**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Μια πρώτη ερμηνεία της ρυθμίσεως που εκπονήθηκε για το ασφαλιστικό των 9- - 95 και της επέκτασης των ετών μονάδων εκστρατείας !








PDF Εκτύπωση E-mail
ethnos Επειδή για το θέμα, μας ζητήθηκε  η άποψη  (του Προέδρου του ΣΑ/ΣΣΑΣ και του πολύ δραστήριου μέλους μας κ. Π.Ασπροδίνη), απο ημερήσια πολιτική εφημερίδα και συγκεκριμένα  για την ανωτέρω ρύθμιση του ΥΟ&Ο που αναρτήσαμε εδω (με 12.294 Views !!!!) , οφείλουμε να καταγράψουμε και στην παρούσα ιστοσελίδα ΜΑΣ, όσα αναφέραμε αναλυτικώς στο δημοσιογράφο της εφημερίδας "Εθνος" για το θέμα που ήταν και πρωτοσέλιδο στο φύλλο της εφημερίδας αυτης, το Σαββατο 15/11/2014 :
-Η ρύθμιση βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση και στην αποκατάσταση της αδικίας για χιλιαδες στελέχη των ΕΔ και ΣΑ, που ειδαν μέσα σε μια νύχτα να αυξανονται τα ετη θεμελίωσης συνταξιοδοτικου δικαιώματος σε επιπροσθετο χρόνο παραμονής 8 και πάνω...
λλάζει εντελώς ο χάρτης των ορίων ηλικίας των Στρατιωτικών που από 1-1-2015 θα έπρεπε να είχαν συμπληρώσει 40 έτη ασφάλισης (πραγματικά και πλασματικά) ή το 60ό έτος της ηλικίας τους για να συνταξιοδοτηθούν.
-Κερδισμένοι είναι, για παράδειγμα, σε αυτήν την περίπτωση όσοι στρατιωτικοί new copy asfπρωτοασφαλίστηκαν από 1-1-1990 και εφεξής. Υπενθυμίζεται πως η θεμελίωση για τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ γίνεται με τη συμπλήρωση 24,5 ετών πραγματικής ασφάλισης  Με τη νέα ρύθμιση μπορούν και όσοι θεμελιώνουν μετά την 1-1-2015 να συνταξιοδοτηθούν με επιβάρυνση 1,5 έτους παραμονής, όπως δηλαδή γινόταν με όσους θεμελίωναν δικαίωμα μέχρι την 31-12-2014. Για παράδειγμα, στρατιωτικός που συμπληρώνει το 2015 τα απαραίτητα 24,5 έτη ασφάλισης θα μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με 32 έτη συνολικά (με την "πλασματική" πλέον 5ετία) χωρίς όριο ηλικίας. Ο εν λόγω στρατιωτικός χωρίς την αλλαγή θα μπορούσε να φύγει με συνολικά 40 έτη χωρίς όριο ηλικίας ή στα 60 του.
-Επιπλέον χορηγείται σε όλους τους υπηρετούντες σε Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας η δυνατότητα να εξαγοράσουν πλασματική 5ετία, ώστε να είναι πιο εύκολη η πρόσβαση στη συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας, αλλά με εξαγορά για όσους έχουν καταταγεί στις Ε.Δ. ΑΠΌ 1/10/1990 ΚΑΙ ΕΝΤΕΥΘΕΝ. Το κόστος εξαγοράς υπολογίζεται από 110 έως 145 ευρώ τον μήνα.
-Επίσης επεκτείνεται και στους στρατιωτικούς η διάταξη που δίνει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης ως γονείς αναπήρου τέκνου στους πολιτικούς υπαλλήλους. Για την εν λόγω σύνταξη απαιτείται γνωμάτευση της Ανώτατης Στρατιωτικής Υγειονομικής Επιτροπής (ΑΣΥΕ) που πιστοποιεί ότι το τέκνο είναι ανίκανο προς εργασία και έχει 67% αναπηρία. Ταυτόχρονα επιστρέφεται στους οπλίτες 5ετούς υποχρέωσης η διπλή εισφορά που είχαν καταβάλει την εν λόγω περίοδο για επικουρική ασφάλιση στο ΕΤΕΑΜ, καθώς τους γίνονταν ήδη κρατήσεις για το ΜΤΠΥ.
-Τέλος,  παρέχεται η δυνατότητα σε στρατιωτικούς και πολιτικούς υπαλλήλους, που έχουν προσληφθεί ή καταταγεί στο Δημόσιο πριν από την 1-1-1983, να αξιοποιήσουν συνταξιοδοτικά τον χρόνο απασχόλησής τους σε τομείς εκτός Δημοσίου, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ είχε με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης είχε με εξαγορά (όπως ισχύει σήμερα), επιλέγοντας την καλύτερη ασφαλιστική λύση.
«Δυνατότητα συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας σε σύντομο χρονικό διάστημα αποκτούν στελέχη ΕΔ-ΣΑ που δεν είχαν θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι 31-12-2014, ενώ θετικές ρυθμίσεις υπάρχουν και για τους πολιτικούς υπαλλήλους», τονίζει ο Δ. Ρίζος. Για όσους υπαλλήλους του υπουργείου Εξωτερικών εξομοιώνονται μισθολογικά με τους διπλωματικούς υπαλλήλους ενσωματώνεται στον συντάξιμο μισθό τους η πάγια αποζημίωση που λαμβάνουν με τις αποδοχές τους, η οποία ήδη έχει ενσωματωθεί στον συντάξιμο μισθό των διπλωματικών υπαλλήλων. Παράλληλα ρυθμίζεται το θέμα των υπαλλήλων του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, οι οποίοι υπάγονταν στο συνταξιοδοτικό καθεστώς του Δημοσίου και μεταφέρθηκαν στη Eurobank-Ergasias, παρέχοντάς τους το δικαίωμα διατήρησης του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού καθεστώτος του Δημοσίου.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι αποφάσεις της ΑΣΥΕ αποκτούν την ίδια δύναμη με εκείνες του ΚΕΠΑ, βάζοντας τέρμα στην ταλαιπωρία εκατοντάδων δημοσίων υπαλλήλων συνταξιούχων αναπηρίας.
Με το ίδιο νομοσχέδιο ωφελούνται μια κατηγορία στελεχών της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής (υπολογίζονται περίπου σε 300 άτομα) που είχαν πετύχει σε διαγωνισμό του 1989, αλλά εισήλθαν στις σχολές τους το 1994. Οι νέες διατάξεις τους δίνουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν ως συντάξιμα αυτά τα χρόνια με καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών. Τέλος χορηγείται ισόβιο μηνιαίο τιμητικό βοήθημα 100 ευρώ στους στρατεύσιμους που συμμετείχαν στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Κύπρο τα έτη 1964,1967 και 1974.
Γ.Α.
Υ.Γ. Υπενθυμίζουμε πάντως τους προβληματισμούς μας ως  προς τι  θα ισχύσει αντίστοιχα για τους/τις 3τεκνες και εαν θα υπάρξει και για αυτούς ομαλή μετάβαση και για το πως θα αναγνωρισθεί ο διπλάσιος χρόνος-μονάδων εκστρατείας, για τους ασφαλισθέντες συναδέλφους, εισαχθέντες στις Ε.Δ. απο 1-1-2011 (ασφάλεια Ι.Κ.Α.)
=

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου