**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2015

Συνέντευξη ΥΦΕΘΑ Ν.Τόσκα στην εκπομπή του ΣΚΑΙ ΄΄ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ΄΄ 13 Φεβ 2015 !



ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΦΕΘΑ ΝΙΚΟΥ ΤΟΣΚΑ
ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΑΤΑΙΡΙΑΣΤΟΙ» ΤΟΥ Τ/Σ ΣΚΑΪ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΣΟΥΝΟ ΚΑΙ ΧΡΗΣΤΟ ΚΟΥΤΡΑ
Κύρια σημεία της συνέντευξης:
·         «Ξεκινάς από το ηθικό πάντα. Γι αυτό ήταν το πρώτο μέτρο», αιτιολόγησε την απόφαση βελτίωσης των αποδοχών των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων
·         Εξοπλιστικά προγράμματα:  «Προτεραιότητά μας είναι να συντηρηθεί το πανάκριβο υλικό που έχει συσσωρευτεί και το οποίο σε ένα μεγάλο μέρος είναι ασυντήρητο».
·         Η ΜΟΜΑ θα επανασυσταθεί με νέα μορφή, λόγω δεσμεύσεων από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Δεν μπορείς να μπεις σε διαγωνισμούς, όταν υπάρχουν δεσμεύσεις. Όμως, μπορείς να πας να φτιάξεις ένα δρόμο στα Κουφονήσια, σε ένα μικρό χωριό ή στις Οινούσες ή στην Πίνδο».
·         Δεν προβλέπονται αλλαγές στη στρατιωτική θητεία εάν δεν αλλάξει η δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, κάτι που περιλαμβάνει και καταργήσεις υπαρχόντων στρατοπέδων σε ορισμένες περιοχές της χώρας. «Δεν μπορεί να έχουμε χαμηλή επάνδρωση στον Έβρο και στα νησιά, δεν μπορεί να έχουμε μεγάλο κόστος, λειτουργικό κόστος σε όλη την Ελλάδα και να έχουμε μονάδες εκεί που δεν χρειάζονται. Ναι, θα κλείσουν στρατόπεδα».
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης έχει ως εξής:
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σχολιάστηκε: Ορκιστήκατε με πολιτικό όρκο ως υφυπουργός. Είστε πρώην αξιωματικός, σχολιάστηκε αυτό.
ΤΟΣΚΑΣ: Ναι, φάνηκε σε κάποιους περίεργο αυτό. Πλην όμως, πιστεύω ότι δεν πρέπει κάποιος να κάνει επίδειξη των θρησκευτικών του πεποιθήσεων σε θέματα που έχουν σχέση με την ανάληψη κάποιων καθηκόντων, δεν είναι show οι θρησκευτικές πεποιθήσεις και αυτός ήταν και ο λόγος που δεν ορκίστηκα με θρησκευτικό όρκο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μια γενική ερώτηση: Η κυβέρνηση θα τα καταφέρει; Έχουμε μπροστά μας μια συμφωνία με τους εταίρους, θεωρείτε ότι θα καταφέρει να περπατήσει η κυβέρνηση;
ΤΟΣΚΑΣ: Κοιτάξτε τί έλεγαν πριν τις εκλογές, ότι με το που θα εγείρει τα θέματα η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, της σωτηρίας της χώρας, θα βρει τοίχο, θα την αντιμετωπίσουν με σκληρό τρόπο, ότι δεν θα υπάρξει καμία υποχώρηση, καμία ελαστικότητα των Ευρωπαίων. Τι βλέπουμε σήμερα; Βλέπουμε ένα διαφορετικό περιβάλλον. Δε λέμε ότι δέχονται όλες τις απόψεις μας, πλην όμως δείχνουν ευελιξία και δείχνουν να ακούν και πιστεύω ότι θα δεχτούν αρκετές από τις προτάσεις της κυβέρνησης”
.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα, μακάρι. Ξεκινήσαμε με το ΥΠΕΘΑ και ακούσαμε αρκετή κριτική. Πρώτο πράγμα ήταν η αποκατάσταση μισθολογίων, αυτά είχαν ακουστεί, αυτή είναι η πρώτη προτεραιότητα.
ΤΟΣΚΑΣ: Είναι μια από τις προτεραιότητες, από τις κύριες προτεραιότητες που έχουμε στο ΥΠΕΘΑ: οι άνθρωποι, οι οποίοι ζουν στις ακριτικές περιοχές και οι οποίοι δεν έχουν μόνιμες κατοικίες, κάθε δυο χρόνια αλλάζουν, πληρώνουν νοίκι, έχουν αυξημένες ανάγκες, σπουδάζουν τα παιδιά τους αλλού. Έπρεπε να τους τονώσουμε με το ελάχιστο, αυτό που μπορούμε να δώσουμε αυτή τη στιγμή, για να νιώσουν το ηθικό τους ότι ανεβαίνει, να νιώσουν ότι το κράτος και η κυβέρνηση τους δίνουν σημασία. Να ξεκινήσουμε για να βελτιώσουμε την κατάσταση, τη γενικότερη, στις Ένοπλες Δυνάμεις. Ξεκινάς από το ηθικό πάντα. Γι αυτό ήταν το πρώτο μέτρο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έχουμε πλήρη αποκατάσταση των μισθών των ανδρών και των γυναικών των ΕΔ;
ΤΟΣΚΑΣ: Κοιτάξτε, κανένας δεν έχει την ψευδαίσθηση και δεν μπορεί, ότι θα πάμε στα δεδομένα του 2009. Γίνεται μια προσπάθεια στους ανθρώπους αυτούς, τους πρώην συναδέλφους μου, οι οποίοι πετάνε το αεροπλάνο με 900 ευρώ και οι οποίοι θαλασσοδέρνονται με 900 ευρώ ή ζουν μες στη λάσπη και στα άρματα και στη μουτζούρα με 900 ευρώ, να βελτιωθεί λίγο η κατάστασή τους. Δεν μπορούμε να αποκαταστήσουμε πλήρως την κατάσταση, κάνουμε ό,τι μπορούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άλλα δύο θέματα να βάλουμε: Πρώτον, θα υπάρξουν νέα εξοπλιστικά προγράμματα; Ακούσαμε τον υπουργό Πάνο Καμμένο στην αρχική τοποθέτησή του, όταν ανέλαβε το ΥΠΕΘΑ, να κάνει λόγο για νέα εξοπλιστικά προγράμματα. Υπάρχει τέτοιος σχεδιασμός; Θα υπάρξει;
ΤΟΣΚΑΣ: Προτεραιότητά μας είναι να συντηρηθεί το πανάκριβο υλικό που έχει συσσωρευτεί και το οποίο σε ένα μεγάλο μέρος είναι ασυντήρητο. Επομένως, θα πρέπει, προτεραιότητα μας να είναι τα ανταλλακτικά, προτεραιότητά μας είναι να μπορούν να κινούνται, να πετάνε και να πλέουν, όπως μπορούν, με όλα τους τα συστήματα, τα οπλικά συστήματα και τα μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων. Από κει και πέρα θα δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν”.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπήρξε μια παρεξήγηση και σχετικά με την επανασύσταση της ΜΟΜΑ. Δεν ξέρω αν έχετε εικόνα...
ΤΟΣΚΑΣ: Υπάρχουν, λόγω της γεωγραφικής διαμόρφωσης της χώρας μας, υπάρχουν μικρά νησιά, υπάρχουν ορεινές περιοχές, στις οποίες το οδικό δίκτυο ή τα γεφύρια είναι σε αθλία κατάσταση, γιατί και λεφτά δεν υπάρχουν, αλλά και γιατί εγκαταλείφθηκαν κάποιες περιοχές. Η ΜΟΜΑ θα επανασυσταθεί, όχι με τη μορφή που είχε τότε, γιατί τώρα υπάρχουν και δεσμεύσεις με την ΕΕ: για παράδειγμα δεν μπορείς να μπεις σε διαγωνισμούς, όταν υπάρχουν δεσμεύσεις. Ομως, μπορείς να πας να φτιάξεις ένα δρόμο στα Κουφονήσια, σε ένα μικρό χωριό ή στις Οινούσες ή στην Πίνδο. 
Τέτοια έργα, με αυτεπιστασία, όπως λένε οι μηχανικοί, μπορούν να αναληφθούν.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υφυπουργέ, το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε εκπονηθεί ένα σχέδιο, το έχετε υπόψη σας, για να κλείσουν κάποια στρατόπεδα στη χώρα. Αυτό το σχέδιο θα αλλάξει, θα υλοποιηθεί ή θα μείνουν τα πράγματα ως έχουν; Για να απελευθερωθούν και εκτάσεις, να αξιοποιηθούν, να, να, να, δεν χρειάζεται να τα πούμε.
ΤΟΣΚΑΣ: Είναι γνωστές οι αντιδράσεις τοπικών φορέων, κομματικών εκπροσώπων, εκκλησιαστικών εκπροσώπων, στρατιωτικών, όταν γίνεται προσπάθεια να κλείσει ένα στρατόπεδο. Γίνεται σε όλες τις χώρες, αν θέλετε, και στην Αμερική έχουν υπάρξει αντιδράσεις, πλην, όμως, η κατάσταση δεν μπορεί να προχωρήσει έτσι. Δεν μπορεί να έχουμε χαμηλή επάνδρωση στον Έβρο και στα νησιά, δεν μπορεί να έχουμε μεγάλο κόστος, λειτουργικό κόστος σε όλη την Ελλάδα και να έχουμε μονάδες εκεί που δεν χρειάζονται. Ναι, θα κλείσουν στρατόπεδα.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα κλείσουν στρατόπεδα.
ΤΟΣΚΑΣ: Ναι, θα βελτιωθεί η κατάσταση εκεί που πρέπει.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα δούμε το σχέδιο στο επόμενο διάστημα.
ΤΟΣΚΑΣ: Λαμβάνοντας υπόψη και σε περιοχές που είναι ρημαγμένες, που έχουν πολλά προβλήματα, θα ληφθεί και αυτό υπόψη. Δηλαδή, αν μια μονάδα, ένα στρατόπεδο χρειάζεται σε μια περιοχή που έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα και μπορεί να μην καταργηθεί, γιατί δεν χρειάζεται να πάει 10 χιλιόμετρα παραπέρα, καλά είναι και εκεί που είναι. Αυτό θα ληφθεί υπόψη. Όμως, πρέπει να συμμαζευτεί η όλη οργάνωση του συστήματος των Ενόπλων Δυνάμεων, γιατί έχουμε φτάσει στο απροχώρητο.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δυο ερωτήσεις ακόμα: Μας πήρε ο Γιώργος ο Αυτιάς τηλέφωνο στο κοντρόλ και ρώτησε αν θα ανοίξετε τα στρατιωτικά νοσοκομεία στον κόσμο.
ΤΟΣΚΑΣ: Τα στρατιωτικά νοσοκομεία ΗΔΗ είναι ανοιχτά στον κόσμο, εξυπηρετούν ένα μεγάλο μέρος του ΕΟΠΠΥ, είναι συνδεδεμένα στο σύστημα διακίνησης ασθενών και κάνουν και συγκεκριμένες διευκολύνσεις, περιθάλπτουν τραυματίες με ειδικά τραύματα, όπως εγκαύματα. Είναι ανοιχτό, θα το ξαναδούμε, όπου μπορεί να ανοίξει περισσότερο το σύστημα, θα το δούμε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Το βασικό, αυτό που ρωτούν τους πάντες, το ξέρετε; Με τη θητεία θα αλλάξει κάτι;
ΤΟΣΚΑΣ: Αυτή τη στιγμή, έτσι όπως είναι η δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, αν δεν συμμαζευτεί, δεν υπάρχει πρόθεση για να αλλάξει κάτι με τη θητεία,  Δηλαδή θα πρέπει πρώτα να συμμαζευτεί η δομή των ΕΔ και μετά να δούμε τις ανάγκες. Δεν μπορεί να συζητάς για αύξηση, για μείωση και οτιδήποτε, για τον αριθμό των μηνών που υπηρετούν οι στρατευμένοι, εάν δεν ξέρεις πόσους χρειάζεσαι.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για να κλείσουμε, θα ήθελα να ρωτήσω για την κατάσταση στην περιοχή, στην γειτονιά μας.
ΤΟΣΚΑΣ: Είναι πολύ σημαντικό να το αναφέρουμε αυτό, είναι τεράστιοι οι κίνδυνοι, μεγάλες οι απειλές, αλλάζουν παγκόσμια τα δεδομένα, με ταχύτατο ρυθμό. Δεν είμαστε στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, που για να αλλάξει κάτι περνούσαν 10 χρόνια. Σήμερα βλέπουμε κάθε μέρα που περνάει, δημιουργούνται εξεγέρσεις, προκαλούνται εξεγέρσεις, οι Αραβικές Ανοίξεις απέτυχαν στη Μέση Ανατολή, η Ουκρανία βλέπετε σε τι κατάσταση είναι. Και βλέπετε ένα τόξο ανασφάλειας, που αρχίζει από την Ουκρανία και φτάνει στη Μέση Ανατολή, το όποιο μας δημιουργεί κι εμάς προβλήματα. Άρα είναι σοβαρός λόγος αυτή η αστάθεια, το να προσέξουμε κι εμείς τα θέματα της Άμυνας και όχι να τα θυμηθούμε όταν θα προκληθεί το πρόβλημα
.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Υπουργέ, ευχαριστούμε πάρα πολύ που ήσασταν μαζί μας.
ΤΟΣΚΑΣ: Ευχαριστώ πολύ που με καλέσατε.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ήσασταν σαφής στις απαντήσεις σας. Δεν χωρούν παρερμηνείες. Απαντήσεις από εσάς, εννοώ το στράτευμα, όσους είναι στις Ένοπλες Δυνάμεις και εδώ, έχετε ανοιχτή γραμμή στην εκπομπή μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου