**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

Τα ΄΄πρέπει΄΄ του πρωθυπουργού , τα ΄΄θέλω΄΄ τν Στρκών σε πορεία σύγκρουσης



Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ


Το “εκείνο που πρέπει για τις ΕΔ” που είπε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς διαφέρει πολύ από τα “θέλω” των στελεχών τους. Όχι δεν θ΄ αναφερθούμε στο μισθολόγιο και στην απόφαση του ΣτΕ. Τα πράγματα σ΄ αυτή την υπόθεση είναι πλέον ξεκάθαρα. Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να εφαρμόσει την απόφαση και θα επιστρέψει “κάτι” απ΄ αυτό που δικαιούνται οι στρατιωτικοί. Το ζήτημα θα λυθεί -για όσους στρατιωτικούς το θελήσουν βέβαια- μέσω της Δικαιοσύνης με την κατάθεση αγωγών.

Ο πρωθυπουργός , όπως και όλοι οι προκάτοχοί του κατά τη διάρκεια της μεταπολίτευσης θα μπορούσαν να είχαν κάνει πάρα πολλά από “εκείνα που έπρεπε” για να λειτουργούν οι ΕΔ σωστά και αποτελεσματικά. Ο κ.Σαμαράς έχει μια ευθύνη παραπάνω ,γιατί αντί να χρησιμοποιήσει την κρίση και τις επιπτώσεις της ως ευκαιρία για να αλλάξει συνήθειες,συμπεριφορές και τακτικές δεν τόλμησε.

Αυτά που θα “έπρεπε να έχουν γίνει” χωρίς να χαλάσει ούτε “πενηνταράκι” -που το θυμηθήκαμε- ο κ.Σαμαράς και η κυβέρνησή του είναι τόσο απλά κι ας τα περιμένουν δεκαετίες τώρα οι στρατιωτικοί:

•Να μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τη δική τους και κυρίως της οικογένειάς τους. Αυτό σημαίνει οτι θα πρέπει να ξέρουν κάποιους μήνες πριν για που είναι η επόμενη μετάθεσή τους. Είναι τόσο δύσκολο; Στην Ελλάδα ναι! Όταν οι λίστες των μεταθέσεων πάνε κι έρχονται από κομματικό σε πολιτικό και υπουργικό γραφείο με συνεχείς …διορθώσεις και πολύ …γομολάστιχα πως να βγουν οι μεταθέσεις; Κι όταν βγουν κάνουν “μπαμ” οι παρεμβάσεις.

•Να μην έχουν το “πράσινο φως” του Μαξίμου -και του εκάστοτε ενοίκου του όχι μόνο του σημερινού- όσοι τοποθετούνται στα “πόστα” των μεταθέσεων γιατί ποιος μπορεί να πείσει τους…καχύπτους για την πρεμούρα των κυβερνώντων να έχουν τον έλεγχο;

•Να είχαν ήδη αρχίσει να αξιοποιούνται εκτάσεις και κτιριακές εγκαταστάσεις των ΕΔ που έχουν καταντήσει ερείπια. Όχι να πουληθούν αλλά να αξιοποιηθούν για να δοθούν γρήγορες λύσεις στο στεγαστικό πρόβλημα των στελεχών. Αντί να μοιράζουν απερίσκεπτα εκτάσεις σε δήμους για πάρκα που συνήθως ποτέ δεν γίνονται ας συμπράξουν με τον ιδιωτικό τομέα για να κατασκευαστούν συγκροτήματα οικιών για τα στελέχη. Υπάρχουν πάρα μα πάρα πολλές δυνατότητες γι΄ αυτό. Κανείς δεν ασχολήθηκε σοβαρά.

•Να είχαν εξασφαλίσει τα στοιχειώδη για έναν εργαζόμενο που εργάζεται σε ειδικές και δύσκολες συνθήκες, έχοντας καθημερινά την ευθύνη ανθρώπινων ζωών στα χέρια του και στο μυαλό του. Κι όχι να ψάχνουν τα …προνόμια και τις παροχές του φθάνοντας στις άδειες και στο …υπηρεσιακό λεωφορείο που χρησιμοποιεί για να πάει στη δουλειά του.

•Να είχαν δώσει στον αξιωματικό τη θέση και την υπόσταση που πρέπει να έχει στην ελληνική κοινωνία. Κι όχι να τον έχουν μετατρέψει σε …ντεκόρ για την υποδοχή ξένων ηγετών και άλλων …τελετών.

•Να επέλεγαν ηγεσίες με βάση τα επαγγελματικά και επιχειρησιακά κριτήρια κι όχι τις “κομματικές ισορροπίες” και τους “μπαρμπάδες” των κομματικών γραφείων . Τα στελέχη των ΕΔ καταλαβαίνουν πολλά περισσότερα και πολύ καλύτερα για τις ηγεσίες που επιλέγονται.

Θα έλυναν όλα αυτά τα τεράστια οικονομικά προβλήματα στα οποία έχουν βυθιστεί οι οικογένειες των στρατιωτικών; Όχι βέβαια. Αλλά τουλάχιστον θα απάλυναν κάπως τις συνέπειες και κυρίως θα έδειχναν ένα έμπρακτο και ειλικρινές ενδιαφέρον της Πολιτείας για τις ΕΔ.

Ο πρωθυπουργός μίλησε χθες πολύ σωστά για την “ψυχή του Έλληνα στρατιώτη”. Αυτή κρατά ζωντανές τις ΕΔ μέσα στην θύελλα. Αυτή τις κάνει πραγματικά αξιόμαχες και αποτελεσματικές. Είναι μαύρη αυτή η ψυχή κι όχι μόνο λόγω των οικονομικών δυσκολιών . Το αίσθημα αδικίας που αισθάνονται οι Έλληνες στρατιωτικοί δεν έχει να κάνει μόνο τα χρήματα. Ήταν έτσι κι αλλιώς πάντα -ακόμη και τις καλές εποχές- οι πιο κακοπληρωμένοι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου