**** Σας ευχαριστούμε για την επίσκεψή σας στην ιστοσελίδα μας. Σας περιμένουμε και στα γραφεία μας, στο Παράρτημά μας στην Πλατεία Ελευθερίας (είσοδος: πεζόδρομος, Κανάρη 2) στην Κατερίνη ****

Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

Συντάξεις στρατιωτικών: Η ΠΟΕΣ ζητά αύξηση των ορίων ηλικίας!

ΠΗΓΗ : armynow

Συντάξεις στρατιωτικών: Σάλος έχει προκληθεί από την δημοσιοποίηση εγγράφου της ΠΟΕΣ προς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με το οποίο ζητάει την αύξηση των ορίων ηλικίας!


Γράφει ο Μελετιάδης Kωνσταντίνος Λοχαγός (ΦΠΖ) ε.α.
Επίτιμο Μέλος Ε.Σ.Πε.Κ.Μ.
Τις τελευταίες μέρες δημοσιεύτηκε έγγραφο της Π.Ο.Ε.Σ. προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου προτείνει την αύξηση των ορίων ηλικίας των Υπαξιωματικών από τα 50 στα 60 και των Ανθυπασπιστών από τα 54, επίσης στα 60 έτη.
Το σκεπτικό της πρότασης βασίζεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 20 του Νόμου 3865/2010, ο οποίος αφορά αλλαγές του συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά και των άρθρων 38 και 39 του ΝΔ 445/74, «Περί Ιεραρχίας και προαγωγών Ανθυπασπιστών και Μονίμων και Εθελοντών Οπλιτών των Ενόπλων δυνάμεων».
Η ΠΟΕΣ ζητά την τροποποίηση του άρθρου 39 ώστε οι Υπαξιωματικοί να μην μπορούν να αποστρατευτούν στα 50,ούτε οι Ανθυπασπιστές στα 54,παρά μόνο εάν γίνουν 60 χρονών, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει νωρίτερα τα 40 συντάξιμα έτη.

Για παράδειγμα, ένας ΕΠΟΠ που μπήκε στο στράτευμα σε ηλικία 25 ετών αποστρατευόταν στα 50 του, με 25 χρόνια υπηρεσίας. Με την πρόταση της ΠΟΕΣ, εάν εφαρμοσθεί, θα αποστρατεύεται στα 60 του(!!!), με 35 χρόνια υπηρεσίας.
Άλλο παράδειγμα: ΕΠΟΠ που κατατάχθηκε σε ηλικία 20 ετών, ενώ θα έφευγε στα 50 του με 30 χρόνια υπηρεσίας, με την πρόταση της ΠΟΕΣ, εφόσον δεν πληρώσει τις εισφορές για τα 5 χρόνια εκστρατείας, θα αποστρατευτεί 60 χρονών(!!!),με 40 έτη υπηρεσίας.
Το επιχείρημα της ΠΟΕΣ είναι ότι με τα ισχύοντα όρια ηλικίας οι συνάδελφοι δεν θα πάρουν άμεσα σύνταξη, αλλά με την συμπλήρωση των 35 ετών από την ημερομηνία εισόδου τους στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Μέγα λάθος όμως για τους συναδέλφους που κατατάχθηκαν στον στρατό ή ασφαλίσθηκαν πρώτη φορά σε άλλη εργασία, πριν τον Ιούλιο του 1990,αλλά και για όσους θεμελίωσαν σύνταξη με διάφορους άλλους τρόπους στα 25 έτη ή νωρίτερα,(π.χ.τρίτεκνοι,πολύτεκνοι κ.λ.π.),τους αφαιρεί την δυνατότητα να αποστρατευτούν με ευθύνη της υπηρεσίας.
 Εάν θέλουν να αποχωρήσουν νωρίτερα, θα είναι αναγκασμένοι, σύμφωνα με την πρόταση της ΠΟΕΣ, να το κάνουν πλέον μόνο με αίτηση αποστρατείας, με ότι αυτό συνεπάγεται στην λήψη της σύνταξης, αλλά και σε ότι άλλο προκύψει μελλοντικά. (Κρατήσεις για τους κάτω των 55 κ.λ.π).
Η πρόταση λοιπόν απαξιώνει τους «παλαιούς συναδέλφους».Για να δούμε όμως τι συμβαίνει με τους νεότερους.
Η ΠΟΕΣ επικαλείται την παράγραφο 5 του άρθρου 20 του Νόμου 3865/2010 σύμφωνα με την οποία τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που δεν έχουν συμπληρώσει 24 ½ έτη υπηρεσίας ή δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, μέχρι τις 31/12/2014, και απομακρύνονται αυτεπαγγέλτως, εκτός των περιπτώσεων επιβολής καταστατικής ποινής που συνεπάγεται απώλεια του δικαιώματος καταβολής σύνταξης, η σύνταξη καταβάλλεται με τη συμπλήρωση του χρόνου που αντιστοιχεί στα τριάντα πέντε (35) έτη πραγματικής υπηρεσίας ή με τη συμπλήρωση του εξηκοστού (60ού) έτους της ηλικίας.
Σύμφωνα με την παραπάνω παράγραφο οι «νεότεροι ασφαλισμένοι» δεν δικαιούνται σύνταξη εάν η υπηρεσία τους αποστρατεύσει για λόγους υγείας.
Φυσικά αυτό δεν ισχύει, καθώς υπάρχουν άλλοι νόμοι και διατάγματα που φροντίζουν για όσους έχουν παρόμοια προβλήματα.
Επίσης οι Ανώτεροι και Ανώτατοι Αξιωματικοί προερχόμενοι από ΑΣΕΙ,(Σχολή Ευελπίδων,Ικάρων,Ναυτικών Δοκίμων), στην πλειοψηφία τους αποστρατεύονται με ευθύνη της υπηρεσίας πριν την συμπλήρωση 35 ετών.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της ΠΟΕΣ λοιπόν, ο Συνταγματάρχης που αποστρατεύεται στα 31 έτη υπηρεσίας και είναι 49 χρονών, θα πάρει σύνταξη την ημερομηνία που θα συμπληρώσει τα 35 χρόνια υπηρεσίας!! Δηλαδή μετά από 4 χρόνια!
Ο Ταξίαρχος που κρίνεται και αποστρατεύεται στα 33 έτη υπηρεσίας δεν θα παίρνει σύνταξη για δύο χρόνια!!Ποια θα είναι η πρόταση της ΠΟΕΣ για τον συγκεκριμένο; Να τον βάλει η υπηρεσία σε παράλληλη επετηρίδα;
Επίσης η λέξη απομάκρυνση της παραγράφου 5 του άρθρου 20 του Νόμου 3865/2010,παραπέμπει σε αρνητικές προθέσεις της υπηρεσίας απέναντι στο στέλεχος για σοβαρούς λόγους, (π.χ.χαμηλή βαθμολογία).
Από πού λοιπόν πηγάζει η βεβαιότητα της ΠΟΕΣ ότι οι Υπαξιωματικοί και οι Ανθυπασπιστές που τους πιάνει το όριο ηλικίας 50 και 54 αντίστοιχα δεν δικαιούνται άμεσα σύνταξης; Ποιον ρώτησαν; Σε ποιον απευθύνθηκαν;
Και αφού είναι τόσο βέβαιοι για το τι προβλέπεται, με ποιο σκεπτικό προτείνουν την αύξηση του ορίου ηλικίας κατά δέκα έτη(!!!) για τους Υπαξιωματικούς και έξι για τους Ανθυπασπιστές;
Έχουν λάβει υπ’ όψιν τους τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ασκεί τα καθήκοντα του ένας Υπαξιωματικός, αλλά και το αξιόμαχο των μονάδων όπου σε λίγα χρόνια ο μέσος όρος ηλικίας των μονίμων στελεχών, οι οποίοι αποτελούν την πλειοψηφία του προσωπικού, θα είναι τα 50 έτη;
Ποιόν ρώτησαν; Ρώτησαν την Ηγεσία; Ρώτησαν τους συναδέλφους;
Πιστεύουν ότι η πρόταση τους αντιπροσωπεύει τις απόψεις της πλειοψηφίας του προσωπικού; Γιατί αυτή είναι η αποστολή των Στρατιωτικών Ενώσεων. Να προβάλουν τα αιτήματα που απασχολούν τους συναδέλφους και να προτείνουν στην πολιτική και στρατιωτική ηγεσία εφικτές λύσεις, χρησιμοποιώντας πάντα επιχειρήματα.
Η συγκεκριμένη πρόταση όμως της ΠΟΕΣ, όχι μόνο δεν λύνει το πρόβλημα, (εάν υπάρχει), αλλά χαντακώνει τους συναδέλφους και την υπηρεσία.
Η πρόταση πρέπει να στηρίζεται στο δεδομένο ότι οι συνάδελφοι συνταξιοδοτούνται άμεσα μετά τα 50 (Υπαξιωματικοί) ή 54(Ανθυπασπιστές) και να ζητείται η δυνατότητα παραμονής για όσους το επιθυμούν.
Όσοι παραμείνουν, να έχουν δυνατότητα αποχώρησης και συνταξιοδότησης ανά πάσα στιγμή σε περίπτωση που αλλάξουν γνώμη.
Έτσι ικανοποιούνται όλοι οι συνάδελφοι. Και αυτοί που θέλουν να παραμείνουν, αλλά και όσοι κρίνουν ότι θέλουν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα, έστω με μικρότερη σύνταξη.
Επιπλέον διατηρείται σχετικά χαμηλότερος ο μέσος όρος ηλικίας των υπηρετούντων και ικανοποιούνται ταυτόχρονα οι απαιτήσεις της τρόικας που κατά καιρούς ζητά με αφέλεια την μείωση των αμυντικών δαπανών της χώρας.
Αντί λοιπόν να γίνει μια πρόταση σε αυτό το ύφος, με τα προαναφερόμενα χαρακτηριστικά, η ΠΟΕΣ έχει προκαταβάλει ότι η πολιτεία αποφάσισε να πετάξει τους συναδέλφους στον δρόμο σαν τα σκυλιά, χωρίς σύνταξη.
Θεωρεί δεδομένο ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αδιαφορεί για το προσωπικό του και βλέπει τους Ανθυπασπιστές και τους Υπαξιωματικούς ως «παιδιά ενός κατώτερο θεού».
Θεωρεί δεδομένο ότι η δικαιοσύνη θα δεχτεί την απόλυση, γιατί περί αυτού πρόκειται, μόνιμου προσωπικού από το δημόσιο.
Όμως δεν παίρνει η ΠΟΕΣ τις πολιτικές αποφάσεις. Δεν ψηφίζει η ΠΟΕΣ τους νόμους. Δεν δικάζει. Δεν έχει εκτελεστική, νομοθετική ή δικαστική εξουσία.
Οι κυβερνώντες αποφασίζουν, οι οποίοι είναι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του Ελληνικού λαού.
Δημόσια τουλάχιστον, δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι υπάρχει πρόθεση να αποστρατεύονται στελέχη με ευθύνη της υπηρεσίας χωρίς να δικαιούνται σύνταξης.
Συνεπώς ή η ΠΟΕΣ γνωρίζει κάτι που δεν γνωρίζουν όλοι οι υπόλοιποι ή έχει προβεί σε μια τραγικά επιπόλαιη ενέργεια από λάθος εκτίμηση.
Σε καμιά περίπτωση ο γραφών δεν θεωρεί ότι κρύβεται κάτι άλλο από πίσω. π.χ. ότι η ΠΟΕΣ κάνει τον «λαγό» και την βρώμικη δουλεία για την κυβέρνηση ζητώντας και από πάνω τα εύσημα από τους συναδέλφους, «γιατί τους γλίτωσε από τα χειρότερα», έχοντας κάνει απλά τον ενδιάμεσο για ειλημμένες αποφάσεις. Μην έχοντας προσφέρει τίποτα ουσιαστικό, παρά μόνο να κοροϊδέψει τους συναδέλφους.
Πρέπει να αποσύρουν αμέσως την συγκεκριμένη πρόταση. Να επανέλθουν με μια νέα βελτιωμένη που να ζητούν την παραμονή των συναδέλφων, για όσους το επιθυμούν, πέραν των 50 και των 54 ετών , με δεδομένο όμως ότι όσοι φύγουν με αυτά τα όρια ηλικίας, θα συνταξιοδοτηθούν άμεσα.
Εάν η πολιτεία απαντήσει ότι οι «νέοι ασφαλισμένοι» δεν δικαιούνται πλέον σύνταξης με τα ισχύοντα όρια, δηλαδή ότι θα τους «πετάξει στον δρόμο σαν τα σκυλιά», τότε να ζητήσουν νομοθετική ρύθμιση. Να εφαρμοσθεί ότι ισχύει για τα στελέχη με προβλήματα υγείας, για τις αποστρατείες Ανωτέρων-Ανωτάτων Αξιωματικών λόγω κρίσεων κ.λ.π., έτσι ώστε να συνταξιοδοτούνται άμεσα. Με την προσθήκη φυσικά στο τέλος, της δυνατότητας παραμονής για όσους το επιθυμούν.
Είναι έγκλημα να βγάζουμε από μόνοι μας τα μάτια μας!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου