**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Τι προβλέπει το κατατεθέν σ.ν για το ασφαλιστικό - συνταξιοδοτικό !

PDF Εκτύπωση E-mail
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ : - Το ασφαλιστικό των Στρατιωτικών έχει εναρμονισθεί με τις διατάξεις του ν.3865/2010, όπου προβλέπεται η 40ετία(για τους μη θεμελιωμένους απο 1-1-2016 και μετα) ή το 60ο έτος της ηλικίας τους, που ασφαλώς δεν επιδέχεται επιπλέον χρονική συνατξιοδοτική επιβάρυνση
-Θα επηρεασθούν προφανως όσοι είχαν κατοχυρωμένο και όχι θεμελειωμένο συνατξιοδοτικό δικαιωμα , λόγω ορίου ηλικίας
-Θα απαιτηθεί η μελέτη της ερμηνευτικής εγκυκλίου που θα εκδοθεί επι του νόμου, για να αποσαφηνισθεί κατα πόσον καποια μέτρα του παρακάτω σχεδιου νόμου, θα εφαρμσοθουν και στους Στρατωτικους (που φυσιολογικά δεν πρέπει να ισχύσουν). Μέτρα όπως το ποσοστό μειωσης (16%), η μεταβατικότητα 6μηνου και της καταβολής του "οργανικού" ποσού απο 1-7-2015.
Γ.Αντωνιάδης

"Θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης
1.     Από 01.01.2023 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Δημόσιο και την Τράπεζα της Ελλάδος είναι το 62ο έτος της ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης ή 12.000 ημέρες ασφάλισης και το 67ο έτος της ηλικίας με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης.
Για τη λήψη μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Δημόσιο και την Τράπεζα της Ελλάδος είναι, από την ίδια ως άνω ημερομηνία, το 62ο έτος της ηλικίας με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης.
Τα προβλεπόμενα μέχρι 30.06.2015 μικρότερα από τα ανωτέρω όρια ηλικίας συνταξιοδότησης προσαρμόζονται σταδιακά και αυξάνονται, αρχής γενομένης από 01.07.2015 κατά 6 μήνες ανά έτος μέχρι και το έτος 2022.
Στις περιπτώσεις που για τη συνταξιοδότηση δεν προβλέπεται όριο ηλικίας, η μεταβατική προσθήκη του εξαμήνου ξεκινά από 01.01.2016 με όριο ηλικίας το 58ο έτος, εφ’ όσον η συνταξιοδότηση λαμβάνει χώρα με συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης, σε κάθε άλλη περίπτωση δε, με όριο ηλικίας το 55ο έτος.
2.    Κατά τη χρονική περίοδο προσαρμογής των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επιβάλλεται μείωση του ποσού σύνταξης κατά 16% ετησίως και μέχρι τη συμπλήρωση του διαμορφούμενου, κατά περίπτωση προβλεπόμενου νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.
3.    Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης όπως έχουν διαμορφωθεί από τις γενικές, ειδικές και καταστατικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας παραμένουν σε ισχύ για τις παρακάτω κατηγορίες ασφαλισμένων:
α.   υπαγόμενοι σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, καθώς και ασφαλισμένοι απασχολούμενοι σε ορυχεία, λιγνιτωρυχεία και υπόγειες στοές
β.  μητέρες παιδιών που είναι ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία
γ.  σύζυγοι, γονείς και αδελφοί αναπήρων
δ.  ασφαλισμένοι ανάπηροι που καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του  Ν. 612/77
4.    Θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 30.06.2015 λόγω συμπλήρωσης των προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίων ηλικίας, όπου αυτά προβλέπονται, δεν θίγονται και δύνανται ν’ ασκηθούν οποτεδήποτε.
5.    Στους συνταξιοδοτούμενους μετά τις 30.06.2015, χορηγείται σύνταξη (οργανικό ποσό) που αναλογεί στις καταβαλλόμενες εισφορές και μετά την συμπλήρωση του 67ου έτους, χορηγείται το πλήρες ποσό της κατώτατης εγγυημένης σύνταξης (κατώτατο όριο).
Κρατήσεις συντάξεων
Από 01.07.2015 αυξάνονται οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης από 4% σε 6% και παρακρατούνται από τις κύριες συντάξεις και από την ανωτέρω ημερομηνία το αντίστοιχο ποσοστό εισφορών υγειονομικής περίθαλψης, ορίζεται σε 6% και παρακρατείται από τις επικουρικές συντάξεις."
==============================

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου