**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Προϋπολογισμός ΥΠΕΘΑ 2017: Συρρίκνωση ακόμα και στην στολή του φαντάρου !

ΠΗΓΗ : onalet


18.11.2016 | 07:01
 «Verba volant, scripta manent», για να χρησιμοποιήσω μια λατινική φράση απο αυτές που τόσο αρέσουν στην κυβέρνηση.

Και επειδή τα κυβερνητικά λόγια για καλύτερες ημέρες, αξιοπρέπεια κτλ έχουν γίνει «κουρελόχαρτο» εδώ και καιρό ας δούμε, και ας νιώσουμε δυστυχώς θλίψη, τι φέρνει στην Εθνική Άμυνα το 2017 μέσα απο επίσημο έγγραφο του ΥΠΕΘΑ που περιγράφει την κατεύθυνση που έχει δώσει η πολιτική ηγεσία και η κυβέρνηση για τον χώρο της Άμυνας. Και να σημειωθεί πως μιλάμε για το «ανθρώπινο» κομμάτι του προϋπολογισμού και όχι το εξοπλιστικό.

Ανάμεσα σε άλλα, μεταξύ των οποίων και κάποια σωστά (πχ η τακτοποίηση των υπαρχουσών οφειλών του ΕΟΠΥΥ) τα οποία όμως η ζωή έχει δείξει πως είναι σχεδόν αδύνατα τα γίνουν, (όχι με ευθύνη των ΕΔ αλλά με ευθύνη του χαώδους και αναποτελεσματικού δημοσίου, άσχετα αν στο τέλος την ζημιά την υφίστανται οι ΕΔ) αναφέρεται για παράδειγμα:ε. Αποφυγή δημιουργίας νέων δομών (Μονάδων-Υπηρεσιών) που συνεπάγονται κόστος και συνεχής προσπάθεια αναδιοργάνωσης – αναδιάταξης των ΕΔ με σύσταση δομών μικρότερων, πιο ευέλικτων και με μεγαλύτερη ισχύ πυρός.

Προφανώς αυτές οι μικρότερες δομές συνεπάγονται και λιγότερο προσωπικό. Το πώς θα γίνει αυτό είναι ακόμα άγνωστο αλλά όλοι μπορούμε να σκεφτούμε μερικούς τρόπους και σίγουρα κάτι έχουν σκεφτεί στον ΣΥΡΙΖΑ που πάντα ήθελαν να συρρικνώσουν τις ΕΔ μιλώντας για «μικρότερου σχήματος και υποδομών και μικρότερου κόστους» ΕΔ.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται: ιθ. Εξέταση της αναδιοργάνωσης Μονάδων, στις οποίες έχουν εγκατασταθεί τα οπλικά συστήματα (RADAR,AIRC2, Κ/Β,SHORADS), στην κατεύθυνση της σύμπτυξης των δραστηριοτήτων υποστήριξης, του περιορισμού του προσωπικού και της βελτιστοποίησης του τρόπου παροχής των αντίστοιχων υπηρεσιών.

«Τσούξιμο» στην τσέπη των Στρατιωτικών που ακόμα περιμένουν την εφαρμογή του …ΣτΕ …αναμένεται να φέρουν και οι (έστω…«κοινωνικοποιημένες») ιδιωτικοποιήσεις που είναι βέβαιο πως θα έχουν κόστος στην καθημερινότητα του προσωπικού, μιλάω για το σημείο που αναφέρει:στ.Σταδιακή διάθεση των οικονομικών δραστηριοτήτων των Στρατιωτικών Εκμεταλλεύσεων εξυπηρέτησης προσωπικού των ΕΔ σε εξωτερικούς φορείς, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας του Ν.4430/16, προκειμένου να εξοικονομηθούν προσωπικό και μέσα, προς ενίσχυση της επιχειρησιακής ετοιμότητας, με απώτερο στόχο τη περιστολή της ανεργίας.

Όσο για το αν έτσι καταπολεμά κανείς την ανεργία…και για το αν είναι δουλειά του Στρατού να παριστάνει τον ΟΑΕΔ ας το απαντήσει ο καθένας μόνος του. Ειδικά όταν ταυτόχρονα κόβεται το εποχικό προσωπικό αφού στο ίδιο χαρτί αναφέρεται:κα. Μείωση προσλήψεων εποχικού προσωπικού.

Ένα άλλο σημείο, τελείως ενδεικτικά, είναι το σημείο :η. Υλοποίηση νέου σχεδίου μεταθέσεων του στρατιωτικού προσωπικού, με κοινωνικοοικονομικά κριτήρια, προς εξοικονόμηση εξόδων μετακίνησης και εγκατάστασης. Παράλληλα εξετάζεται η περιστολή των εθνικών θέσεων σε πρεσβείες και άλλους διεθνείς οργανισμούς (ΝΑΤΟ, ΕΕ), καθώς και των μεταπτυχιακών σπουδών στο εξωτερικό, προς εξορθολογισμό αυτών.

Να μειώσουμε λοιπόν την παρουσία μας….Άρα και την επιρροή μας ! Ελεύθερο λοιπόν το «γήπεδο» στους «γείτονες» για να πείσουν αυτοί για τις θέσεις τους. Να κοπούν και τα μεταπτυχιακά στο εξωτερικό που φυσικά δεν γίνονται μόνο για το «χαρτί» αλλά για να υπάρξει συγκέντρωση πολύτιμων εμπειριών, δημιουργία επαφών, κτλ…«Φυσικά» υπάρχουν και αλλού αντικίνητρα στην βελτίωση του προσωπικού (πχ:ιε.Εξέταση μείωσης των αποζημιώσεων που καταβάλλονται για την πληρωμή απόκτησης τίτλων πτυχίων ξένων γλωσσών των στελεχών). Όσο για τις μεταθέσεις με «κοινωνικοοικονομικά κριτήρια»….Δηλαδή; Πάνω απο τα επιχειρησιακά; Ισοδύναμα με τα επιχειρησιακά; Άγνωστο.

Σε άλλο σημείο αναφέρεται:ιβ.Περαιτέρω βελτίωση της κάλυψης των αναγκών των Ενόπλων Δυνάμεων με ιδία μέσα, μέσω της βέλτιστης αξιοποίησης των Στρατιωτικών Εργοστασίων και του εξειδικευμένου στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού (σε τομείς όπως η συντήρηση οχημάτων, αρμάτων, ιπταμένων μέσων, οπλικών συστημάτων, η προμήθεια ειδών ένδυσης – υπόδησης , η παρασκευή φαρμάκων, προμήθεια αζώτου, αεροπορικών βιομηχανικών αερίων, χαρτών κ.λπ.), καθώς επίσης και της μη αμυντικής εγχώριας βιομηχανίας (υλικά διττής χρήσης, γενικό αναλώσιμο υλικό και ανταλλακτικά κλπ), παρέχοντας κίνητρα και προϋποθέσεις, για την εν λόγω συνεργασία, με βάση το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Ας υποθέσουμε (με μπόλικη φαντασία) πως όλα αυτά γίνονται…Έχει προβληματιστεί η κυβέρνηση και κυρίως το οικονομικό Επιτελείο για το τι ρισκάρει μέσω αυτής της βραχυπρόθεσμα θετικής κίνησης; Τι σημαίνει για την Εθνική Οικονομία το να γλιτώσεις λίγα λεφτά προκαλώντας ζημιά στην ιδιωτική οικονομία, καταστρέφοντας τον κύκλο της παραγωγής; Και αν τελικά μεσο-μακροπρόθεσμα η Εθνική Οικονομία κερδίζει ή χάνει;

Τι να πεί κανείς για το «κόψιμο» ακόμα και στα είδη ένδυσης των οπλιτών και μάλιστα απο μια κυβέρνηση που ως αντιπολίτευση τις άρεσε να σχολιάζει τέτοια θέματα ακόμα και όταν δεν υπήρχαν; Λέει λοιπόν: ιγ.Περιορισμός των χορηγούμενων ειδών ένδυσης και υπόδησης σε μαθητές Παραγωγικών Σχολών και οπλίτες, μέσω αναθεώρησης των υφιστάμενων κλιμακίων χορήγησης και επανεξέταση του νομικού πλαισίου περί κατάταξης νεοσυλλέκτων οπλιτών, έτσι ώστε οι ΕΣΣΟ να είναι ισάριθμες προκειμένου να δύναται να μειωθεί ο αριθμός των λειτουργούντων ΚΕΝ.

Κόψιμο έρχεται ακόμα και σε όσους δικαιώθηκαν απο την Δικαιοσύνη! Αφού αναφέρεται:ιδ. Επανεξέταση ισχύοντος καθεστώτος αποστρατειών, ώστε να προκύψουν τρόποι μείωσης της σχετιζόμενης αποζημίωσης των διοικητικά αποκατασταθέντων.

Λίγο πριν το τέλος ας σταθώ στα στοιχεία του ίδιου του ΥΠΕΘΑ που (απίστευτο;) μιλάει μόνο του για τα πρόβληματα που ΗΔΗ έχει: τη περίοδο 2009-2016, ήτοι συνολική μείωση περί τα 3.392,75 εκατ. € (ποσοστό 52,02%) ,γεγονός που δυσχεραίνει την ομαλή και έγκαιρη ανταπόκριση των ΕΔ στο διαρκώς αυξανόμενο κοινωνικό και επιχειρησιακό τους έργο, και σε αυξανόμενο περιβάλλον αστάθειας της ευρύτερης Ν.Α. Μεσογείου. 5. Προς επίτευξη δημοσιονομικού οφέλους,το ΥΠΕΘΑ εισηγήθηκε με το (β) σχετικό την κατάρτιση του Π/Υ του, έτους 2017, ο οποίος ανέρχεται στο ποσό των 3.030 εκατ. € (μειωμένος κατά 100,40 εκατ. € από το έτος 2016).

Τέλος επειδή ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε στην συνάντηση με τον Μπάρακ Ομπάμα την (λατινική επίσης) φράση pacta sunt servanda η οποία πάντως σημαίνει πως οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, ας ρωτήσω, ποια ακριβώς ήταν η συμφωνία της πολιτείας με έκαστο Στέλεχος των ΕΔ όταν πρίν πχ 10 ή 12 ή 16 χρόνια εντάσσονταν στο Στράτευμα; Τι του ζήτησε (και σιωπηρά) πλέον των ρητώς συμφωνηθέντων, τι του υποσχέθηκε (και σιωπηρά) και τι του πρόσφερε; Ποιό ήταν το αντιστάθμισμα ας πούμε στις απλήρωτες υπερωρίες;

Επίσης τι υποσχέθηκε η πολιτεία, το κράτος, σε έκαστο πολίτη ώς αντιστάθμισμα στην δαπανηρή (είναι η αλήθεια) και συστηματική επένδυση που έκανε μέσω τις φορολογίας για τις ΕΔ; Σίγουρα όχι αυτό που ζούμε.

Θα μπορούσε βέβαια η απάντηση να είναι πως λόγω κρίσης τα πραγματα άλλαξαν για όλους…Αλλά δεν είναι έτσι. Τα πράγματα άλλαξαν για όσους δεν μπορούσαν να πάνε κόντρα, τον ιδιωτικό τομέα και τα κομμάτια του κράτους που δεν είχαν φωνή και δεν μπορούσαν να αντιδράσουν, για τους υπόλοιπους, συμπεριλαμβανομένης της τάξης των πολιτικών τα πράγματα ίσως και να καλυτέρευσαν αφού ακόμα και η μικρή ονομαστική απώλεια αποδοχών και προνομίων που ίσως να είχαν αντισταθμίστηκε απο την κατακρήμνηση τιμών και αξιών. Δηλαδή (αυτοί)τελικά ζουν καλύτερα…. Και αν πιστέψουμε το κυβερνητικό παραμύθι περί ανάπτυξης ως αληθές, όχι μόνο ζουν καλύτερα αλλά επιλέγουν (γιατί άραγε αφου δεν το επιβάλλουν οι αριθμοί πλέον;) και ποιοί θα εξακολουθήσουν να ζούν άσχημα.


Πηγή: kostasattias.wordpress.com











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου