**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Σάββατο 11 Οκτωβρίου 2014

ΥΠΟΙΚ : Σε 36 δόσεις τα αναδρομικά των Στρκών




Το τελικό σχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την απόδοση των αναδρομικών στους ένστολους των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων  παρουσιάζει το bloko.gr.
Τα χρήματα των αναδρομικών από την
μερική αποκατάσταση των αποδοχών των ένστολων, βάσει της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε ως παράνομο το ύψος των περικοπών που υπέστησαν από την 1η Αυγούστου του 2012, θα επιστρέψουν σε δύο φάσεις, μία εφάπαξ και μία που θα διαρκέσει τρία ολόκληρα χρόνια.
Όπως ήδη από χθες το βράδυ είπε στην Βουλή ο Πρωθυπουργός, στο τέλος Νοεμβρίου οπότε καταβάλλεται η μισθοδοσία του Δεκεμβρίου, στους λογαριασμούς των ένστολων θα πιστωθεί ο μισθός που έπαιρναν ως τώρα και η αύξηση που θα λαμβάνουν κάθε μήνα στο εξής στο πλαίσιο της αποκατάστασης των αποδοχών τους.
Με την ίδια μισθοδοσία, δεδομένου ότι αυτή η αύξηση ημερολογιακά ξεκινά να ισχύει από την 1η Ιουλίου του 2014, θα μπουν στους λογαριασμούς των δικαιούχων μαζεμένες οι αναδρομικές αυξήσεις των πέντε μηνών που θα έχουν παρέλθει από τότε, δηλαδή των Ιουλίου, Αυγούστου, Σεπτεμβρίου, Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2014.
Όλες αυτές οι αυξήσεις έχουν κοστολογηθεί στον Προϋπολογισμό στα 90 εκατομμύρια ευρώ και αυτό είναι το επιπλέον ποσό που θα μοιραστούν οι ένστολοι με την συγκεκριμένη μισθοδοσία, στο τέλος του επόμενου μήνα.
Από τις αυξήσεις του βασικού μισθού και των επιδομάτων, αναλόγως βαθμού οι τελικές αποδοχές αναμένεται να αυξηθούν σε κάθε περίπτωση μεταξύ του 40% και του 50% της περικοπής που υπέστη έκαστο στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.
Με βάση τα προηγούμενα και σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, οι ένστολοι κατόπιν αυτής της μισθοδοσίας, θα έχουν να λαβαίνουν τα αναδρομικά 23 μηνών, για την αποκατάσταση των αποδοχών τους από την 1η Αυγούστου του 2012 μέχρι και την 30η Ιουνίου του 2014.
Τα χρήματα αυτά θα αρχίσουν να δίνονται στους ένστολους από το τέλος Δεκεμβρίου του 2014, δηλαδή με την κατάθεση από το Δημόσιο του μισθού του Ιανουαρίου του 2015 και θα εξοφληθούν σε συνολικά 36 ισόποσες, μηνιαίες δόσεις, δηλαδή σε βάθος τριετίας, με την τελευταία δόση των αναδρομικών να πιστώνεται στο τέλος του Δεκεμβρίου του 2017.
Σε ότι αφορά αυτά τα αναδρομικά ,των 23 μηνών, το συνολικό ύψος τους για όλους τους ένστολους, εν ενεργεία και εν αποστρατεία, ξεπερνά τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ξανά αναλόγως βαθμού, το ύψος τους φθάνει ως τις 6.000 ευρώ.
Συνολικά, κάθε δικαιούχος, με τον μισθό του Ιανουαρίου 2015 και για τα επόμενα τρία χρόνια, θα λαμβάνει μαζί με την αύξηση που τρέχει από την 1η Ιουλίου 2014 και τα αναδρομικά των προηγούμενων 23 μηνών, πρόσθεση από την οποία προκύπτει ότι για αυτήν την τριετία - και μόνο - θα αποκατασταθεί σε μηνιαία βάση περίπου το 75% της περικοπής.
Έτσι προκύπτει και η σχετική αποστροφή στην ομιλία του Πρωθυπουργού, το βράδυ στην Βουλή, ότι η αποκατάσταση των αποδοχών των ένστολων θα φθάσει τα τρία τέταρτα της περικοπής.  
Αυτό που μένει να κλειδώσει και να διευκρινιστεί από το οικονομικό επιτελείο είναι εάν θα υπάρξουν περιπτώσεις εφάπαξ ή απόδοσης σε συντομότερο χρονικό διάστημα των αναδρομικών για όσους έχουν να παίρνουν χαμηλά ποσά από αναδρομικά, ώστε τα χρήματα αυτά να «φανούν» στην τσέπη τους.

Του Παναγιώτη Δημητρακόπουλου
 bloko.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου