**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Θυρανοίξια του Ιερού Παρεκκλησίου του Αγ. Γεωργίου στο Πομακοχώρι Μέδουσα !


    
Τελέστηκαν το Σαββάτο 6 Ιουνίου 2015, με κάθε επισημότητα και το προβλεπόμενο τελετουργικό, τα «Θυρανοίξια» στο Ιερό Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Πομακοχώρι Μέδουσα της Περιφερείας Ξάνθης, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος, επικουρούμενος στην τελετή από τρεις διακόνους και τον ακούραστο παπά της περιοχής, τον Πατέρα Γεώργιο Σπάρταλη.

    Ας παραθέσουμε και λίγα για την ιστορία του Παρεκκλησίου. Το 1932 κτίζεται το Εθνικό Φυλάκιο ΜΕΔΟΥΣΑ, και ταυτόχρονα το Ιερό Παρεκκλήσιο, Αγ. Γεωργίου, προκειμένου να εκτελούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα οι άνδρες του φυλακίου, ως και οι άλλοι χριστιανοί της περιοχής που τότε διέμεναν μόνιμα με τις Οικογένειές τους στο χωριό,.(δάσκαλοι, αστυνομικοί, κλπ) .
Μέχρι το 1952, υπάρχει στη Μέδουσα το επανδρωμένο ομώνυμο φυλάκιο της γραμμής Μεταξά. Μετά την σταδιακή αποχώρηση των Στρ. Φυλακίων και της παρουσίας των στρατιωτών, στα κτίσματα του Φυλακίου εγκαθίσταται προσωρινά ό Σταθμός Χωροφυλακής Μέδουσας, οπότε συνεχίζει να λειτουργείται και να συντηρείται το Παρεκκλήσιο.

    Μετά την κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού και την αποχώρηση των ανδρών της Χωροφυλακής από την περιοχή, τη συντήρηση του Παρεκκλησίου, αναλαμβάνουν πλέον οι μοναδικοί πλέον χριστιανοί κάτοικοι που τότε διέμεναν στο χωριό, όπως και ο τελευταίος δάσκαλος που έμενε στη  Μέδουσα κ. Δημήτριος Τασιούδης που καθ’ όλη τη θητεία του, από το 1998 μέχρι το 2003, συντηρούσε και φρόντιζε το Παρεκκλήσι.

    Έκτοτε, πλήρης εγκατάλειψη στη αδυσώπητη φθορά του χρόνου, με αποτέλεσμα, όταν το Παράρτημα Ξάνθης της ΕΑΑΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία να αναδείξει και να συντηρήση τους Ιερούς Ναούς και τα Παρεκκλήσια στα Πομακοχώρια της Ξάνθης, ο Πρόεδρος του Παραρτήματος, μαζί με τον γράφοντα, φτάσαμε στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, για να αντικρίσουμε ερείπια μέσα σε μια ζούγκλα από βλάστηση, τόση που να είναι δύσκολο όχι να μπούμε μέσα στο Παρεκκλήσι αλλά να το δούμε κιόλας.

    Χαρακτηριστικό όμως είναι το γεγονός ότι, παρόλη τη δυσκολία της πρόσβασης, βρήκαμε σημάδια που έδειχναν ότι κάποιοι από την περιοχή επισκεπτόταν το Παρεκκλήσι και άναβαν ένα κερί στον Άγιο Γεώργιο.

    Το παρεκκλήσιο το υιοθέτησε το 2014, μια ομάδα Χριστιανών από την Ξάνθη και τις γύρω περιοχές, που  αποτελούν τον άτυπο Σύλλογο «Φίλοι του Αγίου Γεωργίου Μέδουσας», με εκπρόσωπο τους τον κ. Στέφανο Μήτσιο.

    Οι «φίλοι» αυτοί, με δικά τους έξοδα και μέσα και με την αμέριστη συμπαράσταση και βοήθεια των μουσουλμάνων κατοίκων της περιοχής, κατάφεραν, μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, να αναδείξουν και να συντηρήσουν τόσο το Παρεκκλήσιο όσο και τον περιβάλλοντα χώρο και να δημιουργήσουν ένα καλαίσθητο χώρο, αντάξιο της τιμής που οφείλουμε να αποδίδουμε στους Αγίους της Εκκλησίας μας, αλλά και να αποτελεί ένα «ευχαριστώ» σ’ αυτούς τους «ακοίμητους φρουρούς» που τάχθηκαν να φυλάνε Θερμοπύλες.

    Έτσι διασώθηκε οριστικά πλέον και αυτό το Ιερό αυτό Προσκύνημα που θα λειτουργεί τακτικά, μαζί με τα άλλα επτά (7) που ήδη λειτουργούν σποραδικά στην Παραμεθόριο Περιοχή, έχοντας παραστάτες του, αντικριστά την Βυζαντινή και την Ελληνική Σημαία που κυματίζουν περήφανα.

    Η όλη τελετή άρχισε με την έπαρση της Ελληνικής Σημαίας και τον Εθνικό Ύμνο να ψέλνεται από όλους τους προσκυνητές. Συνεχίστηκε με το προβλεπόμενο τελετουργικό και την αρτοκλασία. Στο τέλος ο Σεβασμιώτατος στα λίγα και μεστά λόγια του ευχαρίστησε το σύλλογο για το σημαντικό έργο του, την ανακαίνιση του ιερού Παρεκκλησίου, όπως και όλους τους παρευρισκομένους.

    Αξίζει να σημειωθεί η ιδιαίτερη μνεία που έκανε για τους μουσουλμάνους κατοίκους της περιοχής, την φιλειρηνικότητα τους και την άψογη συνεργασία τους και την καλή τους διάθεση, που είναι εμφανής σε κάθε συνάντηση τους. Ευχαριστίες απεύθυνε και ο εκπρόσωπος  των «Φίλων του Αγίου Γεωργίου».
   
    Στην τελετή παραβρέθηκαν, Αξιωματικοί και αντιπροσωπείες Στρ. Μονάδων και της Ελληνικής Αστυνομίας της περιοχής, δύο (2) Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΑΜΑΘ, Ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ, οι Πρόεδροι και Μέλη των Ενώσεων Αποστράτων Αξιωματικών του Στρατού και Αστυνομικών Ν. Ξάνθης, όπως και η Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ν. Ξάνθης. Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στην παρουσία του δασκάλου κ.  Δημητρίου Τασιούδη, που υπηρέτησε στη Μέδουσα από το 1998 μέχρι το 2003, ο οποίος μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός, με μεγάλη του ευχαρίστηση και ιδιαίτερη συγκίνηση ταξίδεψε από τη Θεσσαλονίκη και παρευρέθηκε Οικογενειακώς στα Θυρανοίξια.

    Οι φίλοι του Αγίου Γεωργίου, ταξίδεψαν στη Μέδουσα με λεωφορείο και πολλά Ι.Χ. οχήματα, όπως με λεωφορείο ανέβηκαν Πρόεδροι και Μέλη από τους άλλους αναδόχους Συλλόγους. Συνολικά πλέον των 150 ήταν αυτοί που παρευρέθηκαν στην τελετή.  Αξίζει να σημειωθεί και η παρουσία ορισμένων μουσουλμάνων κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι παρακολούθησαν με σεβασμό την όλη τελετή.

    Μετά το πέρας της τελετής, οι «φίλοι του Αγίου Γεωργίου» προσέφεραν σε όλους καφέ, αναψυκτικά και διάφορα μικροεδέσματα.

    Τέλος το εκκλησίασμα, όπως και ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, κάθισαν σε ταβέρνες και καφέ της περιοχής, όπου άλλοι γευμάτισαν ή ήπιαν τον καφέ τους και αγόρασαν διάφορα προϊόντα της περιοχής, συμβάλλοντας έτσι και στην τόνωση της οικονομίας της περιοχής.

    Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και μεγάλο ευχαριστώ, στους «Φίλους του Αγίου Γεωργίου Μέδουσας» και σε όλους και όλες που προσήλθαν.

Γράφει ο Ταξίαρχος ε.α. Αργύριος Ανδριώτης

    Υ.Γ. Μοναδική παράλειψη. Δεν ζητήθηκε η άδεια του κ. Σταύρου Θεοδωράκη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου