**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Τετάρτη 24 Μαΐου 2017

Πως υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη; Αφορά και αποστράτους (ΟΛΗ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΕΦΚΑ) !

ΠΗΓΗ : staratalogia


Ο ΕΦΚΑ εξέδωσε χθες (22-05-2017) εγκύκλιο σχετικά με τον υπολογισμό της Εθνικής Σύνταξης, καθώς και όλες τις λεπτομέρειες για την ανταποδοτική σύνταξη. Αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο από τις νέες ρυθμίσεις του νέου υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης είναι οι υψηλόμισθοι εργαζόμενοι με περισσότερα από 30 έτη ασφάλισης.

Σημειώνεται πως  ακόμη και με 40 έτη ασφάλισης το συνολικό ποσοστό αναπλήρωσης της σύνταξης είναι το 46,8% του συντάξιμου μισθού, όταν με τον προηγούμενο νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (ν.3863/2010) το αντίστοιχο ποσοστό ανταποδοτικής σύνταξης με 40 έτη ασφάλισης έφθανε στο 60%.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος:

Η αποδοτική  σύνταξη αποτελεί το δεύτερο τμήμα του αθροίσματος της κύριας σύνταξης όλων των κατηγοριών (εξ ιδίου δικαιώματος, ανικανότητας, εκ μεταβιβάσεως).

Καθορίζεται από:

• τις συντάξιμες αποδοχές/εισόδημα, επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές

• το χρόνο ασφάλισης

• τα ετήσια ποσοστά αναπλήρωσης επί των συντάξιμων αποδοχών

γ) Καταβάλλεται μαζί με την εθνική σύνταξη κάθε μήνα

δ) Η χορήγησή της τελεί υπό την εγγύηση του ελληνικού κράτους

Δικαιούχοι είναι οι:

α) υπάλληλοι-λειτουργοί του Δημοσίου και στρατιωτικοί

β) ασφαλισμένοι κύριας ασφάλισης του ιδιωτικού τομέα (μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοπασχολούμενοι του Κλάδου Κύριας Ασφάλισης Αγροτών του ΟΓΑ) οι οποίοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης σύμφωνα με τις οικείες διατάξεις, δηλαδή έχουν συμπληρώσει τον κατά περίπτωση οριζόμενο από τη νομοθεσία χρόνο ασφάλισης και την αντίστοιχη ηλικία συνταξιοδότησης.

Υπενθυμίζεται ότι τα πρόσωπα που συνταξιοδοτούνται με το νέο τρόπο υπολογισμού της σύνταξης καθορίζονται στο άρθρο 94 του Ν. 4387/2016 (εγκύκλιος 20/16 τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) και είναι οι ασφαλισμένοι που έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης είτε πριν από την 13.5.2016 είτε από την ημερομηνία αυτή και μετά, των οποίων η σύνταξη αρχίζει να καταβάλλεται από την ημερομηνία αυτή και μετά.

Δείτε εδώ αναλυτικά την εγκύκλιο:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου