνικώς στον κ. Χατζημαλή, ότι για τους 3 μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2014 το μέρισμα θα είναι μειωμένο κατά 20% και ότι αυτό μπορεί να συμβεί και το 2016!!! Τέλος ο νέος ΥΦΕΘΑ προέβη στην παρακάτω δήλωση μέσω της ιστοσελίδας του ΜΤΣ: Η μείωση του μερίσματος έτους 2014, που υπογράφεται από τον κ. ΥΦΕΘΑ, έγινε μετά από απόφαση του ΔΣ/ΜΤΣ (Υπ’ Αριθμ. 16/4/31-7-2014 Πρακτικό ΔΣ/ΜΤΣ) και επί του Εισηγητικού Σημειώματος ο κ. ΥΦΕΘΑ προέβη στο παρακάτω σχόλιο: «Κύριο μέλημα του ΜΤΣ πρέπει να είναι ο μηδενισμός του υφιστάμενου ελλείμματος και η επίτευξη του στόχου από το έτος 2017 να είναι σε θέση να διανέμει στους δικαιούχους τα καθαρά έσοδα της προηγούμενης χρήσης, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία (ΑΝ 559/1937). Στην παρούσα φάση η μείωση του μερίσματος είναι αναπόφευκτη βάσει των περιορισμών που θέτει η νομοθεσία. Με την αναμενόμενη ψήφιση από τη Βουλή των Ελλήνων (ΒτΕ) των προτεινόμενων διατάξεων, το Ταμείο να υποβάλλει εισήγηση για τη διόρθωση της τιμής μεριδίου τουλάχιστον στα επίπεδα του έτους 2013 (τιμή μεριδίου 5,1999 €), καθόσον όπως προκύπτει από τα Αποτελέσματα Α’ εξαμήνου θα έχει αφενός τη δυνατότητα, αφετέρου θα είναι σε θέση να καλύψει και μέρος του ελλείμματος».
Στον πίνακα φαίνεται η κατηφόρα που έχει πάρει το μέρισμα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού από το 2010 μέχρι και σήμερα. Τα ποσοστά μείωσης αφορούν όλους τους αποστράτους του Στρατού Ξηράς και μέρους των συναδέλφων της Ελληνικής Αστυνομίας, πλην όμως το παράδειγμα αφορά στο μισθολογικό βαθμό Υποστρατήγου με 35 συντάξιμα χρόνια. Και φυσικά από το ποσό του μικτού μερίσματος πρέπει να αφαιρεθεί ο αναλογούν φόρος, η ρήτρα βιωσιμότητας που για τον καθένα μας είναι διαφορετικός ανάλογα με τη συνολική σύνταξη (μείον 5 ή 10 ή 15 ή 20%), το 10% υπέρ ΕΚΟΕΜΣ, το 1% υπέρ ΕΑΑΣ, το 3% υπέρ ΝΙΜΤΣ, τυχόν κράτηση λόγω ΒΟΕΑ 5%, τυχόν κράτηση λόγω αναγνώρισης χρόνων υπηρεσίας κλπ. Έχουν άδικο όσοι υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται πλέον για μέρισμα αλλά για φιλοδώρημα;
Είναι πασιφανές ότι η μείωση αυτή θα μπορούσε να αποφευχθεί αν η υπόψη τροπολογία εντασσόταν σε ένα οποιοδήποτε νομοσχέδιο τους τελευταίους 6 μήνες. Παρόλα αυτά υπάρχει λύση και πρέπει όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς (ΥΕΘΑ, ΜΤΣ και ΕΑΑΣ) να μεριμνήσουν ο καθένας από το πόστο του, ώστε:
α. Να ενταχθεί η υπόψη τροπολογία (…20 εκ ευρώ ετησίως ως απόθεμα και όχι 20% των ακαθαρίστων εσόδων και όχι λιγότερο από 20 εκ ευρώ ετησίως ως απόθεμα…) στο νομοσχέδιο του ΥΕΘΑ που κατατέθηκε στη Βουλή στις 8 Αυγούστου 2014 «Ρύθμιση Θεμάτων Υπουργείου Εθνικής Άμυνας». Η τροπολογία να έχει αναδρομική ισχύ από 1 Ιανουαρίου 2014, προκειμένου να επιστραφούν τα ποσά που θα κρατηθούν τους τρεις τελευταίους μήνες του 2014. Δεν πρέπει να εφησυχάσουμε και να μείνουμε στην προαναφερόμενη ανακοίνωση του ΥΦΕΘΑ, που όποιος την διαβάσει με προσοχή και ψυχραιμία λέει ακριβώς τα ίδια. Υπόψη ότι τον Οκτώβριο πιθανόν να έχουμε εκλογές και ουδείς γνωρίζει τι αποτέλεσμα θα φέρει.  
β. Να συγκροτηθεί ολιγομελής επιτροπή από μέλη της ΕΑΑΣ, της ΠΟΑΣΑ και της ΠΟΣ, προκειμένου να επεξεργασθούν και να προωθηθούν άμεσα στους ΥΦΕΘΑ – ΥΠΕΘΑ, οι προτάσεις της ΠΟΣ, που αναφέρονται στην επιστολή της 24ης Φεβρουαρίου2014 και αφορούν αποκλειστικά το ΜΤΣ, που είναι:
(1) Επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου (χρέους) κατά 10 έτη (από 15 σε 25 έτη).
(2) Περίοδο χάριτος αποπληρωμής του χρέους κατά 3 – 4 έτη.
(3) Παράταση κατά 4 έτη του χρόνου ολοκλήρωσης δημιουργίας του προβλεπόμενου ταμειακού αποθεματικού. 
Ας μην αφήνουμε ανενόχλητους άλλους να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου