**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Ερμηνεύοντας - σχολιάζοντας το ΄΄νέο΄΄ σχέδιο νόμου για το συνταξιοδοτικότων Στρατιωτικών !




PDF Εκτύπωση E-mail
Μεταρρύθμιση Συνταξιοδοτικού -Ασφαλιστικού by A J
(
αναμένοντας να λάβει και την τελική του μορφή πριν την ψήφισή του στη ΒτΕλλήνων)
-Καθιερώνεται οριστικά και για τους Στρατιωτικούς, ο νέος τρόπος υπολογισμού των συνταξίμων τους αποδοχών μέσω του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και των δυο τμημάτων της σύνταξης , της εθνικής και της ανταποδοτικής.


-Τα όρια θεμελίωσης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος δεν αλλάζουν.
-Όσα  από τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικού δικαιώματοςστελέχηυποβάλλουν
αίτηση αποστρατείας ή αποστρατευθούν από την έναρξη ισχύος του νόμου 
έως την 31/12/2016, θα υπαχθούν στις 
δ
ιατάξεις του νέου αυτού νόμου.
-Τα στελέχη των Ε.Δ. & Σ.Α. που συνταξιοδοτούνται ήδη, θα λαμβάνουν πλέον
τις συ
ντάξιμες αποδοχές τους από το νέο φορέα (ΕΦΚΑ), στον οποίο και θα μεταφερθούν το σύνολο των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων και υποχρεώσεων τους.
- Στο Δημόσιο θα παραμείνουν ως συνταξιούχοιμόνον όσοι τυγχάνουν,  αναπηρικής 
(εξαιτίας της υπηρεσίας και ένεκα ταύτης) ή πολεμικής συντάξεως (καθώς 
και βουλευτέςλογοτέχνεςαιρετοί των ΟΤΑ κλπ)
-Όσα στελέχη αποχωρήσουν (και 
έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα) έως την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμουυπάγονται στις διατάξεις υπολογισμού της σύνταξηςκατά την 31/12/2014  .
-Όσα από τα στελέχη έχουν αποχωρήσε
ι ή θα αποχωρήσουν εντός του 2016 θα έχουν διαφορά στις συντάξμες αποδοχές τους, άνω του 20% από τον υφιστάμενο έως σήμερα 
υπολ
ογισμό της σύνταξηςτο ήμισυ της διαφοράς αυτής θα καταβληθεί ως προσωπική διαφορά στον δικαιούχο,
ενώ για όσους θα αποχωρήσουν το 
2017 και το 2018, θα καταβλήθεί αντιστοίχως το 1/3 και το 1/4 της διαφοράςαυτής.
-Για την  εφαρμογή του νόμου, η εθνική σύνταξη ορίζεται σε 
384 ευρώ.
-Για τον υπολογισμό της ανταποδοτικ
ής σύνταξης και τον ορισμό των συνταξίμων 

αποδοχώνλαμβάνεται υπόψιν ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου
από το 2002 και μετά.

-Το ποσοστό αναπλήρωσης εξαρτάται απο τα έτη ασφάλισης και ξεκινά από 0.77% του ανωτέρω μ.ο. (για 0-15 έτη) και φθάνει έως και το 2,00% (για 39,01-42 και άνω ετη).
α "πλασματικά"  έτη και το καθεστώς αναγνώρισής το
υςπαραμένει ως έχει (όχι φυσικά για όλα τα στελέχηαλλά για όσα πληρούν τις προϋποθέσεις της υφιστάμενης νομοθεσίας)
- Όσα στελέχη έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί με το καθεστώς που ίσχυε έως 31-12-2014, οι συντάξιμες αποδοχές τουςπαραμένουνως έχουν, εως την 31-12-2017.Ανμετά τον επανυπολογισμόαυτών, από την 1-1-2018, με τον νέο τρόπο υπολογισμού,προκύπτει διαφορά, τότε αυτηθα εξακολουθήσει να καταβάλλεταιως "προσωπική διαφορά", συμψηφιζόμενη κατ έτος, μέχρι την οριστική εξάλειψή της.Εαν το νέο ποσό  είναι μεγαλυτεο, τοτε θαδίνεται ως προσαύξησητο 1/5 της διαφοράς για τα επόμενα 5 έτη.

- Αλλάζει πάλι το καθεστως συνταξιοδότησης των απασχολουμένων συνταξιούχων , από την ημερομηνία ισχύος του νόμου, με μειώσεις 60% του συνόλου των συνταξίμων αποδοχών ή αναστολές τους , για απασχόληση στο Δημόσιο.
 
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ :
-Αν και ο τρόπος υπολογισμού των συνταξίμων αποδοχών των Στρατιωτικών από το Γ.Λ.Κ.,που έχουν φυγει από 1-1-2015 και εντεύθεν είναι προσωρινός και απαιτείται επανυπολογισμός τους (με μικρή μείωση τους), με το ανωτέρω καθεστώς υπολογισμού (όπου ναι μεν θα ισχύει η
βασική και 
ανα
λογική σύνταξη αλλά για όλο τον ασφαλισμένο χρόνο υπηρεσίας και όχι για το 2011 και μετά), απαιτείται να αποσα
φηνιστεί πλήρως, αναφορικά με
τις αναγραφόμενες ανωτέρω δια
φορές (20% και άνω)

-Η αναγραφή για το ισχύον καθεστώς έως  την ψήφιση του νόμουίσως δημιουργήσει
ανησυχία στα στελέχ
η (με δεδομένο πως ο νέος τρόπος υπολογισμου της συνταξης θα επιφέρει μειώσεις για όσους δεν σκοπεύουν να εξαντλήσουν τα 40 έτη παραμονης στό στράτευμα ή αποστρατευθούν πρόωρα από την υπηρεσία) και επιφέρει μεγάλο αριθμό καταθέσεων αιτήσεων αποστρατειών, από στελέχη με θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα.
-Με την ανωτέρω αναφερόμενη ρύθμισ
η επανέρχεται στο προσκήνιο το επίμαχο θέμα, για την παραμονή στο στράτευμα έως και το 58ο έτος της ηλικίας των στελεχών, που θα επιφέρει και ανάλογες 

τροποποιήσεις των νόμων περί ιεραρχίας.
-Με την υφέρπουσα ειδησεολογία
 περί προθέσεων κατάθεσης νέου μισθολογίουόπου δεν θα προβλέπονται  μισθολογικές προαγωγές,θεωρείται δεδομένο πως,  ο μέσος όρος των μηνιαίων ασφαλιστικώναποδοχώνθα πέσει κατά πολύ, εις βάρος φυσικά των Στρατιωτικών,
-Για τον υπολογισμό των συνταξίμων 
αποδοχών έως σήμερα λαμβάνονταν υπόψιν ο Β.Μ. το Ε.Χ.Υ., το Επίδομα 
Ευθύνης και το Επίδομα Ειδικών Συνθηκών του τελευταίου καταληκτικού Διοικητικού και Μισθολογικού

Βαθμούπολλαπλασιαζόμενο με τα αντιστοιχούντα χιλιοστά  των ετών παραμονής (με ποσοστόαναπλήρωσης 70% και κάτω). Πλέον λαμβάνονται υπόψιντο σύνολο των μηνιαίων ασφαλιστέων αποδοχών (ο μέσος όρος τους για την ακρίβεια), που σίγουρα θα διαφέρει επι το έλασσον, επί των σημερινών ανωτέρω αναγραφομένων μεσοσταθμικών ποσών, ως μέσος όρος ασφαλιστέων αποδοχών .
-Ουσιαστικά με την ψήφιση του ανωτέρω σ/ν, θα απεμπλακούν οι αποδοχές των εν ενεργεία στελεχών των ΕΔ & ΣΑ με αυτές των αποστράτων (με ότι αυτό συνεπάγεται ....)
-Με την επαναφορά των ρυθμίσεων εν είδη τιμωρίας, σε όσους συνταξιούχους εργάζονται και δη τους αυτοπασχολούμενους (που περισσότερο ενισχύουν παρά ζημιώνουν τη Δημόσια Διοικηση, θα  οδηγηθούμε δυστυχώς, σε καθεστώτα αδήλωτης εργασίας, απώλειες ασφαλιστικών εισφορών κ.ο.κ.
 
Γ.ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου