**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Η ΣΕΘΑ κατάντησε ΄΄Fame Story΄΄ ! Επιστολή ΄΄απογοητευμένων συνταγματαρχών΄΄


Ένα κείμενο που “υπογράφουν” “Απογοητευμένοι Σπουδαστές της ΣΕΘΑ “, έφθασε στο Onalert.

Τα όσα υποστηρίζουν για το χαμηλό επίπεδο σπουδών στη ΣΕΘΑ αλλά κυρίως οι αιτίες στις οποίες το αποδίδουν πρέπει να μας προβληματίσει όλους.

Αναφέρονται σε απόστρατους αξιωματικούς οι οποίοι έχουν κληθεί να διδάξουν στην ΣΕΘΑ. Δημοσιεύουμε το κείμενό τους ,χωρίς ομως τα αρχικά ονόματα των απόστρατων . Σημασία έχει να αναδειχθεί το πρόβλημα που επισημαίνουν κι όχι να προκύψουν “βεντέτες”.

Εντύπωση προκαλούν και οι “πολιτικές κρίσεις” που γίνονται για πολιτικούς που πρωταγωνίστησαν στον παρελθόν στην κεντρική πολιτική σκηνή και πήραν κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα.


Το κείμενο των “απογοητευμένων”:


Ενημέρωση: Αξιότιμου κ. Πρωθυπουργού,
Πολιτικής ηγεσίας του ΥπΕΘΑ,
κ. Αρχηγού ΓΕΕΘΑ


Έπειτα από τα δαιδαλώδη προβλήματα που ταλανίζουν τα τελευταία χρόνια τις Ένοπλες Δυνάμεις, το προσωπικό και τις οικογένειές τους, με αποκορύφωμα την οικονομική ένδεια και την πτώση του ηθικού, είναι παρήγορο το γεγονός ότι μία σημαντική δράση βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία εάν τελεσφορήσει θα προσδώσει αισιοδοξία και ανύψωση του καταρρακωμένου ηθικού σε πολλούς ανωτέρους αξιωματικούς, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ένα μεταπτυχιακό τίτλο έπειτα από την αποφοίτησή τους από τη ΣΕΘΑ και την ΑΔΙΣΠΟ.


Πρόκειται για μία πρόταση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η οποία έτυχε άμεσης αποδοχής από τον κ. Α/ΓΕΕΘΑ, κατ’ εντολή του οποίου εκδηλώθηκαν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να καταστεί δυνατή η ίδρυση και λειτουργία από το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, Εδρών σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), οι οποίες θα διασυνδέονται με τη ΣΕΘΑ και την ΑΔΙΣΠΟ αντίστοιχα. 
 Αναφορικά με εμάς που είμαστε συνταγματάρχες – σπουδαστές της ΣΕΘΑ με προσφορά 30 ετών στο στρατό και λόγω υπηρεσίας σε Μονάδες εκστρατείας και απαιτητικές επιτελικές θέσεις δεν πραγματοποιήσαμε ακαδημαϊκές σπουδές, η προοπτική αυτή είναι του αμέσου ενδιαφέροντός μας, αφενός για την προσωπική μας βελτίωση και αφετέρου για την υπηρεσιακή μας εξέλιξη. Βέβαια το υπόψη σενάριο έχει λεχθεί από τα χρόνια που φοιτούσαμε στην ΑΔΙΣΠΟ, πλην όμως τώρα διαφαίνεται – χάρη στην αποφασιστικότητα του κ. Α/ΓΕΕΘΑ – ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε επιτυχή έκβαση. Εξ’ άλλου, το ενδιαφέρον του κ. Α/ΓΕΕΘΑ για μεταπτυχιακές σπουδές και για την ολοκλήρωση των αξιωματικών, είχε εκδηλωθεί και στο παρελθόν με την έκδοση του Φ.330/4/247279/Σ.279/23 Ιαν 13/ΓΕΕΘΑ/Β2.


Η ανησυχία μας όμως εστιάζεται στην αποδοχή της εν λόγω πρωτοβουλίας από την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, με δεδομένο ότι το επίπεδο σπουδών της ΣΕΘΑ είναι εξαιρετικά χαμηλό, γεγονός που μας προκάλεσε μεγάλη έκπληξη διότι το αντίστοιχο επίπεδο της ΑΔΙΣΠΟ και μάλιστα προ ετών όταν φοιτούσαμε, ήταν απείρως υψηλότερο, ειδικά στο πεδίο ανάπτυξης της στρατηγικής σκέψης, το οποίο είναι εξαιρετικά νευραλγικό τόσο για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας όσο και για τη χώρα μας γενικότερα. Απόδειξη των ισχυρισμών και ενίσχυση της ανησυχίας μας, είναι η πρόσφατη υπογραφή συμφωνίας της ΑΔΙΣΠΟ με το ΠΑΜΑΚ με την οποία δρομολογείται η θέσπιση μεταπτυχιακού προγράμματος, ενώ αντίθετα η πρόταση της ιεραρχικά ανώτερης ΣΕΘΑ δεν έχει ευοδωθεί…


Η κατάπτωση του επιπέδου σπουδών της ΣΕΘΑ, οφείλεται πρωτίστως σε απόστρατους – ένα στρεβλό απομεινάρι κάποιου μεταλλαγμένου ορθολογισμού – οι οποίοι με την ανοχή της διοίκησης έχουν βρει στέγη στη ΣΕΘΑ, προκειμένου να ικανοποιούν το ναρκισσισμό και την εγωπάθειά τους. Η πιο γραφική φιγούρα είναι ο αποκατασταθείς βαθμολογικά Αντγος (ΔΒ) ο οποίος αισθάνεται ως Έλληνας Κλαούζεβιτς και ισχυρίζεται ότι το βιβλίο που εξέδωσε ξεπερνά τον απαρχαιωμένο και υπερτιμημένο Κλαούζεβιτς! Το πλέον όμως ανησυχητικό είναι ότι διαδίδει μύθους στο χώρο της ΣΕΘΑ, οι οποίοι ξεπερνούν ακόμη και ακραία σενάρια κινηματογραφικής και θεατρικής φαντασίας. Υποστηρίζει ότι είναι μυστικός σύμβουλος του κ. Α/ΓΕΕΘΑ και ασκεί σημαντική επιρροή στη λήψη αποφάσεων, καθόσον όπως ο ίδιος διαδίδει «ο κ. Α/ΓΕΕΘΑ δεν προβαίνει σε πράξεις ή ακόμα και σε δηλώσεις χωρίς την πρότερη συμβουλή του».

Ισχυρίζεται επίσης ότι χωρίς τις συμβουλές του, ο κ. Α/ΓΕΕΘΑ δεν θα ήταν ακόμα στη θέση του, καθώς ο ίδιος τον βοήθησε «να ξεπεράσει πολλούς και δύσκολους σκοπέλους, δεδομένου ότι η θητεία του συνέπεσε με εξαιρετικά χαλεπή χρονική συγκυρία και ήταν γεμάτη αναταράξεις». Διαδίδει ότι έχει επιδοθεί σε μεγάλη «μάχη» προκειμένου ο κ. Α/ΓΕΕΘΑ να παραμείνει στη θέση του για 4ο χρόνο.

Δεν έχουμε κατανοήσει εάν αποτελεί πεποίθησή του ή εάν πρόκειται για χιούμορ η έκφραση «με την καθοδήγησή μου θα υπερβούμε όχι μόνο το μεταπολιτευτικό ρεκόρ παραμονής του Πτέραρχου Νίκου Κουρή, αλλά ίσως και το ιστορικό ρεκόρ του αυτόχειρα Στρατηγού Οδυσσέως Αγγελή». Ο Έλληνας Κλαούζεβιτς πιστεύει ότι κατέχει τα μυστικά της Στρατηγικής και ότι είναι τύχη αγαθή για όσους σπουδαστές έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη στρατηγική του σκέψη, την οποία σε όσους είναι ευφυείς προσπαθεί να εμφυσήσει. Πρόκειται ίσως για πεφωτισμένο μύστη που κατέχει μεθόδους και τεχνικές ώστε να λαξεύει την ακατέργαστη στρατηγική σκέψη των σπουδαστών, μετατρέποντάς την σε λεία και κατεργασμένη…


Ένας άλλος απόστρατος που συμμετέχει στην τύπου Reality and Fame Story «επιτροπεία» της ΣΕΘΑ, είναι Αντγος (ΠΖ) .

Ο εν λόγω στρατηγός ήταν άριστος στην επιχειρησιακή σχεδίαση και διακρίθηκε ως Διευθυντής του νευραλγικού …..… Αποστρατεύθηκε  (πριν από τις πραξικοπηματικές κρίσεις του φωστήρα Μπεγλίτη), ως Διοικητής της ….έπειτα από επίσης πετυχημένη θητεία, με πρόσχημα την γενόμενη υπέρβαση του οικονομικού προϋπολογισμού της Μεραρχίας, λόγω αυξημένης κατανάλωσης καυσίμων (κλάση ΙΙΙ) και πυρομαχικών (κλάση V), καθόσον ήταν ζηλωτής της ρεαλιστικής εκπαίδευσης. Η αποστρατεία του έγειρε πλείστα ερωτηματικά στο στράτευμα, προκαλώντας αλγεινή εντύπωση και οργή ακόμα και στους επικριτές του. Ο …αποτελούσε φόβητρο στους εξ’ ανατολών γείτονες, αντίστοιχο του αείμνηστου προκατόχου του Αντγου Δημητρίου Ματαφιά. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να τονίσουμε τη σοφία του Ανδρέα Παπανδρέου που αξιοποίησε τον απόστρατο στρατηγό Ματαφιά ως Διοικητή του ΓΕΕΦ στην Κύπρο, καθώς και ως Γενικό Γραμματέα του τότε νευραλγικού Υπουργείου Αιγαίου. Περιέργως δεν έχει συμβεί κάτι αντίστοιχο με το στρατηγό … με αποτέλεσμα ο ίδιος να προσπαθεί – λόγω της ανιδιοτελούς διάθεσης για προσφορά που τον διακατέχει – να έχει εποικοδομητική συνεισφορά στο έργο της ΣΕΘΑ.

Η παρουσία του όμως στη ΣΕΘΑ είναι επιζήμια, καθόσον διέπεται από στρατοκρατικές αγκυλώσεις, πλέον όμως των οποίων, πρόκειται για προεξέχουσα φυσιογνωμία στο Επιχειρησιακό Επίπεδο, όπου μπορεί να παράγει σημαντική προστιθέμενη αξία. Οφείλει λοιπόν η ελληνική πολιτεία να τον αξιοποιήσει κατάλληλα προς όφελός της.

Επί παραδείγματι είναι βέβαιο ότι στην παρούσα χρονική συγκυρία της τουρκικής προκλητικότητας, της διεξαγωγής ερευνών για υδρογονάνθρακες και της διακοπής των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, ο στρατηγός θα ήταν η βέλτιστη επιλογή για την αρχηγία του ΓΕΕΦ, με εγγυημένη επιχειρησιακή αναβάθμιση της Εθνικής Φρουράς. Αντί αυτού όμως ορίσθηκε στρατηγός χαμηλού προφίλ, με ρουσφετολογικά κριτήρια - κατάλοιπα της τουρκοκρατίας, αφήνοντας την Εθνική Φρουρά στο έλεος του Θεού. Πρόκειται για μία προδοτική ενέργεια εις βάρος των αδελφών Κυπρίων, οι οποίοι – λόγω διαδοχικών λαθών της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής – απώλεσαν σημαντικά εδάφη και αγαπημένα πρόσωπα, γνωρίζοντας την προσφυγιά και ψάχνοντας εναγωνίως ακόμα και σήμερα τους ανθρώπους τους που αγνοούνται… Τι να πρωτοθυμηθούμε για το Κυπριακό??? Τον ενδοτισμό του ψευδοεθνάρχη Καραμανλή στη Συνθήκη της Γενεύης, την απόσυρση της ελληνικής Μεραρχίας από τους χουντικούς επιόρκους σε μία νύχτα με οχηματαγωγά πλοία στο λιμάνι του Βόλου, την ανωριμότητα του Ιωαννίδη που διέταξε ενέργεια κατά του Μακαρίου έχοντας την Τουρκία εγγυήτρια δύναμη, τη διστακτικότητα του πολεμικού συμβουλίου υπό τον Φαίδωνα Γκιζίκη (με την εξωθεσμική παρουσία του Ιωαννίδη να παλινδρομεί μεταξύ σφύρας και άκμονος), την προδοτική φράση του Καραμανλή «η Κύπρος είναι μακριά» ή τον ανεκπαίδευτο στρατό του τότε αρχηγού ΓΕΕΦ, Αντγου Αθανασίου Ντενίση, με τα «αδελφοκτόνα πυρά» που έπληξαν δύο NORATLAS, καταρρίπτοντας το «ΝΙΚΗ 4» & προξενώντας φθορές στο «ΝΙΚΗ 6», με αποτέλεσμα το θάνατο του 4μελούς πληρώματος του πρώτου και 29 ανδρών της 35 Μοίρας Καταδρομών. Υπάρχει άραγε έστω και ένας σώφρων αξιωματικός που πιστεύει ότι με υποθετική αρχηγία ΓΕΕΦ …θα ήταν πιθανή η εκδήλωση αδελφοκτόνων πυρών???



Η ομάδα λοιπόν των εν λόγω αποστράτων που δε διαθέτουν διδακτορικό τίτλο διοικούν ουσιαστικά τη ΣΕΘΑ με την ανοχή του διοικητή της, ο οποίος αποτελεί μία απλή τυπολατρική διακοσμητική παρουσία, έχοντας εκχωρήσει τη διοίκηση στους απόστρατους. Όλο αυτό το ανοσιούργημα, όχι μόνο υποσκάπτει το ακαδημαϊκό προφίλ της ΣΕΘΑ η οποία εκφυλίζεται σε λέσχη αποστράτων ή σε ΣΣΕ, αλλά λειτουργεί και εις βάρος των σπουδαστών οι οποίοι καλούμαστε μεσήλικες πλέον, να φοιτήσουμε ουσιαστικά για δεύτερη φορά στη ΣΣΕ, έχοντας να αντιμετωπίσουμε αυτή τη φορά τον υπερόπτη Μ.Π. – με ύφος στρατάρχη Πάττον ή Ρόμελ – να έχει πάρει τη θέση του πάλαι ποτέ λοχία υπηρεσίας, μιλώντας σε εμάς απαξιωτικά. Εάν η Διοίκηση επιθυμούσε διακαώς να αναθέσει την εποπτεία των συνταγματαρχών (στην πράξη ευελπίδων) σε απόστρατους, θα μπορούσε να βρει πιο κατάλληλους, με διδακτορικό τίτλο, πλούσιο συγγραφικό - αναγνωρισμένο έργο, παρουσία σε συνέδρια και χαμηλότερου προφίλ. Απόστρατους που εκφέρουν το λόγο τους από μία οπτική γνωστικής επιφύλαξης και υπό τη δαμόκλειο σπάθη της αυτοκυριαρχίας, αποφεύγοντας εγωπαθείς και υστερόβουλες προσεγγίσεις οι οποίες παραπέμπουν μόνο σε ναρκισσευόμενη φιλαυτία.
Σύμφωνα με εμπιστευτικές πληροφορίες που μας μετέφερε καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τελούν σε εξέλιξη συζητήσεις εντός ακαδημαϊκών κύκλων για τον εκφυλισμό του μέχρι πρότινος υψηλού επιπέδου της ΣΕΘΑ και του παράνομου παραγκωνισμού τους. Αποτέλεσμα αυτών θα είναι μία επίσκεψη στο νέο Υπουργό Εθνικής Άμυνας από εκπροσώπους τους.

Αναφορικά με τα τεκταινόμενα στη ΣΕΘΑ λυπούμαστε:


1. Για τον Διοικητή της σχολής, που διόρισε στη σχολή «επιτροπεία» αποστράτων τύπου Reality και Fame Story, υποβιβάζοντάς την σε στρατιωτικό ΙΕΚ.
2. Για τους πανεπιστημιακούς καθηγητές οι οποίοι έχουν παραγκωνιστεί, καθόσον στη σχολή κυριαρχούν πλέον στρατοκρατικές αντιλήψεις και επιπλέον διοικείται από απόστρατους οι οποίοι δεν κατέχουν ούτε καν διδακτορικό. Είναι απορίας άξιον ότι οι πανεπιστημιακοί καθηγητές απεδέχθησαν μέχρι τώρα την επικρατούσα παρακμιακή κατάσταση. Μήπως η οικονομική ύφεση ακρωτηριάζει το ανάστημά τους? Σε τελική ανάλυση, γιατί διασαλεύεται στην πράξη ο νόμος που προβλέπει επιτροπεία πανεπιστημιακών καθηγητών και πρέσβεων οι οποίοι διορίζονται από το ΥπΕΘΑ?
3. Για τους εαυτούς μας, που θα κληθούμε να απαγγείλουμε τη διπλωματική μας εργασία ενώπιων της «επιτροπείας» των αποστράτων (χωρίς κτήση διδακτορικού) η οποία και θα κρίνει το πόνημά μας. Οι απόστρατοι όσο αγαθή πρόθεση και αν έχουν, δεν γνωρίζουν το γνωστικό αντικείμενο και ακόμα χειρότερα δεν έχουν επίγνωση της άγνοιάς τους. Οι γνώσεις και αντιλήψεις τους άπτονται του Τακτικού και Επιχειρησιακού επιπέδου, όχι όμως του Στρατηγικού όπως το ιδεατό επίπεδο της ΣΕΘΑ απαιτεί.
4. Για τους εαυτούς μας, διότι εν κατακλείδι καλούμαστε να απορροφήσουμε έντονους κραδασμούς, καθόσον η αποφόρτιση και αποσυμπίεση της παθογένειας της ΣΕΘΑ βρίσκει αγωγούς και εξομαλυντές τάσεων στα πρόσωπά μας. Αισθανόμαστε ότι φοιτούμε για δεύτερη φορά σε μία υποβαθμισμένη ΣΣΕ ή σε ΙΕΚ ΞΥΝΗ.

Κύριε Πρωθυπουργέ, κ. Υπουργέ, κ. Α/ΓΕΕΘΑ


Είχαμε κατά νου ότι η ΣΕΘΑ αποτελεί μία σχολή ακαδημαϊκής εκπαίδευσης όπου δίδονται διαλέξεις και κατατίθενται η εμπειρία έγκριτων ακαδημαϊκών δασκάλων, πρέσβεων και καταξιωμένων ατόμων της ελληνικής κοινωνίας. Μία σχολή υψηλής μόρφωσης και όχι χαμηλής επιμόρφωσης. Με άλλα λόγια, συναντήσαμε ένα στρατόπεδο που διοικείται από απόστρατους με όρους ρουσφετιού – κατάλοιπου της τουρκοκρατίας. Περιμέναμε να φοιτήσουμε σε έναν χώρο παραγωγής και διακίνησης ιδεών στη λογική think tank, όχι σε χώρο στρατευμένων ή ακόμα χειρότερα «αποστρατευμένων» ιδεών. Οι στρατοκρατικές αντιλήψεις και νοοτροπίες αλλά και οι συζητήσεις επιπέδου ΚΨΜ που κυριαρχούν λόγω της παρουσίας των αποστράτων, προσβάλουν όχι μόνο την προσφορά μας στο στρατό αλλά και την αισθητική μας. Επιδρούν δε αρνητικά στο ήδη καταρρακωμένο και τσαλαπατημένο από την πολιτεία ηθικό μας. Όλα αυτά τα απείρου κάλλους γεγονότα εκφυλίζουν τη ΣΕΘΑ σε στρατιωτικής τέχνης ΙΕΚ και συνάμα εκτινάσσουν την αγωνία μας στο απόγειο, καθόσον δεν πρόκειται να τελεσφορήσει η συνεργασία της ΣΕΘΑ με το ΕΚΠΑ κατά το τρέχον ακαδημαϊκό έτος. Συνεπώς η προοπτική κτήσης από εμάς μεταπτυχιακού τίτλου την οποία ο κ. Α/ΓΕΕΘΑ απλόχερα επικροτεί, απομακρύνεται οριστικά…
Πλέον όμως της προσωπικής μας αυτής προσδοκίας που αναφέραμε παραπάνω, εμείς οι σπουδαστές της ΣΕΘΑ επιθυμούμε να δώσουμε μία αγνή και ειλικρινή μάχη για τη διάσωση του κύρους της σχολής, μία μάχη η σπουδαιότητά της οποίας επισκιάζει κάθε προσωπική μας προσδοκία.
Δηλώνουμε δε σύμμαχοι με οιονδήποτε συμβάλει στην αποκατάσταση της ΣΕΘΑ και στη διασύνδεσή της με ελληνικά και ξένα ΑΕΙ και όχι στη διασύνδεση με συλλόγους αποστράτων, ΚΑΠΗ και σχολές ΞΥΝΗ στρατιωτικής επιμόρφωσης.

Με σεβασμό και κάθε τιμή,

Απογοητευμένοι Σπουδαστές της ΣΕΘΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου