**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Αλλάζουν όλα στις συντάξεις στελεχών ΕΔ - ΣΑ Πίνακες !

ΠΗΓΗ : staratalogia


Κλείνει σε λίγες μέρες οριστικά η πόρτα στη σύνταξη με τον παλιό τρόπο υπολογισμού για τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ. Από 1η Ιουλίου εφαρμόζεται και σε στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και Σωμάτων Ασφαλείας το νέο καθεστώς με την Εθνική και Ανταποδοτική σύνταξη.
Οι περίπου 20.000 στρατιωτικοί με θεμελιωμένο σήμερα συνταξιοδοτικό δικαίωμα (έχουν και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας, όπου αυτό απαιτείται) έχουν τελευταία ευκαιρία αποχώρησης με τις παλιές, ευνοϊκές διατάξεις μέχρι την επόμενη Πέμπτη 30 Ιουνίου.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Έθνους - Συντάξεις» κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό της ημερομηνίας αποχώρησης θα παίξει η δημοσίευση του ΦΕΚ αποστρατείας και όχι η υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησης.
Αυτό σημαίνει πως για να υπολογιστεί η σύνταξη των στελεχών ΕΔ-ΣΑ με το παλιό καθεστώς θα πρέπει να έχει υποβληθεί αίτηση συνταξιοδότησης, αλλά να έχει εκδοθεί και το ΦΕΚ αποστρατείας -γραφειοκρατική διαδικασία που διαρκεί συνήθως αρκετά- πριν από την 1η Ιουλίου. Σύμφωνα με υψηλόβαθμους Έλληνες αξιωματούχους, υπάρχουν οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες των εμπλεκόμενων υπουργείων να επισπευσθούν οι σχετικές διαδικασίες.
Ο πρόσφατος ασφαλιστικός νόμος αλλάζει τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης για όλους όσοι υποβάλουν αιτήσεις από τις 12 Μαΐου και μετά, ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου σε ΦΕΚ.
Οι μόνοι που εξαιρέθηκαν, αλλά μόνο για ενάμιση μήνα από τον γενικό αυτό κανόνα είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας.
Την 1η Ιουλίου «κλείνει» το παράθυρο που άφησε ανοικτό ο νόμος, ώστε και τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ να υπαχθούν στο νέο ενιαίο για όλους καθεστώς. Το «Έθνος - Συντάξεις» δημοσιεύει έναν αναλυτικό οδηγό για το πώς θεμελιώνουν σήμερα συνταξιοδοτικό δικαίωμα οι στρατιωτικοί, ώστε να μπορέσουν να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου στη σύνταξη:
Μέχρι το 2010 οι Ένοπλες Δυνάμεις και Σώματα Ασφαλείας χρειάζονταν 24,5 χρόνια πραγματικής ασφαλιστικής υπηρεσίας (συνυπολογιζομένης μόνο της στρατιωτικής θητείας για όσους έχουν και χρόνο ασφάλισης στον ιδιωτικό τομέα) για να θεμελιώσουν δικαίωμα και να ανοίξουν την πόρτα της εξόδου χωρίς όριο ηλικίας.
Αυτό σημαίνει πως όσοι είχαν αυτό τον χρόνο ασφάλισης μέχρι 31/12/2010 έχουν και σήμερα θεμελιωμένο δικαίωμα, ώστε να φύγουν χωρίς όριο ηλικίας. Μετά το 2010 το γενικό αυτό όριο αυξάνεται σταδιακά κατά 1,5 έτος τον χρόνο ως εξής:
Όσοι συμπλήρωσαν 24,5 χρόνια ασφάλισης το 2011 μπορούν να βγουν με 26 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας.
Όσοι συμπλήρωσαν 24,5 χρόνια ασφάλισης το 2012 μπορούν να βγουν με 27,5 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας.
Όσοι συμπλήρωσαν 24,5 χρόνια ασφάλισης το 2013 μπορούν να βγουν με 29 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας.
Όσοι συμπλήρωσαν 24,5 χρόνια ασφάλισης το 2014 μπορούν να βγουν με 30,5 χρόνια χωρίς όριο ηλικίας.
Για όσους δεν έχουν θεμελιώσει μέχρι 31/12/2014 με 24,5 χρόνια, η πόρτα στη σύνταξη ανοίγει από 1/1/2015 και εξής μόνο με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας ή με 40 χρόνια συντάξιμης υπηρεσίας (δηλαδή κατ’ ελάχιστο 32 χρόνια πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας).
Όσοι στρατιωτικοί - αστυνομικοί διαθέτουν εξάμηνα πτητικής υπηρεσίας (πιλότοι Π.Α., ιπτάμενοι ΣΞ, αστυνομίας κ.λπ.) θεμελίωναν μέχρι το 2010 συνταξιοδοτικό δικαίωμα με 18 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας, αρκεί να είχαν τόσα πτητικά εξάμηνα (τα οποία μετρούν ως διπλός συντάξιμος χρόνος), ώστε να φθάνουν τα 24,5 χρόνια ασφαλιστικού βίου. Από το 2010 και μετά ισχύει η εξής μεταβατική περίοδος για την Προσμέτρηση των πτητικών:
Όσοι συμπληρώνουν 18ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2011 χρειάζονται 19,5 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας (ώστε μετρήσουν τα πτητικά).
Όσοι συμπληρώνουν 18ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2012 χρειάζονται 21 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας.
Όσοι συμπληρώνουν 18ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2013 χρειάζονται 22,5 έτη πραγματικής υπηρεσίας.
Όσοι συμπληρώνουν τη 18ετία το 2014 χρειάζονται 24 έτη πραγματικής υπηρεσίας.
Όσοι συμπληρώνουν 18ετία από το 2015 χρειάζονται 25 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας.
Την ίδια στιγμή, οι στρατιωτικοί - αστυνομικοί που υπηρετούν σε ειδικές δυνάμεις και μονάδες όπως ΕΚΑΜ, αλεξιπτωτιστές, υποβρύχιοι καταστροφείς, εκκαθάριση ναρκοπεδίων κ.λπ. έβγαιναν μέχρι το 2010 με 20 χρόνια πλήρη στρατιωτική υπηρεσία και 24,5 συντάξιμη. Από το 2010 και μετά ισχύει η εξής μεταβατική περίοδος για την προσμέτρηση των κρίσιμων εξαμήνων ως διπλάσιος χρόνος:
Όσοι συμπληρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2011 χρειάζονται ένα επιπλέον χρόνο δηλαδή 21 έτη πραγματικής υπηρεσίας.
Όσοι συμπληρώνουν 20ετή πλήρη υπηρεσία το 2012 χρειάζονται 22 χρόνια πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας.
Όσοι συμπληρώνουν την 20ετία το 2013 χρειάζονται 23 χρόνια πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας.
Όσοι συμπληρώνουν 20ετή πλήρη στρατιωτική υπηρεσία το 2014 χρειάζονται 24ετία πραγματικής υπηρεσίας.
Όσοι συμπληρώνουν 20ετία από το 2015 και μετά χρειάζονται 25ετια πραγματικής υπηρεσίας.
Ποιοι και πόσο χάνουν από τις αλλαγές
ΤΡΙΕΤΕΣ ΠΛΕΓΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2016-2018
Σημαντικές απώλειες, που στο μεικτό ποσό φτάνουν μέχρι και στο 40%, ενώ στο καθαρό κυμαίνονται για αρκετές κατηγορίες κοντά στο 20%, έρχονται με τις νέες συντάξεις των στελεχών ΕΔ-ΣΑ. «Ορόσημο» για τις αλλαγές είναι η 1η Ιουλίου, καθώς από τότε ισχύει πλέον και για τους στρατιωτικούς -για όσους δεν εξασφαλίσουν ΦΕΚ αποστρατείας μέχρι την 1η Ιουλίου- ο νέος τρόπος υπολογισμού. Ο νόμος θεσμοθετεί τριετές πλέγμα προστασίας (όπως για όλους τους υπόλοιπους ασφαλισμένους) για όσους αποχωρήσουν την περίοδο 2016-18 μετριάζονταν τις απώλειες στο 10% - 15% για φέτος. Οι πιο μεγάλοι χαμένοι είναι όσοι θα αποχωρήσουν σε μεγάλους βαθμούς, με υψηλές αποδοχές. Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, οι μεικτές συντάξεις ακόμη και γι’ αυτούς που θα φύγουν με αποδοχές στα 1.800 ευρώ και 35ετίες δεν θα υπερβαίνουν τα 1.200 ευρώ. Σημαντικό ρόλο στην ελεύθερη πτώση των νέων στρατιωτικών συντάξεων παίζει η αλλαγή της βάσης υπολογισμού. Σήμερα λαμβάνονται κυρίως υπόψη ο μισθός και τα επιδόματα (ΕΧΥ, Επίδομα Ευθύνης και Επίδομα Ειδικών Συνθηκών) του τελευταίου καταληκτικού διοικητικού και μισθολογικού βαθμού με ποσοστό αναπλήρωσης κοντά στο 70%.
Οι ασφαλιστέες αποδοχές
Με το νέο σχέδιο νόμου θα λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των ασφαλιστέων αποδοχών από το 2002 και μετά, με αποτέλεσμα να απομειώνεται η βάση υπολογισμού. Σε αυτό το ποσό θα εφαρμόζονται τα νέα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης. «Η εξομοίωση του ασφαλιστικού καθεστώτος των στρατιωτικών με αυτό των δημοσίων υπαλλήλων, των μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων του ιδιωτικού τομέα δεν επιφέρει και τις αντίστοιχες ευνοϊκές ρυθμίσεις των άλλων καθεστώτων, όπως είναι η αναγνώριση πλασματικού χρόνου ανατροφής παιδιών, σπουδών (εκτός κι αν αυτές είναι προϋπόθεση εισαγωγής στις Ένοπλες Δυνάμεις) ή τα βαρέα και ανθυγιεινά του ιδιωτικού τομέα» παρατηρεί ο Γιάννης Αντωνιάδης, οικονομολόγος, εργατολόγος, απόστρατος αξιωματικός ΠΝ. Επίσης καταργείται η χορήγηση οικογενειακής παροχής. Στο εξής τα στελέχη ΕΔ-ΣΑ θα δικαιούνται μόνο το ενιαίο επίδομα τέκνων και το ειδικό επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων κατά περίπτωση. Παράθυρο για την αναγνώριση των πλασματικών ετών με το παλαιό μικρότερο κόστος θα υπάρχει ανοικτό μέχρι και 31/12/2016. Δηλαδή οι στρατιωτικοί που θα υποβάλουν αίτημα για εξαγορά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 θα δουν το κόστος αυτής να υπολογίζεται στο 6,67% επί των συντάξιμων αποδοχών τους και όχι στο 20%, όπως θα ισχύει στον ΕΦΚΑ από την 1η Ιανουαρίου 2017.

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ:



ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:

• Όλοι οι ανωτέρω υπολογισμοί έγιναν για παντρεμένους χωρίς παιδιά
• Έχουν προστεθεί τα 5 έτη μονάδων εκστρατείας (+5) για τα οποία ο νέος νόμος απαιτεί μεγαλύτερες εισφορές αναγνώρισης
• Τα ποσά αφορούν και τους αντίστοιχους βαθμούς σε Αεροπορία και Ναυτικό

Επεξεργασία: Γιάννης Αντωνιάδης, εργατολόγος, οικονομολόγος

(ΕΘΝΟΣ 23/06/2016 – ΓΙΑΝΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ)

__________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου