**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Οριστικά αντισυνταγματική η εισφορά αλληλεγγύης : Σε ποιους θα επιστραφούν αναδρομικά !





Οριστικά αντισυνταγματική κρίθηκε η εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων του Δημόσιου τομέα με απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου με ισχυρή πλειοψηφία 25 υπέρ 9 κατά.
Επιπλέον, η Ολομέλεια του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου ψήφισε (15 υπέρ, 12 κατά) πως η απόφαση δεν θα έχει αναδρομική ισχύ για όσους δεν προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και θα ισχύει από την ημέρα δημοσίευσης της δικαστικής απόφασης.
 
Παράλληλα, κρίθηκε πως θα ισχύει αναδρομικά για όλους όσοι έχουν προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Σε αυτούς θα επιστραφεί το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης που τους παρακρατήθηκε.
Αξίζει να σημειωθεί ακόμα πως η διαφορά 7 ψήφων που παρατηρείται οφείλεται στην απουσία κάποιων δικαστικών κατά τη δεύτερη ψηφοφορία.
 
Η μη αναδρομική εφαρμογή της δικαστικής απόφασης για όσους δεν έχουν φτάσει μέχρι τη Δικαιοσύνη κρίθηκε απαραίτητη εξαιτίας της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.
Ετσι, δεν δημιουργείται έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό, κάτι που αν γινόταν θα δημιουργούσε την ανάγκη εξεύρεσης ισοδύναμων.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο κλήθηκε να αποφανθεί για την συνταγματικότητα και την αναδρομική επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης των συνταξιούχων δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και των ενστόλων όλων των σωμάτων (Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Λιμενικού, Πυροσβεστικού Σώματος, κ.λπ.).

Τόσο οι συνταξιούχοι δικαστές όσο και οι στρατιωτικοί υποστήριζαν ότι η παρακράτηση της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων είναι αντίθετη στο Σύνταγμα και το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ). Οι δύο αυτοί νομοθετικοί κανόνες προστατεύουν  την περιουσία, στην έννοια της οποίας περιλαμβάνονται οι μισθοί και οι συντάξεις.

Ακόμη, υποστήριζαν ότι για τον υπολογισμό του ποσού της εισφοράς αλληλεγγύης  λαμβάνεται υπόψη το ποσό της σύνταξης, όπως αυτό ανερχόταν κατά το χρόνο θέσπισης της εισφοράς και όχι εκείνο που έχει διαμορφωθεί μετά τις διαδοχικές μειώσεις των συντάξεων που έγιναν με τους μνημονιακούς νόμους.

Επίσης, οι συνταξιούχοι και των δύο κατηγοριών ζητούσαν με τις αγωγές τους την αναδρομική επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης   έντοκα με τόκο υπερημερίας.
Νέα διάσκεψη της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου για το επίμαχο θέμα δεν θα υπάρξει, ενώ αναμένεται η δημοσίευση της απόφασης.
Σημείωση αποστολέα.
Αναδρομικά θα πάρουν μόνον όσοι είχαν κάνει προσφυγή στο Ελεγκτικό Συνέδριο και από την ημέρα κατάθεσης της προσφυγής. Για τους υπολοίπους ισχύει από την ημέρα δημοσίευσης της απόφασης.
Σ.Π. Καρυπίδης
Επίλαρχος (ΑΤΘ) ε.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου