**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

Πύρ με ομαδικές αγωγές για τα αναδρομικά !


Πυρ ομαδόν από τους στρατιωτικούς που «απαντούν» στην κυβέρνηση με μαζικές αγωγές για τα αναδρομικά και την αποκατάσταση των μισθών τους. Οπως αποκάλυψε στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της ΠΟΕΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών), αντισυνταγματάρχης Ανέστης Τσουκαράκης, «οι στρατιωτικοί, σε μια προσπάθεια να εφαρμόσει η κυβέρνηση όσα προβλέπει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, θα καταθέσουν ομαδικές αγωγές» (ανά 50 άτομα για νομικούς λόγους).



Ο κ. Τσουκαράκης αναφέρει ότι «αυτό που η κυβέρνηση ονομάζει αποκατάσταση μισθών των στρατιωτικών είναι στην πραγματικότητα διαχείριση ζημιάς, καθώς η συμμόρφωση στην απόφαση του ΣτΕ είναι τουλάχιστον πλημμελής. Επιπλέον, δεν αγγίζει καν το 50%, όπως διατείνεται το υπουργείο Οικονομικών, αλλά το 20% με 25%. Πεποίθηση της Ομοσπονδίας είναι ότι η λεγόμενη αποκατάσταση δεν θα περάσει ούτε από το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ΣτΕ. Εμείς, πάντως, συνεχίζουμε κανονικά αυτό που έχουμε εδώ και καιρό εξαγγείλει, μέχρι την ουσιαστική αποκατάσταση των μισθών μας, στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012. Ηδη, με τον δικηγόρο της Ομοσπονδίας γυρίζουμε την Ελλάδα, ενημερώνοντας τους συναδέλφους και καταθέτουμε αγωγές κατά πενηντάδες, όπως προβλέπεται».


Ο ασκός του Αιόλου κατά του Ελληνικού Δημοσίου αλλά και των αρμόδιων υπουργών αναμένεται να ανοίξει στις 28 Νοεμβρίου, οπότε συνεδριάζει η επιτροπή συμμόρφωσης του ΣτΕ, στην οποία έχουν προσφύγει οι στρατιωτικοί.


Παράλληλα υποστηρίζουν ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα οι ισχυρισμοί του υπουργείου Οικονομικών περί αποκατάστασης των μισθών στο 75% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2012, αφού δεν μπορεί να υπολογίζει στην αποκατάσταση των μισθών τα αναδρομικά έξι μηνών που θα δοθούν σε πρώτη φάση τον Δεκέμβριο και στη συνέχεια τα αναδρομικά των υπόλοιπων 17 μηνών, τα οποία θα δοθούν σε 36 δόσεις, καθώς αυτά αφορούν μόνο το σκέλος της απόφασης που κρίνει παράνομη την περικοπή των μισθών των ενστόλων από τον Αύγουστο του 2012.


Αντίστοιχα, σημειώνουν ότι δεν μπορεί να υπολογιστεί στην αποκατάσταση και ο μη συμψηφισμός του κοινωνικού μερίσματος, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, καθώς δεν έχει να κάνει με τον μισθό, ενώ δεν αφορά και το σύνολο των ενστόλων.


Οι εκπρόσωποι των στρατιωτικών επισημαίνουν ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στο συγκεκριμένο θέμα είναι ξεκάθαρη, καθώς ορίζει ότι θα πρέπει να τους επιστραφεί αναδρομικά ολόκληρη η διαφορά ανάμεσα στον μισθό που εφαρμόστηκε από την 1η Αυγούστου 2012 και σε αυτόν που ίσχυε έως και τον Ιούλιο του 2012. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, οι στρατιωτικοί θα προχωρήσουν σε νέες αγωγές κατά του Δημοσίου, μέχρι να δικαιωθούν πλήρως.


Αντίθετα, μεγαλύτερη διάθεση συμβιβασμού δείχνουν αναφορικά με την περίπτωση το νέο μισθολόγιο να προβλέπει -τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα- την επιστροφή του 50% του ποσού που τους κόπηκε τον Αύγουστο του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου