**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

΄΄Αγκάθι΄΄ το στεγαστικό (μετά τις περικοπές) για χιλιάδες Στρκούς !

ΠΗΓΗ : staratalogia


«ΤΡΕΜΟΥΝ» ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΩΝ ΜΕΤΑΘΕΣΕΩΝ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΔΥΣΒΑΣΤΑΧΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΟΙΚΙΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ

Το στεγαστικό πρόβλημα των στρατιωτικών είναι το σημαντικότερο μετά το μισθολογικό. Ειδικά κατά την περίοδο των μεταθέσεων, που χιλιάδες στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να... μετακινηθούν, τους περισσότερους τους «λούζει» κρύος ιδρώτας, καθότι βλέπουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό να... τινάζεται στον αέρα. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού και του Λιμενικού Σώματος που μετατίθενται σε κλιμάκια ανά τη χώρα.

Αρκετοί είναι αυτοί που πρέπει να διατηρούν ακόμη και δύο σπίτια, γιατί οι υποχρεώσεις της οικογένειας δεν επιτρέπουν τη μετακίνηση ολόκληρου του νοικοκυριού (παιδιά σε σχολεία ή πανεπιστήμια, ιδιοκατοίκηση κ.ά.), άλλοι πέφτουν στα δίκτυα τοπικών παραγόντων που «χτυπούν» τις τιμές των ενοικίων, γιατί τα ακίνητα είναι περιορισμένα (όπως στα νησιά, ή, ακόμη, και στον Έβρο, όπου μετακινείται ο μεγαλύτερος αριθμός των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων), άρα και οι τιμές είναι υψηλές, ενώ ορισμένοι αναγκάζονται ακόμη και να δηλώσουν παραίτηση από το Στράτευμα, καθώς το ισοζύγιο εσόδων/εξόδων απλά δεν βγαίνει.

Οι προσπάθειες που έχουν γίνει από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τα Γενικά Επιτελεία με σκοπό να δημιουργηθούν οικήματα, ειδικά σε παραμεθόριες περιοχές, όπου συγκεντρώνεται και ο μεγαλύτερος αριθμός των στελεχών, δεν έχουν αποδώσει τα αναμενόμενα, καθώς το κόστος τόσο κατασκευής, όσο και συντήρησής τους είναι ιδιαίτερα υψηλό. Βάσει κάποιων αναλύσεων και στοιχείων που υπάρχουν, το ποσοστό των αξιωματικών και υπαξιωματικών που έχουν... εξασφαλισμένη στέγη στα ΣΟΑ ή στα ΣΟΜΥ (στα οποία πληρώνουν ένα σαφώς μικρότερο ποσό από τα ενοίκια) είναι πολύ μικρό, περίπου 5%-6%. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό αφορά συνήθως ανώτατους ή ανώτερους αξιωματικούς, κυρίως έγγαμους.

Είναι σχεδόν αποκλεισμένα τα στελέχη μικρής ηλικίας και οι άγαμοι, όπως οι νέοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί και οι ΕΠΟΠ, στελέχη που, σε πολλές περιπτώσεις, προκειμένου να καταφέρουν να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες μένουν ακόμη και μέσα στη μονάδα αρκετές ημέρες και τις υπόλοιπες φιλοξενούνται σε συναδέλφους μοιράζοντας κατά κάποιο τρόπο το ενοίκιο. Η δε λειτουργία των λεσχών έχει δώσει μια ανάσα στους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς με τη δωρεάν ή τη χαμηλού κόστους εξασφάλιση του καθημερινού τους φαγητού.

Το πρόβλημα αυτό τέθηκε υπόψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος πρόσφατα μίλησε για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας με σκοπό να χρηματοδοτηθεί και ένα πρόγραμμα κατασκευής νέων οικημάτων για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Ανακοίνωσε μάλιστα την άμεση κατασκευή 200 κατοικιών στο στρατόπεδο της Μαλακάσας προκειμένου να διαμείνουν στελέχη του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας των γύρω περιοχών. Μάλιστα, η ανέγερσή τους θα γίνει με τη συνδρομή και των επανασυσταθεισών ΜΟΜΑ με στόχο να μειωθεί και το κόστος.

Μία άλλη μέριμνα που έχει αναληφθεί τα τελευταία χρόνια από τα Γενικά Επιτελεία είναι η υλοποίηση των μεταθέσεων στον απολύτως απαραίτητο αριθμό. Όπως και να γίνει πάντως, τα στελέχη που μετακινούνται κάθε χρόνο είναι χιλιάδες με ό,τι αυτό συνεπάγεται κυρίως για τη δική τους τσέπη, αλλά και την υπηρεσία που πρέπει να πληρώσει έξοδα μετακίνησης. Δεν λείπουν δε και οι... αστοχίες με καθυστερήσεις στις μεταθέσεις κάτι που μπορεί να ανεβάζει ψηλά τον λογαριασμό.

Κι αυτό γιατί, αν ο στρατιωτικός δεν γνωρίζει τη μετάθεσή του προκειμένου να προγραμματίσει και το συντομότερο τη μετακίνησή του, τότε πέφτει στην καλοκαιρινή περίοδο, όπου μετακινούνται επίσης και άλλοι δημόσιοι υπάλληλοι, όπως επίσης και αυτό είναι σοβαρό, πάνω στην τουριστική περίοδο, όπου οι ιδιοκτήτες θέλουν να βγάλουν αρκετά χρήματα σε μικρό χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε τουριστικά μέρη, ιδίως σε νησιά. Να σημειωθεί πως υπάρχουν στρατιωτικές μονάδες στη Μύκονο, τη Σαντορίνη (της Αεροπορίας) και σε πολλά άλλα νησιά με αυξημένη τουριστική κίνηση, όπου οι ιδιοκτήτες ζητούν όσα τους λείπουν.

Υπάρχουν χαρακτηριστικές περιπτώσεις στον Έβρο, για παράδειγμα στην Ορεστιάδα, ή στον Μούδρο, ή στην Καλλονή, με τη ζήτηση δωματίων ή σπιτιών να είναι αυξημένη επειδή υπηρετούν εκατοντάδες στρατιωτικοί, όπου μία γκαρσονιέρα μπορεί να έχει ενοίκιο 200-350 ευρώ τον μήνα (αν και τα τελευταία χρόνια, λόγω οικονομικής κρίσης, τα ενοίκια έχουν υποχωρήσει κάπως, αλλά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά διαθέσιμα). Επισημαίνεται ότι οι επαγγελματίες οπλίτες που συνήθως νοικιάζουν γκαρσονιέρες έχουν μηνιαίες αποδοχές (συμπεριλαμβανομένων των επιδομάτων) που δεν ξεπερνούν τα 900-950 ευρώ. Επίσης, ένα τριάρι διαμέρισμα στις ίδιες περιοχές κοστίζει 450-700 ευρώ. Γενικά, το κόστος ενοικίου είναι δυσβάστακτο για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Πόσω μάλλον όταν σε πολλές περιπτώσεις οι σύζυγοι δεν μπορούν να εργαστούν λόγω των συχνών μεταθέσεων, ή της ύπαρξης παιδιών σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχουν συγγενείς.

Οι δικαιούχοι στα προς παραχώρηση οικήματα και η μοριοδότησή τους

ΤΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΑ οικήματα αξιωματικών (ΣΟΑ) και τα στρατιωτικά οικήματα μονίμων υπαξιωματικών (ΣΟΜΥ) αποτελούν μια λύση για τους στρατιωτικούς, αλλά δυστυχώς για λίγους (όπως ήδη αναφέρθηκε στο βασικό κείμενο). Οι μεγάλες ανάγκες μάλιστα αναδεικνύονται και από τις αιτήσεις που κατατίθενται για κάποιο από τα στρατιωτικά οικήματα. Συγκεκριμένα, από τις δέκα αιτήσεις συνήθως ικανοποιούνται μόνο οι τρεις. Κι αυτό, τη στιγμή που είναι γνωστές σε όλους οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται.

Ένα άλλο στοιχείο είναι πως οι στρατιωτικοί, ακόμη και στα ΣΟΑ-ΣΟΜΥ πληρώνουν, όπως βέβαια πληρώνουν και τους λογαριασμούς ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και κοινοχρήστων. Ασφαλώς το συνολικό κόστος είναι σημαντικά μικρότερο από ό,τι θα ήταν αν νοίκιαζε κάποιος ένα σπίτι. Σε καμία περίπτωση όμως η διαμονή στα στρατιωτικά οικήματα δεν είναι δωρεάν. Οι ενοικιαστές στρατιωτικοί στα ΣΟΑ-ΣΟΜΥ καταβάλλουν ποσό που κυμαίνεται από 85 έως 200 ευρώ ανά μήνα, ενώ πληρώνουν κάθε παροχή. Για δαπάνες κοινών παροχών (ηλεκτρισμού, ύδρευσης, κεντρικής θέρμανσης συντήρησης του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου) ισχύουν τα ίδια με τις ιδιωτικές πολυκατοικίες, σχετικά με την επιβάρυνση των ενοικιαστών. Όπως είπαμε όμως, το συνολικό κόστος είναι σημαντικά μικρότερο, πόσω μάλλον σε καιρούς οικονομικής κρίσης.

Ποιοι δικαιούνται στέγαση στα ΣΟΑ και στα ΣΟΜΥ

Ο έγγαμοι αξιωματικοί, ανθυπασπιστές, μόνιμοι και εθελοντές υπαξιωματικοί οι οποίοι υπηρετούν στη φρουρά στην οποία υπάρχουν τα ΣΟΑ-ΣΟΜΥ, εφόσον συνοδεύονται από τις οικογένειές τους. Οι άγαμοι αξιωματικοί, ανθυπασπιστές, μόνιμοι και εθελοντές υπαξιωματικοί των οποίων οι γονείς, οι άγαμες αδελφές ή οι ανήλικοι αδελφοί τους, θεωρούνται ως προστατευόμενα μέλη και αποδεδειγμένα συμβιούν με αυτούς. Οι αξιωματικοί, ανθυπασπιστές, μόνιμοι και εθελοντές υπαξιωματικοί που είναι άγαμοι, τελούν σε χηρεία, διάσταση, διάζευξη και έχουν την επιμέλεια των τέκνων τους με δικαστική απόφαση. Στα των αγάμων μπορούν να διαμείνουν οι χωρίς οικογένεια αξιωματικοί ανθυπασπιστές, μόνιμοι και εθελοντές υπαξιωματικοί, καθώς και οι εξ αυτών έγγαμοι που δεν συνοδεύονται από την οικογένεια τους.

Η διαδικασία

Μοριοδοτούνται θετικά ο βαθμός του δικαιουμένου στέγασης στελέχους, η σύζυγος και τα παιδιά, οι γονείς οι άγαμες αδελφές και οι ανήλικοι αδελφοί, δε, λαμβάνονται υπόψη κατά τη διαδικασία μοριοδότησης πλην της περίπτωσης που συνοικούν, βαρύνουν τον δικαιούχο και είναι άτομα με ειδικές ανάγκες πάσχουν από ανίατη ασθένεια ή έχουν αναπηρία 67% και άνω. Αρνητική μοριοδότηση λαμβάνουν οι υπηρετούντες στο εξωτερικό. Μοριοδοτούνται αρνητικά επίσης τα στελέχη που δικαιούνται να στεγαστούν σε ΣΟΑ-ΣΟΜΥ, όταν έχουν συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα όπως παρακάτω: α) Στεγαζόμενοι σε ΣΟΑ, με συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πάνω από 70 βασικούς μισθούς βαθμού ανθυπολοχαγού, προσαυξημένο κατά 3 βασικούς μισθούς για κάθε προστατευόμενο μέλος με το οποίο συνοικούν και τους βαρύνει οικονομικά, πλην της συζύγου, β) Στεγαζόμενοι σε ΣΟΜΥ, με συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα πάνω από 70 βασικούς μισθούς βαθμού μόνιμου λοχία, προσαυξημένο κατά 3 βασικούς μισθούς για κάθε προστατευόμενο μέλος με το οποίο συνοικούν και τους βαρύνει οικονομικά, πλην της συζύγου.

Η λειτουργία

Σκοπός της λειτουργίας του θεσμού των στρατιωτικών οικημάτων στις διάφορες φρουρές και στρατόπεδα είναι να στεγαστούν προσωρινά τα στελέχη, και ως τέτοια νοούνται οι εν ενέργεια αξιωματικοί, οι εν ενεργεία ανθυπασπιστές και υπαξιωματικοί, και οι μονιμοποιηθέντες επαγγελματίες οπλίτες. Τα στελέχη αυτά με τις οικογένειές τους έχουν δικαίωμα προσωρινής στέγασης στα αντίστοιχα στρατιωτικά οικήματα εφόσον δεν έχουν οι ίδιοι ή οι σύζυγοί τους την πλήρη κυριότητα κατοικίας στη φρουρά που είναι τα οικήματα και σε απόσταση μέχρι τριάντα χιλιομέτρων από αυτά. Να σημειωθεί ωστόσο πως επειδή οι ανάγκες στέγασης των στρατιωτικών είναι μεγάλες και τα διαμερίσματα περιορισμένα, υπολογίζεται ότι κάθε στρατιωτικός κατά την 35χρονη καριέρα του διαμένει στα ΣΟΑ συνολικά περίπου  5-6 χρόνια!

Μόνο 340 κατοικίες προς χρήση σε ολόκληρο τον νομό Έβρου!

Παλαιότερη μελέτη έχει δείξει ότι το ποσοστό των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων που μπορεί να διαμείνει είτε σε ΣΟΑ είτε σε ΣΟΜΥ, και ειδικότερα του Στρατού Ξηράς, ανέρχεται στο 5,64%, ενώ λόγω του ότι υπάρχουν έγγαμοι που αμφότεροι είναι στρατιωτικοί, το ποσοστό αυτό μπορεί να ανέλθει λίγο πάνω από 6%. Με τις κατασκευές οικημάτων, δε, που ολοκληρώθηκαν πρόσφατα, ενδέχεται το ποσοστό αυτό να έχει αυξηθεί λίγο περισσότερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ολόκληρο σχεδόν τον νομό Έβρου υπάρχουν 340 διαμερίσματα στα ΣΟΑ για περισσότερους από 2.000 στρατιωτικούς. Αντιλαμβάνεται κανείς το μέγεθος του προβλήματος, που σαφώς είναι οικονομικό, αλλά πλήττει και το φρόνημα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όταν κάποιος έχει υποστεί σημαντικές μειώσεις μισθών, δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα βασικά όπως στη διαμονή της οικογένειάς του, και σίγουρα δεν περνάει την πόλη του στρατοπέδου για υπηρεσία με τις καλύτερες προϋποθέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου