**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

Διοικητικές αποκαταστάσεις





   Σύμφωνα με τη νομοθεσία που διέπει το ΜΤΣ, όσοι αποκαθίστανται διοικητικώς και δεν επανέρχονται πράγματι στην ενέργεια, δεν δικαιούνται αύξηση στο μέρισμά τους και υποχρεούνται να επιστρέψουν τα μερίσματα που τους καταβλήθηκαν, κατά το χρονικό διάστημα της διοικητικής αποκατάστασής τους, εντόκως (ποσοστό 6%). Σας παραθέτουμε προς ενημέρωσή σας τα ακόλουθα:

        Τη διάταξη του άρθρου 20 (παράγραφος 2) του Ν. 1545/1985 από την οποία προβλέπεται ότι: «Όσοι αποκαθίστανται διοικητικώς καθ' οιονδήποτε τρόπο δεν δικαιούνται συμπληρωματικού μερίσματος ή εφάπαξ βοηθήματος από τα οικεία Μετοχικά Ταμεία και Ταμεία Αλληλοβοηθείας».

        Τη διάταξη του άρθρου 23 του ΠΔ 10/5-20/7/1926 που ορίζει ότι: «Ο τιθέμενος εις κατάστασιν αποστρατείας και είτα συνεπεία αναγνωρίσεως ταύτης ως παρανόμου δια δικαστικής αποφάσεως ή συμβιβασμού λαμβάνων μισθούς ενεργείας αποδίδει τω Ταμείω τα, διαρκούσης της τοιαύτης αποστρατείας του, ληφθέντα παρ' αυτού μέρισμα εντόκως από της λήψεως εκάστου ως και τας εις τον χρόνον τούτον αναλογούσας κρατήσεις τας υπό των εδαφίων 1, 2, 3 του άρθρου 14 του παρόντος οριζομένας εντόκως αφ' ης ημέρας έδει να ενεργηθώσιν...».

        Την υπ' αρίθμ. 4/2006 Γνωμοδότηση του Γ' Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ), σύμφωνα με την οποία η διάταξη της παραγράφου 21 του άρθρου 23 του ΠΔ/10/5 – 20/7/1926 τυγχάνει εφαρμογής και στις περιπτώσεις των διοικητικά αποκατασταθέντων Αξιωματικών, στους οποίους κατά την εξαγωγή των αναδρομικών διαφορών ενέργειας – σύνταξης δεν προκύπτει θετικό προς είσπραξη ποσό. Η εν λόγω γνωμοδότηση έγινε αποδεκτή από το ΔΣ/ΜΤΣ με το υπ' αριθμ. 7/7/23-2-2006 Πρακτικό του.

    Επίσης, το ΔΣ/ΜΤΣ αποφάσισε:

        Με το υπ' αριθμ. 6/3/6-3-1996 Πρακτικό του, τον καθορισμό του επιτοκίου του επιστρεπτέου μερίσματος, σύμφωνα με τα ισχύοντα μέχρι σήμερα στο Δημόσιο, στις περιπτώσεις των αποκαθισταμένων Αξκών σε ποσοστό 6% ετησίως και την εξόφληση των οφειλών σε άτοκες μηνιαίες δόσεις ισόποσες του καταβαλλομένου ή αναλογούντος στους μετόχους μερίσματος.

      Με το υπ' αριθμ. 9/3/29-5-2002 Πρακτικό του, οι επιβαλλόμενοι στο ποσό του επιστρεπτέου μερίσματος τόκοι, υπολογίζονται για όλες τις περιπτώσεις από το ΜΤΣ με την ημερομηνία έκδοσης από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Στρατού και της ΕΛ.ΑΣ των εγκριτικών διαταγών καταβολής αποδοχών ενέργειας – σύνταξης στους δικαιούχους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου