**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2017

Νόμος Κατρούγκαλου : Πως επηρεάζει τους Απόστρατους !

ΠΗΓΗ : staratalogia

του Tαξιάρχου ε.α. Βασίλη Νικολόπουλου, Πρόεδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών

Με τον Ν.4387/2016, για ασφαλιστική μεταρρύθμιση, από 1/1/2017 εντάσσονται όλο το εργατικό δυναμικό της χώρας (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) και όλοι οι συνταξιούχοι (πλην ελάχιστων περιπτώσεων) στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), παρά τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας ένταξης του Δημοσίου στον ΕΦΚΑ.

Συνοπτικά και απλοποιημένα, παρατίθενται βασικά σημεία του Νόμου:

 Μετά τον υπολογισμό της σύνταξης του αποστρατευόμενου, αποδεσμεύεται η σχέση μισθού των εν ενεργεία (ε.ε.) και σύνταξης αποστράτου. Αυτό σημαίνει ότι είτε αυξάνονται οι βασικοί μισθοί των ε.ε. είτε μειώνονται. Με το άρθρο 14, προβλέπεται μόνο(!) αύξηση της σύνταξης, με βάση συντελεστή που διαμορφώνεται κατά 50% από τη μεταβολή ΑΕΠ και κατά 50% από μεταβολή Δείκτη Τιμών Καταναλωτή προηγούμενου έτους.

 Προσωπική διαφορά. Στο αρχικό σχέδιο νόμου είχε προβλεφθεί η εφαρμογή της «προσωπικής διαφοράς» με την ενεργοποίηση του ΕΦΚΑ. Σε συνάντηση με τον πρώην υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο, η ΠΟΣ πρότεινε να παραμείνει ο τρόπος υπολογισμού ως έχει, διότι ο επαναπροσδιορισμός θα επέφερε σημαντικές παράπλευρες απώλειες σε δύο τομείς (ΕΟΠΥΥ και ΑΚΑΓΕ). Αυτό προφανώς βάρυνε υπέρ τού να διατηρηθεί ο τρόπος υπολογισμού των καταβαλλόμενων συντάξεων, χωρίς προσωπική διαφορά, μέχρι την 1η/1/2019.

 Έως 30/9/2017 θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επαναϋπολογισμού και αναπροσαρμογής των κυρίων συντάξεων, ενώ η αναπροσαρμοσμένη σύνταξη και η προκύπτουσα προσωπική διαφορά θα πρέπει να έχουν αποτυπωθεί στο πληροφοριακό σύστημα έως τις 1/1/2018. Μέχρι τις 31/12/2018 οι κύριες συντάξεις συνεχίζουν να καταβάλλονται στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί, σύμφωνα με τις ισχύουσες κατά τις 12/5/2016 διατάξεις.

 Μετά την αναπροσαρμογή της κύριας σύνταξης, συγκρίνεται το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης, με βάση το προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο, με το ποσό της καταβαλλόμενης, με βάση τις διατάξεις του Ν. 4387/2016. Η διαφορά που προκύπτει αποτελεί την προσωπική διαφορά του συνταξιούχου. Εάν το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης είναι μεγαλύτερο του ποσού που θα προκύψει κατά το στάδιο της αναπροσαρμογής, το επιπλέον ποσό εξακολουθεί να καταβάλλεται στον δικαιούχο ως προσωπική διαφορά και μετά την 1η/1/2019. Εάν είναι μικρότερο, τότε το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης προσαυξάνεται κατά το ένα πέμπτο της διαφοράς, σταδιακά και ισόποσα, εντός πέντε ετών (από την 1η/1/2019). Επισημαίνεται ότι η προσωπική διαφορά ισχύει για τους νέους συνταξιούχους.

 Για υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης υπολογίζεται το σύνολο των συντάξιμων ετών.

 Ο υπολογισμός της κράτησης υπέρ υγειονομικής περίθαλψης διενεργείται σε ποσοστό 6% επί του καταβαλλομένου ποσού των συντάξεων και όχι επί του ακαθαρίστου ποσού που ήταν μέχρι τις 30/6/2016. Μέχρι και τη σύνταξη του Σεπτεμβρίου 2016 ο υπολογισμός γινόταν με λάθος τρόπο. Με παρέμβαση της ΠΟΣ, διορθώθηκε το λάθος από Οκτώβριο 2016 (οπότε εμφανίσθηκε μικρή αύξηση στις συντάξεις), ενώ ζητήθηκε από την ΠΟΣ η απόδοση των αναδρομικών 3 μηνών (Ιουλ.-Σεπτ. 2016). Πράγματι, με τη σύνταξη Ιανουαρίου 2017, περιελήφθησαν τα αναδρομικά των 3 μηνών. Παραμένει, βέβαια, η απαίτηση αποκατάστασης του υπολογισμού της κράτησης, από Οκτώβριο 2013 έως Ιούνιο 2016.

(ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ 30/12/2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου