**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Κυριακή 30 Νοεμβρίου 2014

΄΄ Βόμβα ΄΄ από το Ελεγκτικό Συνέδριο



Η απόφαση διαβιβάστηκε απευθείας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους με εντολή για άμεση επιστροφή τους χωρίς ενημέρωση του υπουργείου Οικονομικών

Πρόκειται για περικοπές συντάξεων που έγιναν από το καλοκαίρι του 2012 μέχρι σήμερα. Η επιστροφή των ποσών θα... δημιουργήσει τεράστιες μαύρες τρύπες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες πρέπει να καλυφθούν με ισοδύναμα. Οι αποφάσεις της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου ελήφθησαν σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην περίπτωση των συνταξιούχων στελεχών ΕΔ-ΣΑ η Ολομέλεια του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου σχεδόν ομόφωνα (27 υπέρ και 2 κατά) αποφάνθηκε ότι ο νόμος 4093/2012 (Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016) καταργήθηκε με τον νεότερο πρόσφατο νόμο 4307/2014.

Κατά συνέπεια, οι σύμβουλοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου έκριναν ότι η κυβερνητική πράξη περιορισμού των συντάξεων των στρατιωτικών - σωμάτων ασφαλείας «δεν έχει νόμιμο έρεισμα και είναι άνευ αντικειμένου». Κατόπιν αυτών, το Ελεγκτικό Συνέδριο ακύρωσε την κυβερνητική απόφαση που μείωσε το ύψος των συντάξεων και διαβίβασε απευθείας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) εντολή για άμεση αναδρομική αναπροσαρμογή των συντάξεων στα προ του Αυγούστου 2012 επίπεδα.

Έτσι, αυτόματα, το ΓΛΚ, χωρίς καμία δυνατότητα παρέμβασης του υπουργείου Οικονομικών, θα αναπροσαρμόσει τις συντάξεις των στρατιωτικών στα επίπεδα του 2012.

Παράλληλα, η Ολομέλεια έκρινε αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) την κυβερνητική πράξη αναδρομικού περιορισμού των συντάξεων των στρατιωτικών. Το ΓΛΚ, σύμφωνα με το πνεύμα της δικαστικής απόφασης, θα επιστρέψει άμεσα στους συνταξιούχους στρατιωτικούς - σώματα ασφαλείας τα ποσά των συντάξεων τους που παρακρατήθηκαν μέχρι τώρα, ενώ παράλληλα δεν αφήνει κανένα περιθώριο στο υπουργείο Οικονομικών να επιστρέψει όσα παρακρατήθηκαν από τον Ιούλιο του 2012 μέχρι τώρα σε δόσεις (ή επιστροφή σε ένα μικρό μόνο ποσοστό), όπως έκανε με τους δικαστικούς λειτουργούς.

Υπενθυμίζεται ότι οι περικοπές στις συντάξεις των στρατιωτικών, αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστών κ.λπ. και των ειδικών μισθολογίων, όπως οι καθηγητές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και οι γιατροί διευθυντές του ΕΣΥ, έγιναν κατά τις επιταγές του νόμου 4093/2012.

Τις έκριναν αντίθετες με το Σύνταγμα

Σύμφωνα με πληροφορίες, κρίθηκε από τους δικαστές ότι η περικοπή των συντάξεων των στρατιωτικών είναι αντίθετη στις συνταγματικές αρχές:

1) Της ισότητας, ως προς την κατανομή των δημοσίων βαρών που γίνεται ανάλογα με τις δυνάμεις του κάθε φορολογούμενου πολίτη, αφού οι στρατιωτικοί - σώματα ασφαλείας έχουν πληγεί δυσανάλογα σε σχέση με άλλες ομάδες πολιτών.

2) Του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, αφού με τις μειώσεις των συντάξεων πλήττεται το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης των συνταξιούχων στρατιωτικών.

3) Της αναλογικότητας, καθώς δεν αιτιολογείται, αλλά ούτε τεκμηριώνεται με συγκεκριμένα στοιχεία ότι η αναγκαιότητα της μείωσης των συντάξεων θα συμβάλει στην επίτευξη του σκοπού της περιστολής των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Ακόμη, επισημάνθηκε ότι οι συνεχείς περικοπές των συντάξεων των στελεχών ΕΔ-ΣΑ έρχονται σε ευθεία και πλήρη αντίθεση με το άρθρο 25 του Συντάγματος, καθώς οι μειώσεις δεν ενδείκνυνται ως το πλέον πρόσφορο μέτρο για την επίτευξη του επιδιωκόμενου σκοπού της περιστολής των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάσκεψη οι δικαστές τόνισαν ότι δεν προκύπτει ότι εξαντλήθηκε κάθε άλλο πρόσφορο μέτρο για να περιοριστεί το κρατικό έλλειμμα, έτσι ώστε να αποτραπεί η επιβάρυνση για πολλοστή φορά της ίδιας κατηγορίας πολιτών, όπως αυτή των συνταξιούχων στρατιωτικών. Παράλληλα, οι περικοπές των συντάξεων των στελεχών ΕΔ-ΣΑ παραβιάζουν και το πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ, καθώς δεν προκύπτει από κάποιο στοιχείο ότι η αναδρομική μείωση υπαγορεύτηκε από λόγους γενικότερου δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος μετά από τήρηση των αρχών: α) της ισότητας, β) της ισότητας στην κατανομή των βαρών και γ) της αναλογικότητας.

Με συντριπτική πλειοψηφία (21 υπέρ και 8 κατά) η Ολομέλεια του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, σε διάσκεψη και πάλι κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ότι είναι αντισυνταγματικό το αναδρομικό ψαλίδισμα των συντάξεων που έγινε τον Αύγουστο του 2012, σύμφωνα με τον νόμο 4093/2012, στους συνταξιούχους δυο κατηγοριών του ειδικού μισθολογίου. Συγκεκριμένα, στα απόμαχα μέλη του Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (καθηγητών) και στους γιατρούς διευθυντές του ΕΣΥ. Οι δύο αυτές κατηγορίες συνταξιούχων ζητούσαν να κηρυχθούν αντισυνταγματικές οι μειώσεις που επέφερε στις συντάξεις τους αναδρομικά από 1.8.2012 έως σήμερα ο νόμος 4093/2012. Η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου απεφάνθη ότι οι περικοπές των συντάξεων παραβιάζουν τις διατάξεις του Συντάγματος που κατοχυρώνουν την ισότητα, την αναλογικότητα, την αξιοκρατία, την ιδιοκτησία κ.λπ.

Παράλληλα, αποφάνθηκαν ότι οι επίμαχες περικοπές των συντάξεων των καθηγητών και των γιατρών είναι αντίθετες στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ε.Σ.Δ.Α.

(ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ 30/11/2014 – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΤΣΙΜΠΟΥΚΗ - ttsimpoukis@protothema.net)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου