**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Δευτέρα 27 Οκτωβρίου 2014

Μερική Επαναφορά και ΟΧΙ Αυξηση !






PDF Εκτύπωση E-mail

Γράφει ο Βασίλης Νικολόπουλος
Ταξχος εα-Πρόεδρος ΠΟΣ      
     Τους τελευταίους 4 μήνες παρακολουθούμε μια «σεναριολογία»  περί μισθολογίων και υπολογισμών μισθών, συντάξεων
και αναδρομικών άνευ προηγουμένου! Ρίχνουν έτσι λάδι στη φωτιά του κοινωνικού αυτοματισμού, που έχουν ανάψει τα ΜΜΕ σε βάρος μας, δημιουργώντας τελείως αρνητικό κλίμα και λανθασμένες εντυπώσεις στους πολίτες, που και αυτοί υποφέρουν.  Κάποιοι έβγαλαν και τα αναδρομικά που θα πάρουμε πριν καν ψηφισθεί κάποια ρύθμιση που θα έδινε τη δυνατότητα για υπολογισμούς. Μάλιστα μερικά είναι εκπληκτικά μεγάλα ποσά, ίσως για να είναι «ελκυστικά» για αγωγές (υπολογισμένα ακαθάριστα κλπ). Για να μην παρεξηγηθώ, δεν αποτρέπω κάποιον για κατάθεση αγωγής, αρκεί να ξέρουμε τι πραγματικά διεκδικούμε και όλες τις σχετικές παραμέτρους (κόστος - αποτελεσματικότητα, χρόνοι κλπ). Εξάλλου όταν θα έχουμε την πλήρη εικόνα με τη ψήφιση του αναθεωρημένου μισθολογίου στη Βουλή, τη νέα απόφαση της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ περί την 28η Νοε. και μόλις δημοσιοποιηθεί η αντίστοιχη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η ΠΟΣ θα ενημερώσει υπεύθυνα τα Μέλη της.
       Επειδή πολλοί συνάδελφοι θέτουν διάφορα ερωτήματα, αλλά και για να γίνει κατανοητό το τι αναμένουμε (αλλά βέβαια δεν αποδεχόμαστε), σε σχέση με τις αποφάσεις του ΣτΕ και της Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ, παραθέτω τις παρακάτω προσωπικές απόψεις:
       Αυτό που σχεδιάζεται (όπως φάνηκε από το σχέδιο μισθολογίου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΠΕΑΛΣ) και αναμενόταν μετά την κατάθεση του προσχεδίου προϋπολογισμού, είναι ένα αναθεωρημένο μισθολόγιο με βάση τη φιλοσοφία του υπάρχοντος (και όχι αυτό που πρότεινε το ΥΠΕΘΑ), όπου στους σημερινούς βασικούς μισθούς θα γίνει μερική μικρή επαναφορά (ας σταματήσουν ΟΛΟΙ να τη λένε αύξηση!!)  που θα αντιστοιχεί στο 50% της διαφοράς μεταξύ των βασικών μισθών του Ιουλίου 2012 και των βασικών μισθών που ισχύουν σήμερα. Το ίδιο θα ισχύει και για τα επιδόματα. Βέβαια είναι σαφέστατο ότι τα αναδρομικά τουλάχιστον μέχρι την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ θα έπρεπε να έχουν επαναφορά 100% (απόφαση Επιτροπής Συμμόρφωσης του ΣτΕ) με βάση το μισθολόγιο που ίσχυε προ της 1/8/2012. Η μερική αυτή επαναφορά, όπως πλέον εκτιμώ ότι είναι γνωστό, θα κυμαίνεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και αναφερόμενοι σε καθαρά ποσά, για τα εν αποστρατεία στελέχη θα είναι της τάξης, από 6-35 ευρώ μηνιαίως για ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥΣ βαθμούς μέχρι Υπτγου και από 55-90 για τους υπολοίπους βαθμούς!! Γιατί όμως υπάρχει αυτό το κενό (35-55);
        Με τους νόμους   3833/2010 και  3845/2010 /2010 όλα τα επιδόματα πλην οικογενειακών και  ειδικών συνθηκών υπέστησαν συνολική μείωση 20%. Με το Ν 4093/2012 όλα τα επιδόματα (πλην οικογενειακών) υπέστησαν επίσης μειώσεις, όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στον υπόψη νόμο. Για τη σύνταξη όλων των στρατιωτικών  λαμβάνονται υπόψη ο βασικός μισθός που αντιστοιχεί στο συνταξιοδοτικό βαθμό, το αντίστοιχο χρονοεπίδομα, το επίδομα ειδικών συνθηκών (Ν. 3408/2005) και:
  • Ποσό 176 ευρώ, για όλους τους ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ βαθμούς από ΣΧΗ και κάτω (Ν. 3029/2002 και Ν. 3075/2002).
  • Το Επίδομα Θέσης Υψηλής ή Αυξημένης Ευθύνης για τους ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥΣ βαθμούς από  ΤΑΞΧΟ και πάνω.
Το επίδομα Υψηλής ή Αυξημένης Ευθύνης, έχει υποστεί συνολικά τρεις (3) μειώσεις από το 2010. Είναι ένας επιπλέον λόγος των υπερβολικά υψηλών μειώσεων που έχουν υποστεί οι φέροντες ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΑ ανώτατους βαθμούς (Ταξχος και άνω). Ενδεικτικά το επίδομα υψηλής ευθύνης βαθμού Ταξιάρχου το 2009 ήταν 205 ευρώ, το 2010 έγινε 165,97 και το 2012 (Ν. 4093) έγινε 133 ευρώ (δηλ. χαμηλότερο από το αντίστοιχο σταθερό ποσό των 176 ευρώ που λαμβάνουν οι  βαθμών ΣΧΗ και κάτω).  Να μια ακόμη αδικία που θα πρέπει και αυτή να αποκατασταθεί τώρα !   Δηλαδή να διορθωθεί και να γίνει τουλάχιστον πάνω από 176 ευρώ.
       Αντίθετα το ποσό των 176 ευρώ, παραμένει σταθερό από καθιερώσεως του (2003) και πολύ σωστά, καθόσον δεν θεωρείται επίδομα και δεν θα έχουν διαφοροποίηση σε αυτό όσοι το λαμβάνουν. Έτσι εξηγείται γιατί ιδιαίτερα στους ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΙΚΟΥΣ βαθμούς από ΥΠΤΓΟ και  κάτω η επαναφορά θα είναι ελάχιστη.
       Απαραίτητη προϋπόθεση εφαρμογής των παραπάνω είναι η ψήφιση στη Βουλή σχετικής ρύθμισης και μάλιστα εντός του Οκτωβρίου για να καταστεί εφικτή η δέσμευση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών για υλοποίηση από τέλους Νοεμβρίου (εκτιμώ ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο ειδικά για τους αποστράτους).
         Πολλή φασαρία για το τίποτα! Τελικά για να διαφανεί κάποια βελτίωση στα εν αποστρατεία στελέχη, θα πρέπει να αφαιρεθεί μια από τις αλλεπάλληλες μειώσεις που έχουν επιβληθεί εξοντωτικά στους συνταξιούχους (Ν. 3865/2010, 3986/2011, 4002/2011, 4051/2012, 4093/2012 κλπ). Διαφορετικά όποια ρύθμιση και να γίνεται, στα καθαρά θα φθάνει ένα πολύ μικρό ποσοστό της ενδεχόμενης διόρθωσης πχ 15-25%. Μάλιστα μια εξ όλων των μειώσεων έχει άμεση σχέση και αντίκτυπο στους Στρατιωτικούς. Αυτή είναι η επιβληθείσα με το Ν. 4051/2012, με την οποία μειώθηκε από 01-01-2012, η μικτή σύνταξη κατά 12% του ποσού που υπερβαίνει τα 1.300 ευρώ.  Η μείωση αυτή επιβλήθηκε για να μην μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις, όπως είχε αποφασισθεί αρχικά. Οι στρατιωτικοί όμως είναι οι ΜΟΝΟΙ συνταξιούχοι που ΔΕΝ λαμβάνουν επικουρική σύνταξη αλλά μέρισμα, το οποίο είχε ήδη μειωθεί τότε κατά Μ.Ο σε ποσοστό 48% (σήμερα έφθασε το 63%), όταν στις επικουρικές συντάξεις ακόμη και σήμερα οι μειώσεις τους μεσοσταθμικά είναι της τάξης του 18%. Επομένως θα έπρεπε να είχαν εξαιρεθεί οι Στρατιωτικοί από την τότε μείωση!  Ποτέ δεν είναι αργά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου