**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Κυριακή 24 Απριλίου 2016

20 ΄΄μαχαιριές΄΄ σε ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Μεγάλες απώλειες για στελέχη ΕΔ - ΣΑ !

ΠΗΓΗ : staratalogia


Επτά στους δέκα ασφαλισμένους και συνταξιούχους πλήττονται από τις διατάξεις του προτεινόμενου ασφαλιστικού νομοσχεδίου
Η 12η μείωση συντάξεων από το 2010 έως σήμερα
«Τυχεροί» όσοι προλάβουν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου
Στο όνομα της «ισονομίας», η κυβέρνηση ισοπεδώνει ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα χρόνων και δημιουργεί στρατιές νεόπτωχων συνταξιούχων, καθώς επτά στους δέκα ασφαλισμένους και συνταξιούχους πλήττονται από τις διατάξεις του προτεινόμενου ασφαλιστικού νομοσχεδίου.
Οι νέοι συνταξιούχοι, ιδιωτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, στρατιωτικοί, πανεπιστημιακοί, διευθυντές ΕΣΥ, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιστήμονες, αγρότες, δικαιούχοι συντάξεων αναπηρίας και χηρείας, δημοσιογράφοι, αγρότες και ναυτικοί, αλλά και οι συνταξιούχοι που αναγκάζονται να εργάζονται, ανήκουν στις κατηγορίες όσων πλήττονται περισσότερο.
Παράλληλα, η αύξηση των εισφορών θα επιφέρει σημαντικές μειώσεις μισθών σε εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένους, τόσο μισθωτούς όσο και εργαζομένους με «μπλοκάκια», ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες.
Στην ουσία, «κερδισμένοι» είναι μόνον όσοι έχουν λίγα χρόνια ασφάλισης και θα λάβουν μια σχετικά ικανοποιητική σύνταξη σε σύγκριση με εκείνους που με πολλά χρόνια δουλειάς και ικανοποιητικό συντάξιμο μισθό θα λάβουν... επίδομα αντί σύνταξης, καθώς και όσοι προλάβουν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου (οι συντάξεις τους θα υπολογιστούν με το παλαιό σύστημα).
Με το νέο νομοσχέδιο επέρχεται η 12η μείωση συντάξεων από το 2010 έως σήμερα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η έκπτωση που παρέχεται στους ελεύθερους επαγγελματίες συνιστά «ασφαλιστική οφειλή», η οποία θα πρέπει να εξοφληθεί έως τη συνταξιοδότηση.
Η «Αγορά» κατέγραψε τις 20 μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων και συνταξιούχων που πλήττονται περισσότερο:
1. Όλοι οι νέοι συνταξιούχοι που θα αρχίσουν να συνταξιοδοτούνται από την ψήφιση του νομοσχεδίου και μετά. Οι συντάξεις ακόμη και ύστερα από 30 έως 40 χρόνια δουλειάς θα είναι κατά 30% μειωμένες σε σχέση με τις σημερινές. Όσοι έχουν περισσότερα χρόνια ασφάλισης και υψηλούς μισθούς θα έχουν μεγάλες απώλειες. Για παράδειγμα, ασφαλισμένος του ΙΚΑ με 35ετία στην ανώτατη ασφαλιστική κλάση θα λάβει σύνταξη 891,2 ευρώ καθαρά από 1.072 ευρώ που θα εισέπραττε σήμερα. Ασφαλισμένος του ΟΑΕΕ-ΤΕΒΕ με 35 έτη ασφάλισης σε υψηλές κατηγορίες θα λάβει σύνταξη 956 ευρώ από 1.210 ευρώ σήμερα.
2. Ασφαλισμένοι των ειδικών μισθολογίων, όπως οι πανεπιστημιακοί, οι γιατροί του ΕΣΥ και τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ. Ειδικά οι τελευταίοι θα έχουν μεγάλες απώλειες, καθώς κατά τη συνταξιοδότησή τους έπαιρναν δύο επιπλέον μισθούς που μετρούσαν στον συντάξιμο μισθό τους, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η σύνταξή τους.
3. Οι νέοι συνταξιούχοι αναπηρίας. Όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας από 67% έως 79% θα παίρνουν τα 3/4 της σύνταξής τους, δηλαδή θα έχουν απώλειες περίπου 25%.
4. Όσοι αποχωρούν με 15-20 χρόνια και μικρούς μισθούς, αφού θα παίρνουν «κουτσουρεμένη» εθνική σύνταξη και θα έχουν αναπλήρωση μόλις στο 11,55% του μισθού τους.
5. Συνταξιούχοι με εισόδημα από συντάξεις (άθροισμα κύριας και επικουρικής) άνω των 1.300 ευρώ μεικτά ή 1.170 ευρώ καθαρά. Η επικουρική θα μειωθεί έως και 40%.
6. Όσοι ή όσες μείνουν χήροι-ες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Για τις συντάξεις χηρείας τίθεται ως όριο ηλικίας το 55ο έτος του/της δικαιούχου. Εφόσον έχει συμπληρώσει το 52ο έτος της ηλικίας του, δικαιούται σύνταξη για διάστημα τριών ετών, μετά την πάροδο των οποίων η καταβολή σύνταξης αναστέλλεται έως τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας του/της.
7. Ασφαλισμένοι, ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, που παρέχουν εξαρτημένη εργασία και ταυτόχρονα εργάζονται με «μπλοκάκι», θα καταβάλλουν από την 1/1/2017 μηνιαία ασφαλιστική εισφορά για το εισόδημα που προέρχεται από τη διαρκή σχέση παροχής υπηρεσιών, αλλά και πρόσθετη ασφαλιστική εισφορά για το εισόδημα, εφόσον υπάρχει, από άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος, για το οποίο εκδίδονται δελτία παροχής υπηρεσιών, τιμολόγια ή αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης.
8. Όσοι ελεύθεροι επαγγελματίες ή επιστήμονες έχουν εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ, αφού θα καταβάλλουν το 20% στις εισφορές. Οι εισφορές υπολογίζονται επί του μηνιαίου εισοδήματος, όπως αυτό καθορίζεται είτε με βάση το καθαρό φορολογητέο αποτέλεσμα είτε με βάση την καθαρή αξία των παρεχόμενων μηνιαίων (ή σε άλλη τακτική βάση) υπηρεσιών κάθε έτους, για το οποίο εκδίδονται τιμολόγια, αποδείξεις δαπάνης ή δελτία παροχής υπηρεσιών.
9. Όσοι συνταξιούχοι εργάζονται. Οι συντάξεις τους θα υποστούν μείωση 60%.
10. Όσοι εισπράττουν πάνω από μία σύνταξη και εργάζονται. Η εισφορά 6% υπέρ ΕΟΠΥΥ θα επιβάλλεται στο άθροισμα των συντάξεων, ενώ έως σήμερα ο συνταξιούχος πληρώνει εισφορά στη μία σύνταξη. Επίσης, θα πληρώνουν εισφορά και ως συνταξιούχοι και ως εργαζόμενοι.
11. Περικοπές θα υποστούν και όσοι παίρνουν γενικά περισσότερες από μία συντάξεις. Το πλαφόν μειώνεται στις 3.072 ευρώ μεικτά, από 3.680 ευρώ σήμερα.
12. Μέσα στο 2016 το ΕΚ ΑΣ θα χάσουν περίπου 120.000 συνταξιούχοι που εισπράττουν σήμερα τα 30 ευρώ, ενώ θα γίνουν περικοπές σε όσους παίρνουν τα 230 ευρώ.
13. Μεγάλες εκτιμώνται οι απώλειες και για τους νέους ασφαλισμένους, καθώς η επικουρική σύνταξη δεν θα υπερβαίνει το 18% του συντάξιμου μισθού. Οι απώλειες, σε σύγκριση με το σημερινό καθεστώς, εκτιμάται πως θα ξεκινούν από 5% και θα φτάνουν στο 12%. Στην κορυφή της πυραμίδας βρίσκονται οι τραπεζοϋπάλληλοι, οι οποίοι θα υποστούν το μεγαλύτερο «μαχαίρι».
14. Περίπου 60.000 συνταξιούχοι που αποχώρησαν από τον Σεπτέμβριο2013 και περιμένουν να λάβουν εφάπαξ, το οποίο θα είναι μειωμένο από 15% έως 20%.
15. Μειώσεις κατά 32% θα υπάρξουν στα μερίσματα που χορηγεί το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Οι περικοπές θα είναι αναδρομικές και το επόμενο τρίμηνο τα μερίσματα θα έχουν μειώσεις έως και 57,5%, λόγω των αναδρομικών που θα κρατηθούν από τα μερίσματα του β’ τριμήνου.
16. Στην Προκρούστειο κλίνη μπαίνουν και τα μερίσματα των στρατιωτικών, αφού στο νομοσχέδιο αναφέρεται πως οι παροχές των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού χρηματοδοτούνται «αποκλειστικά από τις καταθέσεις των μετόχων και από τα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων» και «αποκλείεται οποιαδήποτε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό».
17. Δυσμενείς ανατροπές αναμένονται και για τους ασφαλισμένους στο ΝΑΤ, αλλά και για τους δημοσιογράφους, καθώς θα επαναπροσδιοριστεί το ύψος των εισφορών που πληρώνουν έως σήμερα και είναι κάτω του νέου ενιαίου ορίου.
18. Οι εν ενεργεία δημόσιοι υπάλληλοι θα δουν από την 1η Ιανουαρίου 2017 να μειώνεται και το εισόδημά τους, καθώς προβλέπεται ότι οι εισφορές για την κύρια σύνταξη θα επιβάλλονται επί πάσης φύσεως εισοδήματα, και όχι μόνο επί του βασικού μισθού και του επιδόματος των 140 ευρώ, όπως ισχύει σήμερα. Πρόκειται για μια σημαντική ανατροπή, η οποία οδηγεί σε μείωση μισθών της τάξης του 7%, ή περίπου 40 ευρώ τον μήνα κατά μέσον όρο για κάθε δημόσιο υπάλληλο. Εκτιμάται ότι θα υπάρξει νέο κύμα φυγής από το Δημόσιο.
19. Οι αγρότες οδηγούνται σε καταβολή 20% στις εισφορές τους σταδιακά έως το 2022. Εφέτος θα πληρώσουν 10% επί των υφισταμένων ασφαλιστικών κλάσεων. Από το 2017 οι εισφορές τους συνδέονται με το εισόδημα και διαμορφώνονται με εμπροσθοβαρή κλιμάκωση ως εξής: το 2017 στο 14%, το 2018 στο 16%, το 2019 στο 18%, το 2020 στο 19%, το 2021 στο 19.5% και από το 2022 στο 20%.
20. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα θα υποστούν νέες απώλειες στον μισθό τους από την αύξηση κατά 0,5% των εισφορών τους. Αύξηση εισφορών κατά 0,5% προβλέπεται και για τους εργοδότες.
Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εργασίας υποχρεώθηκε να αφαιρέσει τη διάταξη που προστάτευε από τις δυσμενείς διατάξεις βουλευτές, περιφερειάρχες και δημάρχους που είχαν εκλεγεί πριν από το 2012.
(ΑΓΟΡΑ 23/04/2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου