**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

΄΄Μέτωπο΄΄ Στρκών - Δικαστικών και πρόστιμο στο ΥΠΟΙΚ !




Image

Πάμε για “μέτωπο” στρατιωτικών δικαστικών; Η ανακοίνωση των 5 προέδρων Ενώσεων Δικαστικών Λειτουργών είναι σκληρή κατά της κυβέρνησης μετά από την απόφαση της τελευταίας να μειώσει κατά 50% των αναδρομικών ποσών που είχαν εκδικαστεί για τους δικαστικούς .

Οι δικαστές κάνουν λόγο για «κλιμάκωση της κατ’ επανάληψη συνταγματικής εκτροπής  της Κυβέρνησης σε θέματα εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων και  σεβασμού των θεσμών με ευρύτατες συνέπειες στην ίδια την αξιοπιστία του πολιτεύματος  ως Κράτους Δικαίου».

Και υποστηρίζουν ότι θεωρούν πως τιμρούνται επειδή οι αποφάσεις τους δεν είναι αρεστές στην κυβέρνηση. Ανάμεσα σ΄ αυτές και οι αποφάσεις για τους στρατιωτικούς.

Όλα οδηγούν σ΄ ένα συμπέρασμα. Στις 28 Νοεμβρίου, οπότε και λήγει η προθεσμία που έχει τεθεί από το ΣτΕ για την συμμόρφωση της κυβέρνησης, η Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ θα προχωρήσει στην επιβολή προστίμου!

Διαβάστε την ανακοίνωση των δικαστών:

«Καταγγέλλουμε  ότι  η Κυβέρνηση  για  μια ακόμη φορά αποδεικνύει έμπρακτα ότι δεν σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, τις οποίες αντιπαρέρχεται με ανεπίτρεπτες νομοθετικές παρεμβάσεις σε αμετακλήτως κριθέντα  ζητήματα παραβιάζοντας απροσχημάτιστα  το Σύνταγμα  και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όπως αυτή ερμηνεύτηκε σχετικώς και με  αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων  του Ανθρώπου.


Με  τροπολογία που κατατέθηκε στις 10.11.2014 σε σχέδιο νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης  η Κυβέρνηση  i)  Προβαίνει  σε αυθαίρετη  μερική εφαρμογή  των αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούν στις αποδοχές των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, επικαλούμενη ότι η εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων θα έθετε σε κίνδυνο την επίτευξη  των δημοσιονομικών στόχων,  εμφανίζοντας έτσι  τη  Δικαιοσύνη ως  λειτουργικά περιττή και  δημοσιονομικά επικίνδυνη στο μέτρο που παρεκκλίνει της κυβερνητικής πολιτικής. ii) Καταργεί πρόσφατο νόμο (ν. 4270/2014) που θεσπίστηκε  σε συμμόρφωση προς την υπ’ αριθμ. 88/2013  απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου του άρθρου 88 παρ. 2 του Συντάγματος και περικόπτει αυθαίρετα το 50% των αναδρομικών αποδοχών  των Δικαστικών Λειτουργών,  οι οποίες προκύπτουν από την απόφαση αυτή, επικαλούμενη  την «ανατροπή της εισοδηματικής πολιτικής» που, όπως αναφέρεται, επέφεραν οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους ένστολους. Δηλαδή, η Κυβέρνηση επιβάλλει δημοσιονομικά μέτρα στους Δικαστές, επειδή με δικαστικές αποφάσεις δικαιώθηκαν άλλες κατηγορίες εργαζομένων, προειδοποιώντας σαφώς τους Δικαστές να μην εκδίδουν δικαστικές αποφάσεις που παρεκκλίνουν από την πολιτική της.

 Η επιχειρούμενη  με την  εν λόγω τροπολογία,  και μάλιστα για πρώτη φορά, υπαναχώρηση της Πολιτείας από τις επιταγές  δικαστικών αποφάσεων προς τις οποίες η ίδια  είχε  συμμορφωθεί μόλις πριν από λίγους μήνες με νόμο του Κράτους, αλλά και  η απαράδεκτη προσπάθεια αιτιολόγησης της εν λόγω όψιμης ανατροπής, εν είδει «τιμωρίας», των Δικαστικών Λειτουργών, επειδή στο πλαίσιο της αμερόληπτης άσκησης των συνταγματικών καθηκόντων τους προβαίνουν σε δικαστικές κρίσεις μη αρεστές στην εκτελεστική εξουσία, συνιστούν μείζον θεσμικό ατόπημα, με επικίνδυνες προεκτάσεις για την ουσιαστική  αποτελεσματικότητα  της Δικαιοσύνης σε όλους τους ‘Eλληνες πολίτες. Η τακτική αυτή, ασύμβατη με την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών, συνιστά άρνηση αποδοχής θεμελιωδών  αρχών  του Κράτους  Δικαίου   και αποτελεί κλιμάκωση κατ’ επανάληψη συνταγματικής εκτροπής  της Κυβέρνησης σε θέματα εφαρμογής δικαστικών αποφάσεων και  σεβασμού των θεσμών με ευρύτατες συνέπειες στην ίδια την αξιοπιστία του πολιτεύματος  ως Κράτους Δικαίου.

Καλούμε τους Έλληνες Βουλευτές, να καταψηφίσουν την τροπολογία αυτή, αρνούμενοι να ενδώσουν σε επικίνδυνες για τους θεσμούς της Δημοκρατίας επιλογές της εκτελεστικής εξουσίας, υπό την αυτονόητη διαβεβαίωση ότι οι δικαστικοί λειτουργοί και τα μέλη του ΝΣΚ, στο σύνολό τους, θα πράξουν, όπως πάντα, το καθήκον τους με νηφαλιότητα για την προάσπιση της ομαλής και σύμφωνης με το Σύνταγμα και τους νόμους λειτουργία της Δικαιοσύνης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου