**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Σάββατο 13 Ιουνίου 2015

Κρίσεις στις ΕΔ με 2 σενάρια !

ΠΗΓΗ : staratalogia


Ο Πάνος Καμμένος προανήγγειλε τις αλλαγές στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων

Το θέμα των κρίσεων στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων άνοιξε και επισήμως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μιλώντας στις 4 του μηνός στους απόφοιτους της Σχολής Εθνικής Άμυνας, στην... τελετή επιδόσεως των πτυχίων τους.

Συγκεκριμένα, προς το τέλος της ομιλίας του, έκανε την εξής αναφορά: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας αυτής της κυβέρνησης είναι να μην εμπλέκεται στο έργο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως γινόταν μέχρι τώρα. Οι κρίσεις θα γίνονται από την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, χωρίς να υπάρχουν πολιτικές παρεμβάσεις. Δεν μας ενδιαφέρει το πού ανήκει πολιτικά ο καθένας. Μας ενδιαφέρει να κάνει σωστά τη δουλειά του και σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας να παίρνονται πολιτικές αποφάσεις. Σε επίπεδο στρατιωτικής ηγεσίας, το στράτευμα θα διοικείται από την ιεραρχία του».

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ. Οι έκτακτες κρίσεις στην ηγεσία των Ε.Δ. έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι στις 6 Νοεμβρίου ο σημερινός αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος, αναλαμβάνει και επισήμως τα νέα του υψηλά καθήκοντα, ως προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενώσεως (EU Military Committee/EUMC). Έτσι, θα πραγματοποιηθούν εν μέσω θέρους και θα αφορούν τόσο τον αντικαταστάτη του στρατηγού Κωσταράκου όσο και έναν (τουλάχιστον) εκ των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων. Λέμε «έναν τουλάχιστον», γιατί, σύμφωνα με ένα σενάριο, μπορεί να είναι και όλοι οι αρχηγοί των Κλάδων.

Το θέμα της επιλογής του νέου αρχηγού είναι υποχρεωτικό να λυθεί μέσα στο καλοκαίρι. Αυτό που είναι άγνωστο είναι αν οι κρίσεις θα γίνουν από την παρούσα κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ή από μια νέα κυβέρνηση (και υπουργό Εθνικής Αμύνης) σε περίπτωση εκλογικής αναμετρήσεως. Πιο πιθανή είναι η πρώτη περίπτωση, με τον κ. Καμμένο στη θέση του προτείνοντος αρμόδιου υπουργού. «Δεν υπάρχει πρόβλημα», μας τόνισε υψηλόβαθμη πηγή του ΥΠΕΘΑ που ρωτήθηκε σχετικά, «καθώς υπάρχει ήδη το προηγούμενο της επιλογής, τον Αύγουστο του 2008, από τον τότε ΥΕΘΑ, Βαγγέλη Μεϊμαράκη. ο οποίος είχε επικαλεστεί το γεγονός ότι έκανε επιλογή νέας ηγεσίας τον Αύγουστο, επειδή τότε την κάνουν και οι Τούρκοι. Πόσω μάλλον τώρα, που ο λόγος είναι γνωστός και σοβαρός».

Η ΛΥΣΗ. Αφού πρώτα βρεθεί και συμφωνηθεί η λύση με τις «Αρχές», ο ΥΕΘΑ θα προτείνει στο ΚΥΣΕΑ τον νέο αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Η επιλογή αυτή, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο, δεν περιορίζεται μεταξύ των νυν αρχηγών των Κλάδων, αλλά μπορεί να αφορά το σύνολο των εν ενεργεία αντιστράτηγων, αντιναυάρχων και αντιπτεράρχων. Επίσης, δεν ορίζεται νομοθετικά η σειρά των Κλάδων για την επιλογή του νέου αρχηγού. Υπάρχει μόνο εθιμική επιλογή δύο αρχηγών από τον Στρατό Ξηράς, ενός από το Πολεμικό Ναυτικό και ενός από την Πολεμική Αεροπορία. Ο τωρινός αρχηγός προέρχεται από τον Στρατό Ξηράς και ο προηγούμενος ήταν από την Πολεμική Αεροπορία. Η προαναφερθείσα σειρά, όμως, όπως είπαμε, έχει εθιμικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα. Επομένως, δεν είναι σίγουρο ότι θα ακολουθηθεί. Πολύ περισσότερό γιατί έτσι θα προκληθούν έκτακτες κρίσεις σε δύο Κλάδους, αντί για έναν, όπως προβλέπει το πιο... βατό σενάριο.

Ποιο είναι αυτό:

Αυτό της αναδείξεως του νυν αρχηγού ΓΕΝ, αντιναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη ΠΝ, ο οποίος είναι ήδη δύο χρόνια αρχηγός και, σύμφωνα με τις ως τώρα ενδείξεις, φαίνεται πως έχει άριστη συνεργασία με το υπουργείο. Επιπλέον, οι γνωστές ικανότητές του τον καθιστούν τον επικρατέστερο διάδοχο του κ. Κωσταράκου. Σε αυτήν την υποθετική περίπτωση, αυτομάτως καθίσταται κενή η θέση του αρχηγού ΓΕΝ, οπότε θα έχουμε έκτακτες κρίσεις για την επιλογή νέου αρχηγού και πιθανώς αρχηγού Στόλου. Αυτό είναι το «ευνοϊκό» σενάριο, που προβλέπει τις ελάχιστες δυνατές αλλαγές, οι οποίες θα περιοριστούν στο Πολεμικό Ναυτικό.

Η μικρή πιθανότητα μεγάλων αλλαγών σε όλους τους Κλάδους

Αν η κυβέρνηση επιχειρήσει να βάλει... βαθιά το μαχαίρι στο κόκκαλο, για να κάνει την επιλογή της αρεσκείας της, βουτώντας στην ομάδα των αντιστράτηγων, αντιναυάρχων και αντιπτεράρχων, κάτι που άλλωστε έγινε και το 2011 με την επιλογή του νυν αρχηγού Μ. Κωσταράκου, ο οποίος ήταν διοικητής του Γ’ΣΣ/NRDC-GR, και την αποστρατεία των έξι παλαιότερων αυτού αντιστράτηγων, η κατάσταση αλλάζει για δύο λόγους: Αν δεν επιλεγεί ως Α/ΓΕΕΘΑ ο αντιναύαρχος Αποστολάκης (τάξεως 1980, ΣΝΔ), αλλά κάποιος εκ των «αντι-», οι οποίοι είναι των τάξεων του 1980 -όπως και οι νυν αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΑ, αντιστράτηγος Βασίλειος Τελλίδης και αντιπτέραρχος (I) Χρήστος Βαΐτσης αντιστοίχως- και του 1981, υπάρχει ενδεχόμενο η τυχόν επιλογή ως νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ κάποιου της τάξεως του 1981 να επιφέρει την αυτόματη αποστρατεία των δύο «80άρηδων» σημερινών αρχηγών. Κι αυτό λόγω της κάθετης δομής διοικήσεως που ισχύει πλέον στις Ε.Δ.

Στο συγκεκριμένο σενάριο, που μπορεί μεν να έχει πολύ μικρές πιθανότητες, αλλά δεν είναι και στατιστικώς απίθανο, θα υπάρξουν ουσιαστικώς έκτακτες κρίσεις και για τους τέσσερις αρχηγούς, οπότε όλοι μπορούμε να αντιληφθούμε τις συνέπειες σε όλους τους Κλάδους των Ε.Δ. εν μέσω καλοκαιριού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου